Ο Π. Τσακλόγλου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής στο τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οικονομικών Σπουδών στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Τσακλόγλου, μίλησε στις 5/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* "Μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός μεταξύ ελληνικής πλευράς και Τρόικας":

«Υπάρχει πεδίο, όπου μπορεί να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός μεταξύ ελληνικής πλευράς και Τρόικας. Δεν νομίζω ότι θα είναι δραματικά διαφορετικός από αυτόν ο οποίος είχε ήδη δρομολογηθεί, αλλά δεν είχε υλοποιηθεί, διότι περιμένουμε
να γίνει αυτό στο επόμενο στάδιο. Δηλαδή, ποιο είναι το κύριο αίτημα που έθετε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Έλεγε για κούρεμα του χρέους. Ήδη έχει φύγει από τη μέση και λένε ότι αυτό που τους ενδιαφέρει πραγματικά και από οικονομική σκοπιά -νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικό και αυτό επεδίωκαν και οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις- είναι κάποια απομείωση στην πραγματική αξία του χρέους. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Θα έχουμε μεγάλη επέκταση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων. Νομίζω θα έχει τέσσερα στοιχεία. Επέκταση των λήξεων, επέκταση συνακόλουθη της περιόδου χάριτος, ίσως κάποια περικοπή ή κάποια σταθεροποίηση στα επιτόκια κυρίως των διακρατικών δανείων, στον EFSF δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα και να συνδυαστεί με κάποιες χαμηλότερες απαιτήσεις για πρωτογενή πλεονάσματα».

* "Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της ανεργίας είναι η απελευθέρωση των αγορών προϊόντος":

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έθετε προεκλογικά αυτό το ζήτημα. Έλεγε περί ολιγοπωλίων, μονοπωλίων, ολιγαρχιών και διάφορα τέτοια. Αλλά, όταν έφτανε στο συμπέρασμα τι έλεγε; Περισσότερο κρατισμό. Η λύση δεν βρίσκεται εκεί, αλλά στην απελευθέρωση των αγορών και αυτό είναι κάτι που υπάρχει στα οικονομικά σε θεωρητικό επίπεδο ,αλλά και σε εμπειρικό. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι αν επιζητούμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία, ο καλύτερος ίσως τρόπος είναι να απελευθερώσουμε αγορές προϊόντος. Οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας από τα ολιγοπώλια. Οπότε, εκεί θα ήταν ένα πεδίον δόξης λαμπρόν, αλλά και εδώ η ιστορία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Δημοσιογράφος: Το grexit δεν είναι πάνω στο τραπέζι;

Π. Τσακλόγλου: «Grexit που να μας το επιβάλουν οι εταίροι μας σαν...».

Δημοσιογράφος: Υπό τυπικούς όρους...

Π. Τσακλόγλου: «Δεν μπορεί να γίνει. Δηλαδή αν γίνει grexit θα πάει η Ελλάδα και θα παρακαλάει να κάνει αυτό το πράγμα. Ελπίζω και πιστεύω πως όχι. Eκτίμησή μου είναι ότι τελικά θα βρεθεί μια συμφωνία, ένα modus vivendi με τους εταίρους μας, νομίζω περίπου με αυτούς τους όρους που ανέφερα προηγουμένως. Δηλαδή θα τα βρούμε περίπου στο χρέος, περίπου στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα έχουμε κάποιο χαμήλωμα των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα... Αλλά, ας μην έχουμε αμφιβολία, ότι σίγουρα θα ζητήσουν κάποια πρωτογενή πλεονάσματα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα