Ο Σ. Λιβανός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, Σπήλιος Λιβανός, μίλησε στις 25/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:

«Οι εκλογές αυτές προφανώς δεν ήταν οι καλύτερες για τη Νέα Δημοκρατία

και θεωρώ ότι ένα από τα μηνύματα που παίρνουμε είναι ακριβώς η επιλογή προσώπων. Θεωρώ ότι ο κ. Τζιτζικώστας δείχνει στη Νέα Δημοκρατία τι είδους πρόσωπα χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία, να στρατευτεί κοντά τους και με ποια λογική. Εγώ έλαβα ως αρνητικό μήνυμα του λαού προς εμάς και προτρεπτικό παράλληλα το ν' αλλάξουμε. "Αλλάξτε πρόσωπα, δημιουργήστε ακόμα μεγαλύτερες συναινέσεις, ενδιαφερθείτε για την κοινωνική πολιτική και κάντε στροφή προς αυτή. Προχωρήστε τις θεσμικές αλλαγές που πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς, αφήστε τη δικαιοσύνη ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της και αναδείξτε, εκτός από τη Χρυσή Αυγή και την εγκληματική της δράση, ζητήματα που πόνεσαν τον ελληνικό λαό τα προηγούμενα χρόνια, για παράδειγμα την κακοκδιάχειριση, τις ατασθαλίες κ.ο.κ."».

* Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:

«Όπου συνομίλησα δημόσια με πρόσωπα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είδα μια μετριοπάθεια, πλην μιας εξαιρέσεως. Επικρατεί μια λογική μετριοπάθειας στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που εμένα προσωπικά μου αρέσει πολύ. Πολιτικά, θέλω οι αντίπαλοι μου να φύγουν από τις λογικές της κορώνας, τις λογικές που είχε ο κ. Τσίπρας σήμερα που πήγε στα γραφεία του κόμματος και είπε ότι τα ωραία γκολ μπαίνουν στο δεύτερο ημίχρονο... Στη συνολική εικόνα που έχουμε ο κ. Τσίπρας έχασε. Για να μπορέσει να βγει να πει αυτό το κεντρικό του σύνθημα "στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγετε" -εμείς δηλαδή της κυβέρνησης-, θα έπρεπε η διαφορά να είναι τέτοια, που να καλύπτει το άθροισμα των δύο κυβερνητικών κομμάτων, πράγμα που σαφώς δεν γίνεται. Ο κ. Τσίπρας με όλο αυτό το κακό που έκανε όλο αυτό τον καιρό και έθεσε τον πήχυ ψηλά για τον εαυτό του πέρασε από κάτω κατά ένα πόντο, αν δεν κάνω λάθος. Είναι δηλαδή κατά ένα πόντο πιο πίσω από τις βουλευτικές εκλογές του 2012... Η πολιτική τους στρατηγική απέτυχε. Από την άλλη μεριά, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν πρέπει να δούμε το μήνυμα που στέλνει η ελληνική κοινωνία. Πολλοί από τους ανθρώπους που στάθηκαν στο πλάι μας και ψήφισαν Νέα Δημοκρατία σήμερα έχουν πολλά βάρη στην ψυχή τους και αυτοί θα ήθελαν να μας κάνουν μια κριτική. Έχουμε μια πολύ μεγάλη μετατόπιση προς τα μικρά κόμματα, από το 5% στις προηγούμενες εκλογές πήγαν στο 12%... Το ότι έχουμε μια συσπείρωση γύρω στο 80% ως Νέα Δημοκρατία, σημαίνει ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση σε σχέση με την προσπάθεια που κάνουμε να βγάλουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα και να την κρατήσουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πλην όμως πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τις πολιτικές μας κυρίως στον κοινωνικό τομέα. Πρέπει το εκλογικό αποτέλεσμα να είναι ένα όπλο στη φαρέτρα μας για να διεκδικήσουμε πολύ περισσότερα από εκεί που όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε, έτσι ώστε ν' ανακουφίσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες παιρνούν δύσκολα».

* Για την πιθανότητα αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα:

«Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε ακόμα μεγαλύτερες συναινέσεις από αυτές που έχουμε σήμερα... Ο κόσμος επιλέγει νέα πρόσωπα τα οποία κομίζουν μια διαφορετική προσέγγιση. Αυτό δεν πρέπει να το δούμε; Ο κόσμος ζητάει νέα πρόσωπα και συναινέσεις, οι οποίες θα απαλύνουν το σκληρό πολιτικό διάλογο και θα δώσουν λύση στα πραγματικά προβλήματα».

* Για την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας για την περιφέρεια Αττικής:

«Ειλιρινά, θεωρώ ότι επιλογή του κου Κουμουτσάκου ήταν καλή. Είναι ένα στέλεχος που θα μπορούσε να κάνει καλή δουλειά στην περιφέρεια. Το timing ήταν λάθος. Αν είχε επιλεγεί πολύ νωρίτερα, θα είχε γνωριστεί καλύτερα με τους ψηφοφόρους του λεκανοπεδίου και θα είχε άλλη τύχη, σε επίπεδο προσωπικής τακτικής και ακτινοβολίας...».

* Για τη Χρυσή Αυγή:

«Ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βγήκε τελείως έξω από τη δημοκρατική γραμμή που θα έπρεπε ν' ακολουθήσει. Εάν η θέση της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν απόλυτη, ευθυνόμαστε όλοι γι' αυτό, διότι και δια στόματος Σαμαρά και μέσω πολλών στελεχών η καταδίκη της ναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης είναι δεδομένη... Πρέπει να σταματήσουμε να λέμε ότι όλο το πολιτικό σύστημα πρέπει να ασχολείται με αυτό το θέμα. Πρέπει κάθε κόμμα και κάθε προσωπικότητα που εκφέρει δημόσιο λόγο να προσέχει τι λέει και οι πολιτικές που θ' ασκήσουμε εμείς πυο είμαστε στην κυβέρνηση θα πρέπει να είναι τέτοιες που θα "ξεδοντιάσουν" αυτό το φαινόμενο. Εγώ συνεχίζω να μην πιστεύω ότι ένα 10% του ελληνικού λαού είναι ακροδεξιό και φιλοναζιστικό. Δεν θέλω να δίνω όμως συγχωχάρτια σε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι λάθος και έγκλημα αυτό που έκαναν. Εμείς πρέπει να τους κερδίσουμε με βάση την πολιτική μας».


«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα