Ο Σ. Καρβούνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ειδικός επιστημονικός σύμβουλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Σταύρος Καρβούνης, μίλησε στις 5/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Γιάννη Παπαγεωργίου και Σταμάτη Ζαχαρό.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Μπορούμε να έχουμε επιστροφή καταθέσεων ύψους 30 δισ. ευρώ; Τόσα χρήματα εκτιμάται ότι μπορούν να σταθεροποιήσουν στην παρούσα φάση το τραπεζικό σύστημα. Μπορούμε. Αν δεν μπορέσουμε, είναι ζήτημα αυτό για να ξεφύγουμε από τη μέγγενη των capital controls... Με βάση την πραγματικότητα,
με βάση το γεγονός ότι έχει ήδη υποβληθεί το 70% των φορολογικών δηλώσεων και ότι οι Έλληνες πολίτες θέλουν να στηρίξουν το ελληνικό δημόσιο και πληρώνουν στις εφορίες -έχουν κάνει ρυθμίσεις-, εκτιμώ ότι μπορεί να ομαλοποιηθεί η κατάσταση... Σύμφωνα με τις δικές μου αναλύσεις και τα στοιχεία που έχω, ο προϋπολογισμός του 2015 που ψηφίστηκε το 2014 δεν υλοποιείται, με την έννοια της υστέρησης εσόδων και με την έννοια του "παγώματος" πληρωμής δαπανών, δηλαδή της αύξησης των ανεξόφλητων οφειλών του δημοσίου προς τρίτους... Όσον αφορά στις εισπράξεις και με βάση το γεγονός ότι έχουμε καθυστέρηση υποβολής φορολογικών δηλώσεων, η εκτίμηση είναι ότι δεν θα είναι 2,5 δισ. ευρώ, αλλά θα έχουμε 1 - 1,5 δισ. ευρώ υστέρηση εσόδων το 2015. Αναφορικά με τις ανεξόφλητες οφειλές, αυτή τη στιγμή, είναι μεγαλύτερες των 4,5 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν γύρω στα 5 - 6 δισ. ευρώ τέλος Δεκεμβρίου του 2015... Είναι σαφές ότι θα μπουν στη συμφωνία αυτά. Το ίδιο είχε συμβεί το 2012... Πρέπει να συμπεριληφθούν στη συμφωνία, διότι δεν υπάρχουν χρήματα του δημοσίου να αντληθούν, όπως επίσης πρέπει να αποκατασταθούν τα "μαξιλάρια" των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία αντλήσαμε για να πληρώσουμε οφειλές προς το ΔΝΤ και σε τρίτους το πρώτο εξάμηνο που δεν είχαμε καμία βοήθεια δανειοδοτήσεων. Γενικότερα από τους πόρους που είχαμε και από αποταμιεύσεις, μιλάμε για περίπου 4 - 4,5 δισ. ευρώ... Το νέο μνημόνιο το οποίο θα καταρτιστεί, επεξεργάζεται ένα νέο οδικό χάρτη, που από τη μια πλευρά θα εκτιμά ότι αυτές είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, αυτές είναι οι υποχρεώσεις προς πληρωμής είτε οι ανεξόφλητες προς τρίτους είτε στα "μαξιλάρια" των ασφαλιστικών ταμείων και των άλλων οργανισμών, είτε στο έλλειμμα, αλλά από την άλλη πλευρά όμως εσύ ικανοποιείς στόχους και αυτό είναι το πιο κρίσιμο. Η κυβέρνηση, μετά την ομαλοποίηση των πραγμάτων και την υπογραφή της συμφωνίας στις 18 - 20 Αυγούστου, θα μπει σε μια ομαλοποίηση η οποία θα έχει τη δυσκολία πλέον ότι τα χρήματα θα ρέουν με το σταγονόμετρο, αρκεί να ικανοποιούνται στόχοι. Εκεί είναι θέμα κυβερνησιμότητας...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα