Ο Π. Κουρουμπλής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μίλησε στις 3/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Φρόσω Ζαγορίτου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την επίσχεση εργασίας των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ:

«Όποιος φορέας, που εμπλέκεται στο χώρο της υγείας, μας ζητήσει ραντεβού, ενώ παλαιότερα περνούσαν μήνες για να τους δουν οι υπουργοί,
εμείς τους βλέπουμε μέσα σε δύο - τρεις ημέρες από το αίτημα. Ουδέποτε ο συγκεκριμένος φορέας μας ζήτησε ραντεβού. Ούτε από εμένα, ούτε από από τον αναπληρωτή υπουργό, ούτε από τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς, ούτε καν από τον ΕΟΠΥΥ. Τώρα πώς θυμήθηκαν να γίνει μια τέτοια κινητοποίηση και μάλιστα αρχές Αυγούστου είναι ένα θέμα... Ζήτησα από τον αναπληρωτή υπουργό να τους καλέσει και να συζητήσουμε τα θέματα που έχουν και να δούμε τι συμβαίνει και τι μπορεί να κάνει η πολιτεία. Σε ό,τι αφορά στις πληρωμές του Μαρτίου νομίζω ότι θα βρεθεί λύση μέσα στον Αύγουστο. Σε ό,τι αφορά σε αυτά που ζητούν εδώ και τέσσερα - πέντε χρόνια -έστω κι αν τα θυμήθηκαν πολύ αργά-, είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί... Όσον αφορά στα εργαστηριακά, η σημερινή ηγεσία προχωρά σε μια νέα σύμβαση, διότι αυτά τα πάρτι που γίνονταν στο χώρο αυτό πρέπει να σταματήσουν...».

* Για τη διαπραγμάτευση όσον αφορά στο υπουργείο Υγείας:

Δημοσιογράφος: Το δικό σας υπουργείο σε τι βαθμό έχει κάποια σχέση με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τους εκπροσώπους των δανειστών;

Π. Κουρουμπλής: «Έχουμε και εμείς αρκετά θέματα. Έχουμε συμφωνήσει στα περισσότερα. Εμείς μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε προχωρήσει για παράδειγμα την ένταξη στο σύστημα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, που είναι μια διαδικασία που περιορίζει και ελέγχει τη φαρμακευτική δαπάνη. Παρότι υπήρχε μια σκέψη να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη στο 1,6 δισ. ευρώ, το κρατήσαμε στα 2 δισ. ευρώ. Βάλαμε μια σειρά ζητημάτων στα οποία συμφωνούμε. Υπάρχει μια ένσταση σε ό,τι αφορά στη διείσδυση των γενοσήμων. Σε αυτό το θέμα εγώ έχω ισχυρότατες ενστάσεις με τη λογική της τρόικας και ζήτησα να μου στείλουν γραπτώς το αίτημά τους, διότι επί της ουσίας μου ζητούν να καταργήσω την απόφαση του ΣτΕ... Τα τελευταία χρόνια, με όσα μέτρα κι αν έχουν ληφθεί, τα γενόσημα στην Ελλάδα παραμένουν στο 18%. Ποιος κερδίζει όταν δεν ανεβαίνουν τα γενόσημα; Τα πρωτότυπα φάρμακα... Θέλουν να προχωρήσουμε τα γενόσημα; Μας ζητούν να καταργήσουμε μια εγκύκλιο, η οποία ερμηνεύει το νόμο που απαίτησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση να ψηφίσει, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό να επιλέγει στις περιπτώσεις των χρόνιων παθήσεων και την ονομασία...».

* Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:

«Εκείνο που πρέπει να μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι να κλείσει η κυβέρνηση την συμφωνία, να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε αυτή η συμφωνία να είναι η καλύτερη δυνατή, κάτω από τις απαιτήσεις και τον τρόπο που επιχειρούν να επιβάλουν, καμιά φορά, τις απόψεις τους οι εταίροι μας και από εκεί και πέρα θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός, θα συζητήσουμε και εμείς μαζί του...»

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα