Ο Σπ. Λυκούδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Σπύρος Λυκούδης, μίλησε στις 4/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την διπλή δολοφονία στο Ν. Ηράκλειο:

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να υπάρξει μια πάρα πολλή σοβαρή, ουσιαστική και αποτελεσματική συνεννόηση του συνόλου του πολιτικού κόσμου, στο πλαίσιο της υποστήριξης της δημοκρατίας και της ομαλότητας και πέρα από οποιαδήποτε άλλη διαφορά. Δηλαδή, η δημοκρατία αμύνεται απέναντι
στους δολοφόνους όποιου χρώματος, αν και δεν υπάρχει χρώμα. Στο θάνατο και στο φόνο το χρώμα είναι ένα, το μαύρο. Δεν υπάρχει άλλο... Η δημοκρατία λοιπόν αμύνεται, ορθώνοντας ένα σθεναρό μέτωπο αντιμετώπισης αυτής της υπόθεσης, απέναντι στη λογική των όπλων. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέραν αυτού, υπό την προϋπόθεση ότι στηρίζεται σε μια ομόθυμη αντίληψη για την υπεράσπιση της ομαλότητας όλου του πολιτικού κόσμου. Δεν θα αρχίσει να ψάχνει τούτη την ώρα να βρει, σ' αυτό το θέμα ειδικά, οποιαδήποτε διαφορά».

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν σήμερα αναλύσεις που λένε ότι η Δημοκρατική Αριστερά, εξαιτίας και της δικής σας στάσης και θέσης, βγαίνει "τραυματισμένη"...

Σπ. Λυκούδης: «Υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο ξεχνούν οι πάντες. Ότι χθες ξεκινήσαμε τη διαδικασία συνεδρίου. Η κεντρική επιτροπή συζητούσε τις θέσεις, το υλικό το οποίο θα κουβεντιάσουμε για ενάμισι μήνα και στο τελικό σώμα του συνεδρίου τον Δεκέμβριο. Δεν υπάρχει κανένα κόμμα στον κόσμο, θα έλεγα πολύ περισσότερο τα κόμματα της Αριστεράς, που, όταν έρχεται η ώρα να κουβεντιάσουν σε κορυφαία διαδικασία -όπως είναι το συνέδριο-, να αποτιμήσουν την περίοδο που πέρασε και να προσδιορίσουν τις πολιτικές για την επόμενη περίοδο που έρχεται, να κάνουν μια ουσιαστική συζήτηση εφ' όλης της ύλης και να μην υπάρχουν -και είναι λογικό-, διαφορετικές εκτιμήσεις και αντιπαραθέσεις σε κεντρικά ζητήματα. Αυτό γίνεται και στη Δημοκρατική Αριστερά... Έχω την εντύπωση ότι μερικές φορές μεγαλοποιούνται απίστευτα λογικές και αναμενόμενες καταστάσεις, χωρίς λόγο».

Σε άλλο σημείο είπε: «Εγώ είμαι απολύτως βέβαιος ότι η συζήτηση μας θα είναι ενδιαφέρουσα και ζωηρή στο συνέδριο. Όπως είμαι βέβαιος ότι το κόμμα θα βγει απολύτως ενωμένο από αυτή τη διαδικασία, χωρίς καμία ρήξη, χωρίς κανένα σχίσμα, σύμφωνα με αυτά που βλέπω και διαβάζω σήμερα στις εφημερίδες. Δεν είναι στις προθέσεις κανενός, άρα δεν υπάρχει και καμία ανησυχία».

* Για το κείμενο των 58 για την κεντροαριστερά:

«Η Δημοκρατική Αριστερά και με τη χθεσινή απόφαση της κεντρικής επιτροπής, με μεγάλη πλειοψηφία έχει αρνητική στάση απέναντι στην ουσία της πρότασης των 58... Καταθέτουν μέσα από αυτή την πρόσκληση και τη δική τους επιθυμία, χωρίς να καταθέτουν πρόγραμμα ενόψει των ευρωεκλογών, όλος αυτός ο χώρος που περιλαμβάνει και τη Δημοκρατική Αριστερά και το ΠαΣοΚ αν θα μπορούσε να είναι κάτω από μια "ομπρέλα" εκλογικού χαρακτήρα, για να πάει στις ευρωεκλογές. Αυτή την πρόταση με μεγάλη πλειοψηφία η Δημοκρατική Αριστερά δεν τη δέχτηκε, όχι γιατί δεν θέλει με βάση την άποψη της πλειοψηφίας να μπει σε μια διαδικασία επανακαθορισμού του χώρου της κεντροαριστεράς, αλλά γιατί δεν συμφωνεί με την πρόταση των 58, ότι αυτός ο επανακαθορισμός πρέπει να περιλαμβάνει το ΠαΣοΚ όπως είναι σήμερα, πολύ περισσότερο δε και το ΠαΣοΚ σε μια εκλογική σύμπραξη μαζί μας. Η ένσταση μου απέναντι σε αυτή την άποψη δεν μπαίνει σε τόσο βάθος του θέματος. Λέει ότι η Δημοκρατική Αριστερά όφειλε, ως ένα κόμμα του διαλόγου και της συζήτησης, να μην αρνηθεί να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο διάλογο. Να μπει και να πει τις δικές της απόψεις, τι νομίζει ότι δεν πρέπει να γίνει, τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει, ποιοι νομίζει ότι μπορούν να περπατήσουν μαζί και ποιοι όχι, ποιοι νομίζει ότι αποκλείονται ή αυτοαποκλείονται από αυτή την ιστορία. Όλο αυτό είναι κομμάτι μιας κουβέντας στην οποία κουβέντα έπρεπε να συμμετάσχει το κόμμα μου».

Και πρόσθεσε: «Δεν κρύβω την άποψη μου. Εγώ θεωρώ ότι όταν αυτό το κόμμα μου λέει ότι πρέπει σ' αυτή τη συνάντηση του ευρύτερου χώρου να είναι και η ελληνική σοσιαλδημοκρατία, δεν μπορεί να μην σκέφτεται ότι τις προηγούμενες δεκαετίες αυτή η ελληνική σοσιαλδημοκρατία είχε εκφραστεί από το ΠαΣοΚ. Το οποίο μπορεί να έχει 100.000 αμαρτίες, αλλά σε επίπεδο πολιτικού συμβολισμού, αυτό το κόμμα εξέφραζε αυτό το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Λέω λοιπόν ότι, αν θέλουμε σήμερα να δούμε την συνάντηση με ευρύτερο χαρακτήρα, δεν μπορούμε εκ των προτέρων να πάμε σε αποκλεισμούς. Προσωπικά πιστεύω ότι θα υπάρξουν δυνάμεις του ΠαΣοΚ ή ενδεχομένως και ολόκληρο το ΠαΣοΚ, το οποίο μέσα από μια τέτοια ιστορία μπορεί να αυτοαποκλειστεί. Να έχει άλλου τύπου στρατηγική. Να θέλει να συμπράξει σ' ένα άλλο μέτωπο, άλλου χαρακτήρα, που μπορεί να έχει σχέση και με την τωρινή του παρουσία στην κυβέρνηση. Εκτιμώ ότι η Δημοκρατική Αριστερά πρέπει να προχωρήσει με τόλμη και αποφασιστικότητα, χωρίς εκ των προτέρων αποκλεισμούς του οποιουδήποτε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα