Ο Π. Παναγιωτόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο επίκουρος καθηγητής στο πολιτικό τμήμα της Νομικής του πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της κίνησης των 58, Παναγής Παναγιωτόπουλος, μίλησε στις 3/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Ο Τ. Γιαννίτσης είναι ένας άνθρωπος που πρόδρομα έχει σημαδέψει τις ανάγκες και ανέδειξε τα προβλήματα του πολιτικού συστήματος":

«Για εμένα και για πολύ κόσμο, ο Τάσος Γιαννίτσης πέρα από ένας πολύ σοβαρός ακαδημαϊκός -ο οποίος έχει γράψει και ένα πολύ σημαντικό βιβλίο για
την ελληνική κρίση, που εκδόθηκε πρόσφατα-, είναι και ένας άνθρωπος που έχει αποδείξει ότι μπορείς να εμπλακείς στην πολιτική, να τολμήσεις σημαντικά πράγματα και ταυτόχρονα ότι δεν αρκεί μόνο αυτό. Διότι, θυμόμαστε όλοι την μεταρρύθμιση που δεν πέτυχε -του ασφαλιστικού-, που όλοι θα θέλαμε να είχε περάσει, αλλά που όλη η κοινωνία ήταν εναντίον. Και που ενδεχομένως θα μας είχε γλιτώσει από πολλά, όχι από μόνη της. Από αυτή την άποψη, ο Τάσος Γιαννίτσης δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος. Είναι ένας άνθρωπος που έχει, με κάποιο τρόπο, πρόδρομα σημαδέψει τις ανάγκες και έχει αναδείξει τα προβλήματα του ελληνικού πολιτικού συστήματος και τα οποία δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό αναπαράγει».

* Για τις υποψηφιότητες Γ. Σακελλαρίδη και Ρ. Δούρου από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: "Δεν είναι δραχμικές μορφές, αλλά μορφές ευρωπαϊκής ροπής":

«Οι υποψηφιότητες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., οι δύο τουλάχιστον -η Ρένα Δούρου και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης-, εκτιμώ ότι εντάσσονται σε μια πολιτική που δεν είναι μόνο επικοινωνιακή. Θα έλεγα ότι -τουλάχιστον φαινομενολογικά, έτσι όπως εμφανίζονται- δεν είναι "δραχμικές μορφές". Δεν ξέρω πολιτικά τι θα υποστηρίξουν, αλλά δεν είναι "δραχμικές μορφές". Είναι μορφές μιας ευρωπαϊκής ροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αυτή τη στιγμή. Εγώ αυτό κρατάω ως θετικό και από εκεί και πέρα, το βλέπουμε... Είναι μια νέα γενιά που είναι ενσωματωμένη στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και νομίζω ότι αυτό σηματοδοτούν. Από αυτή την άποψη, με όλα όσα μπορεί να καταμαρτυρήσει κανείς και στην κίνηση των 58 -γιατί προφανώς έχουμε και στοιχεία που πρέπει να δεχτούμε κριτική-, νομίζω ότι αυτή η κίνηση που υπάρχει στον δημόσιο λόγο -δεν είναι μόνο μιντιακό-, έχει βοηθήσει ίσως και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να κάνει όχι στροφή, δεν μου αρέσει αυτός ο όρος, προτιμώ τον όρο γείωση ή προσγείωση. Αρχίζει σιγά - σιγά μια προσέγγιση στο αεροδρόμιο της πραγματικότητας. Νομίζω ότι έχουμε παίξει ένα θετικό ρόλο σ' αυτό».

* "Αν η κίνηση των 58 οδηγηθεί να είναι το τρίτο βαγόνι και ατμομηχανή να είναι το ΠαΣοΚ, δεν θα βγει η ανηφόρα":

«Η άρνηση του κ. Κουβέλη -η οποία είναι τελείως αδικαιολόγητη και δεν αντιστοιχεί νομίζω και στις ανάγκες ούτε των ψηφοφόρων του, ούτε και των στελεχών του-, νομίζω δεν δικαιολογείται και ελπίζω να αναθεωρηθεί. Η άρνηση του κ. Κουβέλη φέρνει αυτό το εγχείρημα σε μια πολύ δύσκολη θέση, με την έννοια ότι θα μπορούσε κανείς να πει ότι εμείς καλέσαμε τα μεγάλα κόμματα και τα πρόσωπα, τις προσωπικότητες και τις κινήσεις της κεντροαριστεράς. Μια βασική συνιστώσα -τουλάχιστον η ηγεσία της-, αρνήθηκε, εδώ τι κάνουμε; Σταματάμε το εγχείρημα και λέμε "δεν πειράζει, εμείς είμαστε άνθρωποι πολυτελείας, ας βγάλουν τα μάτια τους"; Νομίζω ότι αν αυτή η κίνηση οδηγηθεί να είναι το τρίτο βαγόνι και ατμομηχανή να είναι το ΠαΣοΚ, δεν θα βγει η ανηφόρα. Αυτό είναι σαφές... Δεν είναι αυτός ο συνδυασμός, δεν είναι αυτός ο στόχος. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι συγκεντρώνονται οι προϋποθέσεις, ώστε με την όποια εγγύηση μπορούμε εμείς να προσφέρουμε ως πρωτοβουλία των 58, να μαζευτούν και να φτιαχτεί ένα μάχιμο, σοβαρό, ρεαλιστικό και διεκδικητικό προς την Ευρώπη ευρωψηφοδέλτιο στο οποίο δεν θα είναι το ΠαΣοΚ ως ΠαΣοΚ. Θα είναι ένας ευρύτερος χώρος, στον οποίο το ΠαΣοΚ προσέρχεται, η αίσθησή μου είναι με όρους πραγματικά συνεργατικούς. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή και κινήσεις που κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς, πρώην ή νυν μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς, υπάρχει μια οικολογική συνιστώσα και διάφορες άλλες πολύ ενδιαφέρουσες -όχι πολύ μεγάλες, αλλά σημαντικές- πρωτοβουλίες, όπως είναι η "Δυναμική Ελλάδα" του κ. Μόσιαλου, που έχει ένα πανελλαδικό δίκτυο και πολύ σύγχρονες θέσεις για τη σοσιαλδημοκρατία, που φαίνεται ότι μπορούν σ' ένα πρώτο βήμα να πάνε σε μια αξιοπρεπή και χρήσιμη για το πολιτικό σύστημα και την χώρα εκλογική μάχη, που δεν θα είναι και διχαστική».

* Για το ευρωψηφοδέλτιο: "Να υπάρξει δυναμική για μια παράταξη που θα διαδεχτεί προοδευτικά και με σεβασμό τα προϋπάρχοντα σχήματα":

«Εγώ δεν θα είχα πρόβλημα να δω σημαιάκια μικρά -μικρά όμως-, όλων των κινήσεων που απαρτίζουν ένα χώρο, στο μέτρο που αυτό θα είχε μια πολιτική δυναμική και που δεν θα ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμών κλασικού τύπου και συνεννοήσεων και συγκολλήσεων. Όλο το ζήτημα είναι εάν υπάρχει αυτή η δυναμική για μια παράταξη, η οποία πρέπει να μην σταματήσει στις ευρωεκλογές και πρέπει ουσιαστικά να διαδεχτεί προοδευτικά και με τρόπο που θα δείχνει σεβασμό σε όλους τα προϋπάρχοντα σχήματα... Αυτό θα πρέπει να το θέλουν όλοι, θα πρέπει το εγχείρημα να πετύχει, να μην είναι μια ανακαίνιση ή ένα βάψιμο, ένα λούστρο».

* "Εμείς δεν πάμε να ανακαινίσουμε το ΠαΣοΚ":

«Το ΠαΣοΚ, αν θέλει να το κάνει μόνο του αυτό, μπορεί να το κάνει. Δηλαδή, να κατεβάσει την σημαία του, να ανεβάσει προσωρινά μια άλλη, να εμφανίσει και μερικά πρόσωπα άγνωστα και να λέει ότι ανανεώθηκε. Αν θέλει να το κάνει, το κάνει. Δεν έχει ανάγκη από κανέναν. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάει καλά, αλλά αν θέλει να το δοκιμάσει, το κάνει. Άρα εμείς δεν πάμε να ανακαινίσουμε το ΠαΣοΚ. Εμείς πάμε να ανανεώσουμε ολόκληρο τον χώρο».

* Για το θέμα της ποσόστωσης και καταγραφής δυνάμεων όσων συμμετέχουν στην πρωτοβουλία: "Η αριθμητική λογική δεν μπορεί να μας βγάλει πολύ μακριά":

«Προς το παρόν δεν τα μετράμε αυτά. Ψάχνουμε να βρούμε και νομίζω ότι σιγά - σιγά το βρίσκουμε, αν υπάρχει μια δυναμική συνεννόησης. Από εκεί και πέρα, αν θα εμφανιστεί κάποιος με τα ποσοστά του... Οι 58 δεν έχουν ποσοστά και δεν θα έχουν ποσοστά ως 58. Είναι μια έκκληση, η οποία είναι ενεργός και δημιουργική. Ούτε ο κ. Μόσιαλος έχει ποσοστά. Δεν πάει έτσι ακριβώς...
Η αριθμητική λογική δεν μπορεί να μας βγάλει πολύ μακριά. Σε περιπτώσεις κρίσης και ανάγκης, επειδή αποκαλύπτονται όχι μόνο οι αρνητικές πλευρές των κοινωνικών δυνάμεων, αλλά και οι θετικές, κερδισμένος θα είναι ο πιο γενναιόδωρος. Όχι αυτός που θα δώσει τα ποσοστά του, αλλά αυτός που θα έχει την μικρότερη ανασφάλεια για τα κεκτημένα του».

* Για την συνάντηση Βενιζέλου - Βούλγαρη και τα σενάρια να τεθεί επικεφαλής ο Α. Παπαδόπουλος:

«Δεν έχουμε εργαστεί έτσι. Είμαστε και λίγο αργοί, επειδή είπαμε προηγουμένως και για μια μιντιοκρατούμενη... Δυστυχώς δεν την έχουμε. Μακάρι κιόλας να την είχαμε, αλλά είμαστε λίγο αργοί και στις διαδικασίες και τις επεξεργασίες μας και είναι λάθος αυτό. Ο Α. Παπαδόπουλος είναι ένα πολιτικό στέλεχος. Ένας άνθρωπος που έχει φρέσκο λόγο, ενδιαφέροντα και νομίζω ότι είναι και μετρημένος ταυτόχρονα. Δεν είναι κάποιος "επιθετικός νέος". Αλλά εμείς δεν έχουμε πάρει τέτοιες αποφάσεις. Και να σας πω την αλήθεια και θέλω να με πιστέψετε, η ονοματολογία στον χώρο μας είναι δευτερεύουσα και τελείως τυχαία αυτή την στιγμή. Περισσότερο μας απασχολεί αν μπορεί να βγει αποτελεσματικά ένα τέτοιο εγχείρημα, να εκφράσει ανθρώπους, να μην είναι ανακαίνιση του παλιού. Αυτή είναι η αγωνία μας».

* "Συνδιοργανωμένη η συνδιάσκεψη":

«Οι δηλώσεις των στελεχών του ΠαΣοΚ σε αυτό έχουν κάτι το ενδιαφέρον. Έχουν μετακινηθεί λίγο από την ιδέα ότι θα κάνουν οι ίδιοι μια συνδιάσκεψη στην οποία θα προσέλθουν οι άλλοι, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει. Προσωπικά, θα διαφωνούσα. Πάμε για μια μορφή συνδιάσκεψης που θα είναι συνδιοργανωμένη από όλες αυτές τις κινήσεις που ενδιαφέρονται και στην οποία θα ανακηρυχθεί -και κατά την γνώμη μου σωστά-, ο Μάρτιν Σουλτς από την ελληνική πλευρά, ως εκπρόσωπός μας για την Κομισιόν».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα