Ο Σπ. Λυκούδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς και βουλευτής Επικρατείας, Σπύρος Λυκούδης, μίλησε στις 4/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την ανασυγκρότηση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου και της κεντροαριστεράς:

«Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αυτό που είναι αναγκαίο για τον τόπο είναι μία βαθιά πολιτική και προγραμματική ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, που ονομάζουμε κεντροαριστερά. Είναι αναγκαίο για τον τόπο, πέρα από την ανάγκη
που έχουμε όλοι να ξαναβρούμε μερικά πολιτικά στίγματα...
Για δεκαετίες, είκοσι χρόνια τώρα τουλάχιστον, το ΠαΣοΚ δήλωνε ότι γύρω από αυτό κινείται όλος αυτός ο χώρος. Δηλαδή ότι το ΠαΣοΚ ήταν η ρίζα και η σφραγίδα όλου αυτού του χώρου. Το ΠαΣοΚ και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις ήταν το βασικό του πρόταγμα κάθε φορά. Επομένως η ανασυγκρότηση του χώρου, με δεδομένο ότι περνάει βαθιά κρίση και είναι πολυδιασπασμένος ή κατακερματισμένος, δεν υπήρχε ως αντίληψη. Υπήρχε η αντίληψη ότι το ΠαΣοΚ είναι αυτός ο χώρος και στο χώρο της κεντροαριστεράς κινούνταν διάφορες εκδοχές της αριστεράς, η καθεμία με τη δική της αντίληψη. Αυτό που σήμερα συζητιέται, είναι η ανάγκη για να ανασυγκροτηθεί αυτός ο χώρος, ο οποίος έχει υποστεί και εκλογική καθίζηση γενικά. Ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν το τεράστιο ενδιαφέρον ενός πολύ μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας για την ύπαρξη αυτού που λέμε ενός τρίτου πόλου, που κινείται ή πρέπει να κινηθεί ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αν αυτό είναι αληθές, όλες οι δυνάμεις που πιστεύουν ότι κινούνται σε αυτό το χώρο αναπτύσσουν ενδιαφέρον για αυτή την ανασυγκρότηση. Ένα τέτοιο ενδιαφέρον αναπτύσσει και το δικό μας κόμμα. Υποθέτω ότι αυτό το διήμερο και το ΠαΣοΚ -που έχει αυτή τη συνάντηση-, τα ίδια ενδιαφέροντα, γενικώς, θα καταθέτει...».

Δημοσιογράφος: Ο κ. Κουβέλης σε συνέντευξή του σήμερα, εξαίρεσε, απέκλεισε, από το χώρο αυτό... Είπε συγκεκριμένα ότι το ΠαΣοΚ του κ. Βενιζέλου δεν είναι δυνατόν να αποτελεί στοιχείο συνδιαμόρφωσης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού...

Σπ. Λυκούδης: «Αν ξεκινήσουν οι όποιες διεργασίες, θεωρητικές ή και με πρωτοβουλίες, για την προσέγγιση αυτού του αιτήματος, το κάθε κόμμα και η Δημοκρατική Αριστερά θα μπει με μία σαφώς επεξεργασμένη πολιτική πρόταση, για να δει τι ακριβώς θέλει. Κι εμείς τώρα βρισκόμαστε σε μία διαδικασία ανίχνευσης των δικών μας πολιτικών. Είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος του κόμματος, όταν μιλάει για το ΠαΣοΚ του κ. Βενιζέλου, αναφέρεται κυρίως στις πολιτικές που εκφράζονται από αυτό το χώρο και πώς αυτές σφραγίζονται και από τα πρόσωπα. Επίσης έχει πει και με πάρα πολύ μεγάλη έμφαση ότι αυτός ο χώρος ανασυγκροτούμενος, περιλαμβάνει τις δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς ή της σύγχρονης αριστεράς -όπως εμείς θέλουμε να λεγόμαστε-, αλλά περιλαμβάνει και το μεγάλο χώρο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας... Νομίζω ότι πρέπει να ανιχνεύσουμε και να διαμορφώσουμε με ακρίβεια το τι ακριβώς θα επιδιώξουμε εμείς μέσα σε αυτές τις διεργασίες. Αύριο έχουμε συνεδρίαση της εκτελεστικής μας επιτροπής και το βασικό θέμα συζήτησης είναι αυτό. Μια πολιτική εκτίμηση του τι συμβαίνει αυτή την ώρα και τι πρέπει να κάνουμε. Και μετά από 15 μέρες, στις 21 Σεπτεμβρίου, συνέρχεται η κεντρική επιτροπή του κόμματος με ακριβώς αυτό το θέμα. Άρα, είμαστε σε μια φάση που ανιχνεύουμε τη δική μας πολιτική... Έχω την εντύπωση ότι ο πρόεδρος αναφέρεται στο πώς πολιτικά σφραγίζεται αυτός ο χώρος και ποιες είναι οι πολιτικές μας ενστάσεις. Δεν αναφέρεται στο χώρο τον ιστορικά διαμορφωμένο. Διότι, όταν επίσης ο πρόεδρος λέει -κι έχει δίκιο-, ότι αφορά και τις δυνάμεις της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας -και δεν προσδιορίζει αυτά που μέχρι τώρα λέγαμε και δεν καταλαβαίναμε ακριβώς τι εννοούσαμε, η αριστερή σοσιαλδημοκρατία, εκείνη ή άλλη-, νομίζω ότι βάζει ένα θέμα πολύ ευρύτερης ανάγκης να δούμε ακριβώς πώς θα πορευθούμε. Εγώ ξέρω ότι ο πρόεδρος συναντιέται με όποιον ζητήσει ή ενδιαφέρεται να έχει μία επαφή για να δει πώς σκεφτόμαστε. Εγώ, ως γραμματέας του κόμματος, έχω κάνει συναντήσεις με κορυφαία στελέχη της διαδρομής του ΠαΣοΚ, ο πρόεδρος θα δει κι άλλους. Εγώ είδα τον κ. Φλωρίδη και την κ. Διαμαντοπούλου και κάναμε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση γενικώς για το πώς είναι η χώρα, η πολιτική. Νομίζω ότι ο κ. Κουβέλης ετοιμάζει τέτοιου τύπου επαφές. Έλαβε χτες μία επιστολή από τον κ. Λοβέρδο. Σήμερα μου είπε ότι θα δει και τον κ. Λοβέρδο, θα κάνει μία συζήτηση και για τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά και γενικότερα...Υπάρχει μία κινητικότητα. Είμαστε και εμείς στην προσπάθεια να διαμορφώσουμε το ακριβές στίγμα της δικής μας παρουσίας σε αυτές τις διεργασίες».

* Για την πρωτοβουλία προσωπικοτήτων για τη δημιουργία ενός κόμματος τύπου ιταλικής "Ελιάς":

«Ξέρω για την πρωτοβουλία που ετοιμάζεται, αλλά δεν ξέρω το περιεχόμενο της πρότασης. Ξέρω ότι εντάσσεται στο ενδιαφέρον για την ανασύνθεση αυτού του χώρου και πρόκειται για μία προσπάθεια κοινής έκφρασης. Ξέρω ότι την πρωτοβουλία την κινούν εξαιρετικές προσωπικότητες της ελληνικής επιστημονικής και πολιτικής ζωής και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον... Ο πρόεδρος του κόμματός μας, μου είπε ότι κι εγώ -και νομίζω ότι κι εμείς όλοι-, πρέπει να αναμένουμε με ενδιαφέρον την πρωτοβουλία, για να δούμε τι ακριβώς θα ζητήσει, τι θα προτείνει...».

* Για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην τοπική αυτοδιοίκηση:

«Δεν ξέρω ακριβώς το σχέδιο που υποτίθεται ότι θα καταθέσει η κυβέρνηση και ο κ. Μιχελάκης. Ακούω ότι θα έχει μορφή απλής αναλογικής, για να μπορέσει ο απλός πολίτης να επιλέξει από όλους τους χώρους δημοτικούς άρχοντες... Έχει πολύ ενδιαφέρον να μπορεί ο πολίτης να επιλέξει τους άξιους από παντού. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Έχει επίσης πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να περάσει και στο χώρο της αυτοδιοίκησης η απλή αναλογική. Πρέπει όμως να συνεννοηθούμε για το ότι πρέπει να δουλέψει η αυτοδιοίκηση. Εάν δηλαδή, αυτό οδηγήσει σε μία κατάσταση όπου δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει αποτέλεσμα, διότι δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση μέσα σε ένα δημοτικό συμβούλιο, αυτό δεν θα είναι καλό. Άρα, βάζοντας τέτοια στοιχεία που είναι θετικά, πρέπει να βρούμε και τις ασφαλιστικές δικλείδες, για να μπορεί να είναι αποτελεσματικό αυτό το σύστημα. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το σύστημα, δεν το έχουμε δει, αλλά, στη γενική του φιλοσοφία, να περάσει ο αέρας της δημοκρατίας και της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, όχι μόνο δεν διαφωνούμε, συμφωνούμε απολύτως. Αλλά, παράλληλα, δεν θα γίνει αυτό η αιτία να μην υπάρχει ποτέ αποτέλεσμα».

* Για τον δήμο Αθηναίων:

«Πρέπει ο δημοκρατικός κόσμος της Αθήνας να δει τους υπαρκτούς κινδύνους και να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αποφασιστικά και με κάθε δημοκρατική ευαισθησία τις δημοτικές εκλογές που έρχονται στην Αθήνα... Η μεγάλη οικονομική κρίση, η νέα φτώχεια, τα σκληρά μέτρα στην κοινωνία, σε συνδυασμό με τον απίστευτο διασυρμό που έχει υποστεί όλο το τελευταίο διάστημα η πολιτική, οι πολιτικοί και το κοινοβούλιο, έχουν οδηγήσει επί θύραις στην Αθήνα την μαύρη Χρυσή Αυγή. Οι δημοτικές εκλογές είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία, ο δημοκρατικός κόσμος της Αθήνας να ορθώσει ένα μέτωπο, αλλιώς οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και δεν σωζόμαστε εκ των υστέρων».

Δημοσιογράφος: Η Δημοκρατική Αριστερά θα προτείνει στην Αθήνα, την επανεκλογή του κ. Καμίνη;

Σπ. Λυκούδης: «Δεν το έχουμε συζητήσει μέχρι τώρα. Προσωπική μου γνώμη -δεν την κρύβω, το έχω πει και σε άλλες δημοσιογραφικές ερωτήσεις-, είναι ότι ναι, ο κ. Καμίνης ακριβώς επειδή είναι ένας ανεξάρτητος δήμαρχος, που δεν έχει κομματική ένταξη και δεν εξαρτάται από τις κομματικές επιλογές ενός χώρου, μπορεί να αποτελέσει τη βάση γύρω από την οποία θα συσπειρωθεί ένα ευρύτατο πολιτικό και αυτοδιοικητικό κίνημα, ακριβώς για να αποκρούσει και τον κίνδυνο που προανέφερα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα