Ο Σ. Φαναράς στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας δημοσκοπήσεων Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, μίλησε στις 27/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για κατακερματισμό πολιτικών δυνάμεων:

«Παρατηρείται μια αμφιθυμία, από την μια πλευρά, αλλά, από την άλλη, υπάρχει και ένας κατακερματισμός δυνάμεων. Αυτό το έχουμε δει. Έχουμε, στην ουσία, ένα κομματικό σύστημα σε μετάβαση. Αυτό το κομματικό σύστημα δεν έχει πάρει οριστικά χαρακτηριστικά για την επόμενη μέρα, για την μέρα που εν πάση περιπτώσει με έναν οριστικό τρόπο θα βγούμε
από την κρίση που διανύουμε. Άρα, λοιπόν, υπάρχει μια αμφιθυμία, ένας κατακερματισμός και σε κάποιον βαθμό αυτό οξύνεται και από την δημόσια αντιπαράθεση. Δηλαδή, υπάρχει μια αντιπαράθεση, η οποία -αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη-, αφυδατώνει την πολιτική. Είναι μια αντιπαράθεση που εξαντλείται στην προσπάθεια συγκέντρωσης όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κομματικής επιρροής και με αυτόν τον τρόπο, παραγνωρίζει τα ουσιώδη δομικά προβλήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην χώρα».

* Για μετακινήσεις ψηφοφόρων:

«Οι μετακινήσεις και όλα αυτά έχουν σχετικοποιηθεί, υπό την έννοια ότι η ανάκληση της προηγούμενης εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών έχει γίνει πολύ συγκεχυμένη και ασθενής, επειδή, ακριβώς, βρισκόμαστε σε μια μετάβαση, έχει αποσταθεροποιηθεί η σχέση εκπροσώπησης και κομματικής ταύτισης και οι αναφορές για το τι έκαναν οι ψηφοφόροι στο παρελθόν είναι εντελώς σχετικοποιημένες. Άρα και οι όποιες μετακινήσεις εμφανίζουμε είναι μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε την πραγματικότητα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι οι σταθερές του παρελθόντος, που έδειχναν με βεβαιότητα τις μετακινήσεις. Αυτό δείχνει βέβαια ότι οι μετακινήσεις που καταγράφονται είναι πολύ μεγαλύτερες και πολύ περισσότερες από όσες μπορεί κανείς να φανταστεί. Αυτό φάνηκε και από το ότι στην ίδια κάλπη γίνονταν επιλογές, για παράδειγμα, υποψηφίων που υποστηρίζονταν από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, για την τοπική αυτοδιοίκηση -ειδικά στον δεύτερο γύρο-, ενώ για την κάλπη των ευρωεκλογών γινόταν μια άλλη επιλογή, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή ενός άλλου κόμματος, που δεν βρίσκεται στην συγκυβέρνηση».

* Για Χρυσή Αυγή:

«Δεν θεωρώ ότι είναι παγιωμένο το κοινό της Χρυσής Αυγής. Πιστεύω ότι έχουν γίνει ίσως και σοβαρά λάθη διαχείρισης, όχι στο δικαστικό σκέλος -το οποίο δεν είμαι εγώ αρμόδιος να κρίνω, είναι οι δικαστές αρμόδιοι-, αλλά σε επίπεδο πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Η Χρυσή Αυγή είναι ένα πολιτικό υποκείμενο έτσι κι αλλιώς και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, εάν δεν αντιπαρατεθεί κανείς μαζί της με όρους πολιτικούς και ιδεολογικούς, ανεξάρτητα από το αν ή όχι αυτά είναι θέματα όπου δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι δικαστές, εισαγγελείς και να παριστάνουμε τους κατήγορους ή τους υπερασπιστές».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Αναζητήσεις
s fanaras
Τυχαία Θέματα