Ο Ποροσένκο χαιρετίζει την τήρηση εκεχειρίας

Καμία σύγκρουση δεν σημειώθηκε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο, χαιρετίζοντας την ηρεμία που επικράτησε για πρώτη φορά ως μία θετική ένδειξη για τα επόμενα βήματα που προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βίκτορ Μουζένκο επίσης έκανε λόγο για πρόοδο στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, ωστόσο επισήμανε ότι τουλάχιστον 1 στρατιώτης έχει σκοτωθεί σήμερα.

«Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που

δε σημειώθηκε ούτε ένας βομβαρδισμός» επισήμανε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, μέρος της οποίας μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με το άκρως κρίσιμο διακύβευμα να εφαρμόσουμε το ειρηνευτικό σχέδιο».

Από την πλευρά τους οι αντάρτες διαφώνησαν με τον Ποροσένκο καταγγέλλοντας ότι το πυροβολικό του ουκρανικού στρατού βομβάρδισε στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Την αρχική αισιοδοξία επισκίασε εξάλλου αργότερα η είδηση ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Πρόκειται για την πρώτη απώλεια στις τάξεις του ουκρανικού στρατού εδώ και 6 ημέρες. Ωστόσο, το Κίεβο επισήμανε τη μείωση του αριθμού των επιθέσεων με 8 - 10 περιστατικά κατά μέσο όρο καθημερινά από 70 - 80 στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Ουκρανίας Βίκτορ Μουζένκο κατήγγειλε σήμερα ότι έως και 10.000 Ρώσοι στρατιώτες παραμένουν αυτή τη στιγμή στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας παρά τη νέα κατάπαυση του πυρός που σε γενικές γραμμές τηρείται.

«Ο αριθμός των στρατιωτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπολογίζεται μεταξύ 6.000 και 8.000 στρατιωτών, ή ακόμα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, έως και σε 10.000 ανθρώπους» δήλωσε ο ίδιος στον Τύπο.

Επιπλέον, σχεδόν 50.000 στρατιώτες έχουν σταθμεύσει κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Ουκρανίας, προσέθεσε.

Ο Μουζένκο κατηγόρησε παράλληλα εκ νέου σήμερα τη Μόσχα ότι συνεχίζει να παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό και ενισχύσεις στους φιλορώσους αντάρτες, παρά τη νέα εκεχειρία της 9ης Δεκεμβρίου. Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές.

«Από την 9η Δεκεμβρίου, 17 στρατιωτικές οχηματοπομπές διείσδυσαν στην ουκρανική επικράτεια περιλαμβανομένων 298 οχημάτων που μετέφεραν όπλα και πυρομαχικά, 11 οχημάτων μεταφοράς προσωπικού» όπως και 48 τεθωρακισμένων, 26 αρμάτων μάχης και 11 συστημάτων του πυροβολικού, σημείωσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα ακόμα και αν οι βομβαρδισμοί που σημειώνονται μεμονωμένα εναντίον θέσεων του ουκρανικού στρατού συνεχίζονται, η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ανταρτών σε γενικές γραμμές «τηρείται» υπογράμμισε ο Ουκρανός στρατηγός.

«Ο αριθμός των βομβαρδισμών με βαρέα όπλα-με ρουκέτες Γκραντ από πολλαπλούς εκτοξευτήρες, συστοιχίες πυροβολικού, οβίδες-έχουν μειωθεί σημαντικά σε 2 - 3 καθημερινά» ενώ αντίθετα ο επιθέσεις με πυροβόλα όπλα είναι συχνότερες, ανέφερε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα