Ο Π. Πετράκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του τομέα Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης, μίλησε στις 22/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Φρόσω Ζαγορίτου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* "Προτεραιότητα είναι ο έλεγχος της παραοικονομίας":

«Υπάρχει φοροδιαφυγή προς τα πάνω, αλλά και προς τα κάτω. Η φοροδιαφυγή που γίνεται από τα μη παραγωγικά στρώματα, όλοι αυτοί οι μικροί που δεν κόβουν αποδείξεις
κ.λπ., δεν παύει να αποτελεί πρόβλημα, αλλά είναι άλλης τάξεως μέγεθος από την προς τα πάνω φοροδιαφυγή. Αυτοί, δηλαδή, οι οποίοι διακινούν παράνομο χρήμα, μεγάλος πλούτος, ο οποίος ενδεχομένως δεν εμπίπτει σε διατάξεις ελέγχου... Αυτή η προς τα πάνω φοροδιαφυγή, θα πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα, να ελεγχθεί. Επίσης, είναι πάρα πολύ δύσκολο έργο να μειωθεί η παραοικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τα χρόνια, με όλους αυτούς τους ελέγχους, παραμένει σταθερή στο 25%... Συνεπώς, εκεί υπάρχει πολύ μεγάλη δουλειά που μπορεί να γίνει από το υπουργείο Οικονομικών, λιγότερο ν' ασχοληθεί με θέματα νέων φόρων -που δεν πρόκειται ν' ασχοληθεί και δεν υπάρχει στο πρόγραμμα- και περισσότερο ν' ασχοληθεί με την ανάπτυξη μηχανισμών συγκέντρωσης φορολογητέας ύλης».

* "Η διαπραγμάτευση της σχέσης πρωτογενούς πλεονάσματος - ΑΕΠ είναι σημαντικότερη και από τη μείωση του χρέους":

«Έχουμε αναλάβει κάποιους μνημονιακούς στόχους, προερχόμενους από το μεσοπρόθεσμο, που μιλούν για ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4,5% σε σχέση με το ΑΕΠ. Αυτοί είναι πολύ υψηλοί στόχοι και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Από εδώ και πέρα θ' αρχίσει να λειτουργεί και μια διαδικασία εξυπηρέτησης εξωτερικών μας υποχρεώσεων, οι οποίες, αν αυτό γίνει σε πολύ μεγάλη έκταση, θα διαιωνίσει τις συνθήκες ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Άρα, νομίζω ότι η πραγματική διαπραγμάτευση που θα γίνει, θα είναι στην ανακούφιση από τον συγκεκριμένο στόχο. Δηλαδή, περισσότερο ρόλο παίζει η αλλαγή του στόχου αυτού και λιγότερο ακόμα και η μείωση του χρέους, η ρύθμιση του χρέους. Εγώ ποτέ δεν έδινα ιδιαίτερη σημασία. Εντάξει είναι σημαντική η μείωση των εξωτερικών χρεών, αλλά επειδή έχει μειωθεί πολύ το ποσό εξυπηρετούμε -είναι 2,5% του ΑΕΠ μας- μην περιμένουμε πολλές ελαφρύνσεις από εκεί. Αλλά ο δεύτερος στόχος, δηλαδή ο στόχος της σχέσης πρωτογενούς πλεονάσματος σε σχέση με το ΑΕΠ, αν επιτευχθεί, θα οδηγήσει και σε φοροελαφρύνσεις».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα