Ο Π. Παυλόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός, Προκόπης Παυλόπουλος, μίλησε στις 18/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Άρη Τόλιο και Τζίνα Μοσχολιού.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Είναι οι πρώτες εκλογές με τον Καλλικράτη. Ασκήσατε πολύ σκληρή κριτική. Δεν είναι όμως εμπόδιο ο Καλλικράτης... Αυτή την αίσθηση έχω...

Π. Παυλόπουλος: «Το ότι έπρεπε να γίνει μεταρρύθμιση είναι αναμφισβήτητο... Ο Καλλικράτης

έχει ένα διπλό ζήτημα. Πρώτον, το γεγονός ότι έγινε χωρίς να μεταφερθούν οι πόροι και να υπάρχει το στελεχιακό δυναμικό, το οποίο ήταν απαραίτητο για μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα "Ελλάδα" που είχε εξαγγείλει τότε ο κ. Ραγκούσης, που ήταν η ραχοκοκαλιά, ουδέποτε υπήρξε. Ουδέποτε δόθηκαν αυτοί οι πόροι, για τους οποίους εγώ σταμάτησα τη μεταρρύθμιση. Μην ξεχνάτε ότι την σταμάτησα, όταν πλέον είχε επέλθει η κρίση... Φαίνεται ότι ο κ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο του "λεφτά υπάρχουν", αποφάσισε να κάνει και τη μεταρρύθμιση μαζί με τον κ. Ραγκούση. Βρέθηκαν, λοιπόν, να έχουν αρμοδιότητες οι περιφέρειες και οι δήμοι, αλλά χωρίς να έχουν τους απαραίτητους πόρους και το στελεχιακό δυναμικό. Δεν αποτελεί αυτή την στιγμή στις περιφέρειες το μεγαλύτερο πρόβλημα το στελεχιακό δυναμικό; Και υπάρχει και ένα δεύτερο σημείο του Καλλικράτη. Δεν είναι δυνατόν να έχεις στην Ελλάδα, ιδίως σε επίπεδο δήμων τόσο μεγάλους δήμους. Εγώ είχα σχεδιάσει τον λεγόμενο Καποδίστρια ΙΙ, ώστε να έχει περίπου 450 δήμους, που ήταν το όπτιμουμ».

Και πρόσθεσε: «Πριν από την υπουργική μου θητεία, κάθε υπουργός είχε τα κονδύλια του υπουργείου του και τα μοίραζε όπως ήθελε. Ο "Θησέας" ήταν ένα καλάθι στο οποίο μπήκαν όλοι οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης και μοιράστηκαν ορθολογικά. Αυτά που ακούγονται, ότι αυξήθηκαν οι πόροι και δημιουργήθηκαν ελλείμματα, είναι αποκυήματα της φαντασίας και αποτελέσματα προπαγάνδας εκείνων, που είτε δε θέλουν να δουν είτε δεν ξέρουν τι συνέβη την εποχή εκείνη. Οι δήμοι σε τι περιορίστηκαν αυτή την περίοδο; Στο να πληρώνουν την μισθοδοσία των υπαλλήλων τους από την μια πλευρά και στο να παράγουν κοινωνικό έργο, όσο μπορούν. Δεν ξέρω αν θα μπορούσαν ν' ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των πολιτών, αν δεν υπήρχε η Εκκλησία και άλλες υποδομές. Πείτε μου, τι πηγαίνει στα έργα υποδομών, τα οποία έπρεπε να γίνουν στους διάφορους δήμους;».

Δημοσιογράφος: Θα θέλαμε ένα σχόλιο για το δημοψήφισμα όσον αφορά το νερό στη Θεσσαλονίκη και αν υπάρχει ζήτημα νομιμότητας, κατά την άποψή σας.

Π. Παυλόπουλος: «Εγώ είχα ρυθμίσει με τον δημοτικό κώδικα, τον τρόπο διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων, το 2006 - 2007. Κάθε διαδικασία, ιδίως σε ό,τι αφορά τη λαϊκή ετυμηγορία, πρέπει να γίνεται όπως απαιτεί ο νόμος. Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Από εκεί και πέρα καθένας μπορεί να κρίνει. Νομίζω δηλαδή ότι η έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας γίνεται μέσα από θεσμικούς διαύλους και όχι με τους όρους που νομίζει ο καθένας. Διότι, τότε είναι πάρα πολύ εύκολο να αμφισβητηθεί το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Θεωρώ αυτή την στιγμή ότι πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς και θέλω να τονίσω ότι εφόσον υπάρχουν τέτοιες διαδικασίες, πρέπει να τηρούνται. Δεν γίνονται με τους όρους που ο καθένας θεωρεί και όποτε ο καθένας νομίζει».

* Για την επόμενη μέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών:

«Πρέπει να σκεφτούμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ξεχωριστό ζήτημα από αυτό των εκλογών. Πάντα προκύπτει κάποιο μήνυμα. Κατά την εκτίμησή μου, όμως, εκείνο που θα ήταν σημαντικό για την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι κάποια στιγμή να σκεφτούμε ότι οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Εγώ δεν θα έσπευδα να βγάλω αποτέλεσμα ακόμα και για την άλλη Κυριακή, από το σημερινό αποτέλεσμα. Μπορεί να εκπλαγούν εκείνοι που θα έβγαζαν το συμπέρασμα. Και θεσμικά είναι αδιανόητο να εκμεταλλεύεται κάποιος την ψήφο, η οποία αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση για να θεωρήσει ότι αυτό προδικάζει αποτέλεσμα άλλων εκλογών».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα