Ο Π. Καρβούνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, μίλησε στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Πόσο κρίσιμο είναι για την Ελλάδα το 2014;

Π. Καρβούνης: «Μετά από 6 χρόνια κρίσης και ύφεσης, που μέχρι πέρυσι φοβόμασταν μήπως η Ελλάδα βρεθεί εκτός Ευρωπαϊκής

Ένωσης, η Ελλάδα θα βρεθεί από σήμερα να έχει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την προεδρία της. Αυτό που περιμένουμε από την Ελλάδα είναι πρώτον, να βοηθήσει την Ευρώπη να πάει δύο, τρία βήματα πιο μακριά, σαν προεδρεύουσα χώρα. Εκεί έχουμε μία σειρά προτεραιότητες, όπως η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, μέσα από αυτό που λέμε τραπεζική ένωση. Επιπλέον, την προώθηση μίας σειράς από προγράμματα, τα οποία είναι όπως το παλιό ΕΣΠΑ, που είχαμε μέχρι και το 2013, δηλαδή θέματα που αφορούν την απασχόληση και την ανάπτυξη. Θα πρέπει, λοιπόν, η Ελλάδα να κινηθεί και στα τραπεζικά θέματα και στα θέματα της απασχόλησης κι επίσης στα θέματα της μετανάστευσης, που αποτελούν κι αυτά προτεραιότητα. Συνεπώς, η Ελλάδα προεδρεύουσα θα πάει την Ευρώπη ένα βήμα πιο μπροστά, αλλά συγχρόνως η προεδρία είναι μία πολύ καλή ευκαιρία ανάδειξης της χώρας, πολιτιστικά, τουριστικά, οικονομικά, κοινωνικά και κυρίως -λόγω της κρίσης που περάσαμε-, μια ευκαιρία αποκατάστασης της εικόνας της Ελλάδας, η οποία έχει τρωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και με μία σειρά από ανάξιες αξιολογήσεις, που τώρα θα μπορέσει να επανορθώσει. Αυτό όσον αφορά την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη.
Συγχρόνως, όμως, έχουμε ευρωεκλογές. Έχουμε -θα έλεγα-, ανανέωση όλων των επικεφαλής των διαφόρων θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έχουμε ένα νέο ευρωκοινοβούλιο, μία νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με έναν νέο πρόεδρο, που θα προκύψει κι αυτός από τις ευρωεκλογές, θα έχουμε νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Συνεπώς, θα έχουμε μία μεγάλη ανακατάταξη του πολιτικού προσωπικού ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών. Όλοι περιμένουμε η Ευρώπη να πάει ένα βήμα πιο μπροστά. Θα έλεγα, σε μια βαθύτερη ένωση, διότι είδαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης των τελευταίων ετών, ότι το καράβι που λέγεται Ευρώπη πέρασε μέσα από πολύ μεγάλη θύελλα. Τελικά, είδαμε επίσης, ότι για να πάει καλύτερα, χρειάζεται μια πιο ενωμένη Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι, όπως στα δημοσιονομικά βάλαμε μία τάξη, έτσι και στα οικονομικά και στα κοινωνικά, πρέπει να υπάρχει μία μεγαλύτερη σύγκλιση των ευρωπαϊκών οικονομιών για να στηρίξουν το κοινό νόμισμα».

Και πρόσθεσε: «Πριν την κρίση, ο καθένας έκανε περίπου ό,τι ήθελε κι επιπλέον η εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν πολύ χαλαρή. Το μάθημα της κρίσης είναι ότι πρώτον, δεν μπορείς να έχεις μεγάλη απόκλιση στις διάφορες πολιτικές που ακολουθείς και δεύτερον, πρέπει να υπάρχει μία ισχυρή εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτως ώστε να μην υπάρχουν διάφορα "προβατάκια" στο κοπάδι, τα οποία απομακρύνονται από αυτό».

Δημοσιογράφος: Είναι έτοιμη, για παράδειγμα, η Γερμανία να δεχθεί τέτοιο μοτίβο;

Π. Καρβούνης: «Νομίζω ότι τώρα ναι. Αυτό το οποίο έχει αποφασιστεί είναι ότι θα υπάρχει μία εποπτεία πολύ δυνατή, η οποία ήδη έχει αρχίσει και αφορά όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, όταν -πρώτα ο Θεός-, βγει από το μνημόνιο -και κανονικά αυτό έχει προβλεφθεί για το 2014- και δεν χρειαστεί άλλο μνημόνιο, πάλι θα υπόκειται σε εποπτεία, όχι τόσο αυστηρή όπως αυτή της Τρόικας, αλλά και πάλι θα υπάρχει μία εποπτεία. Τώρα υπάρχουν κανόνες για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, για τους ισχυρούς και για τους λιγότερο ισχυρούς».

Δημοσιογράφος: Βλέπετε να βγαίνει από το μνημόνιο η Ελλάδα το 2014;

Π. Καρβούνης: «Αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον έχει ανάγκη από επιπλέον χρήματα, για να μπορέσει να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό. Εάν η Ελλάδα δει ότι τα χρήματα που θα έχει ανάγκη το 2014, το 2015, το 2016, μπορεί να τα βρει στην αγορά με καλούς όρους, όσον αφορά τα επιτόκια, δεν έχει κανένα λόγο να μπει σε νέο μνημόνιο. Το νέο μνημόνιο θα την βόλευε μονάχα εάν οι εταίροι της έδιναν χρήματα σε φοβερά χαμηλό επιτόκιο -που θα το έκανε πάρα πολύ ελκυστικό-, αλλά υπάρχει πάντα μία σειρά από όρους για να πάρουμε χρήματα. Δηλαδή, μία αυστηρή προσαρμογή κι αυτό θα πρέπει να το κρίνει η ελληνική κυβέρνηση, κατά πόσο το θέλει και κατά πόσο το αντέχει. Από την άλλη, όμως, θα υπάρχει και πάλι εποπτεία και σύγκλιση και πέραν του μνημονίου. Η διαφορά μέσα ή έξω από το μνημόνιο, το 2014 είναι πιο πολύ ποιοτική, διότι ένα μνημόνιο, λίγο πολύ, σου επιβάλλεται. Ενώ, εάν είσαι εκτός μνημονίου και παίρνεις τα χρήματα από την αγορά, αλλά πρέπει να συγκλίνεις με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το πρόγραμμα είναι δικό σου. Υπάρχει, δηλαδή, μία ιδιοκτησία του προγράμματος από τη χώρα. Εκεί, λοιπόν, θα πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση, να τα ζυγίσει και να δει πώς θα πορευτεί».

Δημοσιογράφος: Πριν από αυτό και για να γνωρίζει τι χρωστάει ή τι δε χρωστάει μέχρι το 2016, δεν θα πρέπει να λυθεί το ζήτημα του πώς θα διακανονιστεί το ελληνικό χρέος από το 2014 και μετά;

Π. Καρβούνης: «Αυτό είναι, πράγματι, το μεγάλο ραντεβού του 2014. Η Ελλάδα έκανε μία τρομερή προσπάθεια -κι αυτό το αναγνωρίζουν οι πάντες, τα τελευταία χρόνια-, για να βάλει τάξη στα του οίκου της. Κι αυτό έγινε με τρομερές θυσίες. Από τη στιγμή που πετύχαμε το πρωτογενές πλεόνασμα, μπορούμε να στραφούμε στους εταίρους, γιατί μας το υποσχέθηκαν το Νοέμβριο του 2012, ότι "παιδιά, αν τα βγάζετε πέρα, αν έχετε πρωτογενές πλεόνασμα, ξανασυζητάμε το χρέος σας". Κι αυτό είναι το μεγάλο ραντεβού για το 2014, κατά πόσο θα μπορέσουμε να μειώσουμε περαιτέρω το χρέος κι αυτό θα εξαρτηθεί κι από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κι από την γενικότερη ισορροπία μεταξύ των διαφόρων δυνάμεων που υπάρχουν στην Ευρώπη και φυσικά, στην Ελλάδα».

Δημοσιογράφος: Τι θα συνέφερε κεντρικά την Ελλάδα, ως προς τις ευρωκλογές;

Π. Καρβούνης: «Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι στις δυο μεγάλες οικογένειες, δηλαδή σε αυτήν του Λαϊκού Κόμματος -όπου φημολογείται μία υποψηφιότητα Γιούνκερ- κι από την άλλη, το Σοσιαλιστικό Κόμμα -με τον κ. Σούλτς-, είναι δύο βαθιά φιλοευρωπαϊκά κόμματα και νομίζω ότι και τα δύο είναι μία καλή περίπτωση για την Ελλάδα. Συνεπώς, εκεί δεν θα έβλεπα μεγάλη διαφορά. Τη μεγάλη διαφορά θα την έβλεπα στις ισορροπίες των διαφόρων κρατών και κυρίως, στο πώς η Γερμανία θα κινηθεί τους επόμενους μήνες. Έχουμε μία νεοσύστατη κυβέρνηση στη Γερμανία, έχουμε πλέον τους σοσιαλδημοκράτες μέσα στην κυβέρνηση, που δεν το είχαμε πριν και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα αλλάξει σε ένα ποσοστό -ίσως όχι τρομακτικό-, την πολιτική που είχε μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση. Αυτό, επίσης, που μας συμφέρει σαν χώρα, είναι μία ενίσχυση της Γαλλίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε και προόδευσε, όταν ο γαλλογερμανικός άξονας ήταν ισχυρός και στα δυο του σκέλη. Αυτή τη στιγμή, το γαλλικό σκέλος είναι πιο αδύναμο. Εκεί θα έβλεπα τη διαφορά. Υπάρχει μία κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική στη Γαλλία. Εάν ενισχυθεί ο ρόλος της Γαλλίας και η Γαλλία πάει καλύτερα οικονομικά, νομίζω ότι το γαλλογερμανικό ζευγάρι θα δώσει ένα καλύτερο αποτέλεσμα και για την Ελλάδα και για τις άλλες χώρες, όσον αφορά το μείγμα της δημοσιονομικής και οικονομική πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ευρώπη. Δηλαδή πιο πολύ να στραφούμε στην απασχόληση, στην ανάπτυξη, από τη στιγμή που έχουμε βάλει μία τάξη στα δημοσιονομικά θέματα».

Δημοσιογράφος: Να επιστρέψουμε στην ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης... Υπάρχουν θεσμικά ρόλοι στις χώρες που προεδρεύουν, έτσι ώστε να μπορούν να θέτουν κι οι ίδιες ζητήματα στο τραπέζι;

Π. Καρβούνης: «Λιγότερο από ότι ήταν στο παρελθόν -πριν τη Συνθήκη της Λισσαβόνας-, η οποία ενίσχυσε την πιο κεντρική εξουσία της Ευρώπης. Παρ' όλα αυτά, όμως, η Ελλάδα έχει ένα ρόλο να παίξει, διότι θα προεδρεύουν Έλληνες υπουργοί όλων υπουργικών συμβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Συνόδου Κορυφής, στην οποία θα προεδρεύει ο κ. Βαν Ρομπάι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και σαν εικόνα, αλλά κι επί της ουσίας στο πώς κατευθύνεις τη συζήτηση. Επιπλέον, η Ελλάδα θα έχει μία εικόνα πολύ πιο δυνατή, η οποία θα τη βοηθήσει σε άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, στην προσέλκυση επενδύσεων. Δηλαδή, η Ελλάδα επανακάμπτει με αξιοπιστία και προσελκύει ξένους επενδυτές, διότι έχει ένα σταθερό καθεστώς. Αυτό βγαίνει μέσα από την ελληνική προεδρία, διότι οι Έλληνες υπουργοί κι η Ελλάδα γενικά, θα αναδειχθεί μέσα από τα διεθνή media πάρα πολύ. Συν το θέμα του τουρισμού, όπου και εκεί έχουμε μία μεγάλη θετική προσέγγιση, διότι ο ξένος περιηγητής θα δει μια Ελλάδα, η οποία πάει πολύ καλύτερα. Υπάρχει, επίσης, στην ελληνική προεδρία κι ένα πολιτιστικό κομμάτι που είναι η αρχαία Ελλάδα, η νέα Ελλάδα, οι ποιητές της, οι ζωγράφοι της, όλο αυτό το κομμάτι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να το αναδείξουμε».

Δημοσιογράφος: Σε ό,τι αφορά τα media, μήπως τελικά κι αυτά συμπεριφέρονται αναλόγως της περιόδου και συγκεκριμένων πολιτικών; Έχουμε δει, δηλαδή, ότι ενώ η Ελλάδα έχει ξεφύγει επί της ουσίας από τον εφιάλτη της εξόδου από το ευρώ, υπάρχει δημοσίευμα το οποίο βάζει και πάλι την Ελλάδα σε κίνδυνο ή μιλά για μεγέθη τα οποία θέτουν την Ελλάδα ακόμα και προ αποφάσεων που θεωρούνται -ένα ή δύο χρόνια μετά το μνημόνιο-, αδιανόητες...

Π. Καρβούνης: «Είναι πράγματι έτσι. Αυτό δεν το κάνουν μόνο τα ξένα media. Υπάρχουν κι ορισμένα ελληνικά media που κάνουν την ίδια δουλειά και φυσικά, αυτό είναι καταστροφικό. Παίζονται παιχνίδια, υπάρχει κερδοσκοπία κι εκεί είναι που πρέπει να κρατάμε το μυαλό και την στάση μας σταθερά, διότι αντικειμενικά, η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κι εξωτερικά κι εσωτερικά, όσον αφορά το ρόλο των media. Δεν είναι πάντοτε αγαθός».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
ελλαδα, αθηνα, ηνία, νέα, σημαίνει, μνημονιο, χρεος, γαλλια, υπουργοι, βαν, media, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, κοινωνικος τουρισμος, μνημονιο 3, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2014, εκλογες 2015, κομματα, αποτελεσματα, μιλα, νεο μνημονιο, ηνία, χωρες, το θεμα, βημα, γερμανια, δουλεια, θεμα, παιχνιδια, προγραμμα, τρομακτικο, αγορα, αξονας, αρχαια, βγαινει, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, ετων, ευρωπη, ζωγραφοι, ιδια, θεος, θυελλα, εικονα, ισορροπια, κυβερνηση, κομμα, λογο, μακρια, μηνες, μπορεις, μυαλο, παντα, πιο πολυ, προγραμματα, ραντεβου, ρολοι, ρολο, σιγουρος, συζητηση, σειρα, τρια, ισχυρος, φυσικα, αρχαια ελλαδα, βαν, βηματα, ελληνικα, ενωση, ετοιμη, χωρα, κομματι, ξενος, media, μπροστα, ποιητες, σημαίνει, θεματα, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα