Ο Π. Καψής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός υπεύθυνος για την δημόσια ραδιοτηλεόραση, Παντελής Καψής, μίλησε στις 8/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Το ζήτημα είναι ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ αρνείται με κάθε τρόπο την συμμετοχή της στον ενδιάμεσο φορέα. Οι τεχνικοί και οι σκηνοθέτες τον έχουν δεχθεί. Η ΠΟΣΠΕΡΤ όμως και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α επιμένουν ότι δεν

υπάρχει. Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση αυτή την στιγμή και έτσι τα κτίρια της Αγίας Παρασκευής βρίσκονται ακόμα υπό κατάληψη και εμποδίζεται η εκπομπή σήματος από εκεί...».

Δημοσιογράφος: Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ σας κατηγορούν ότι το νέο στούντιο που ετοιμάζετε, το φτιάχνουν ιδιώτες και αυτό δεν συνάδει με το χαρακτήρα της Δημόσιας Τηλεόρασης. Τι απαντάτε σε αυτό;

Π. Καψής: «Δεν φτιάχνεται νέο στούντιο. Υπάρχουν κάποια μηχανήματα, που δεν υπάρχουν στην Κατεχάκη και τα οποία αντί να αγοραστούν, θα νοικιαστούν. Δεν θέλουμε να αγοράσουμε μηχανήματα, αφού υπάρχουν. Απλώς θα νοικιαστούν κάποια -δεν ξέρω το ακριβές κόστος, αλλά δεν είναι υπερβολικό-, για να εκπέμψει το διάστημα που δεν μπορούμε να εκπέμψουμε από την Αγία Παρασκευή».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει αναλογία εργαζομένων στην ΕΡΤ σήμερα, για τον ενδιάμεσο φορέα τουλάχιστον και άλλων εργαζομένων απ' έξω; Πότε θα ολοκληρωθεί η επιλογή;

Π. Καψής: «Στην πρώτη φάση, περίπου 1.150 εργαζόμενοι προέρχονταν από την ΕΡΤ. Στη δεύτερη φάση, μετά την συμφωνία που υπήρξε και με τους τεχνικούς, υποβλήθηκαν άλλες 1.000 αιτήσεις, εκ των οποίων, υπολογίζω, ότι η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από την ΕΡΤ. Αλλά δεν έχουμε ακόμη τα στοιχεία. Εκτιμώ ότι πάρα πολλοί εργαζόμενοι από την ΕΡΤ θέλουν να συμμετάσχουν στον ενδιάμεσο φορέα και αυτό είναι λογικό».

Δημοσιογράφος: Εσείς βλέπετε πιο ήπιο το κλίμα;

Π. Καψής: «Ας μην κρύβουμε την πραγματικότητα. Η ανακοίνωση ότι οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στην Αγία Παρασκευή έγινε στη Βουλή από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Υπάρχει ένα κόμμα που έχει αποφασίσει, ότι θα "κρατάει" την Αγία Παρασκευή και υπάρχει και η ΠΟΣΠΕΡΤ με τον κ. Καλφαγιάννη, που διατηρεί μια ακραία λογική. Δεν είμαι αισιόδοξος πλέον για να πω ότι αυτά θα αλλάξουν».

Δημοσιογράφος: Έχετε πει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επέμβαση της αστυνομίας...

Π. Καψής: «Κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί στην κυβέρνηση. Εκτιμώ και θέλω να πιστεύω, ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα καταλάβουν ότι η στάση τους είναι αδιέξοδη».

* Για το χαρακτήρα της Δημόσιας Τηλεόρασης:

«Αυτή την στιγμή μιλάμε για τον ενδιάμεσο φορέα, ο οποίος θα εκπέμψει για ένα συγκεκριμένο διάστημα, τριών - τεσσάρων μηνών. Η νέα τηλεόραση που θα σχεδιαστεί από το μηδέν, θα σχεδιαστεί από τα όργανα που θα εκλεγούν. Ήδη έχει προχωρήσει το εποπτικό συμβούλιο και θα εκλεγεί διοικητικό συμβούλιο. Θα κάνουν μια πολύ πιο εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη μελέτη για το πως θα είναι αυτή η νέα τηλεόραση. Δεν είναι δική μου δουλειά να σας το πω εγώ αυτό. Η κυβέρνηση ασφαλώς κάποια στιγμή θα ανακοινώσει τον προϋπολογισμό αυτής της προσπάθειας. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις ήδη και με δεδομένο αυτόν τον προϋπολογισμό, θα γίνει ο σχεδιασμός της νέας τηλεόρασης... Νομίζω ότι είναι ένας διάλογος στον οποίο πρέπει να συμμετάσχει ολόκληρη η κοινωνία».

Και πρόσθεσε: «Κύριο μέλημά μου αυτή την στιγμή είναι να διασφαλίσω ότι η νέα τηλεόραση θα είναι ανεξάρτητη από κυβερνητικές, κομματικές ή όποιες άλλες παρεμβάσεις. Ότι θα έχει ένα θεσμικό πλαίσιο, που θα προστατεύει τα όργανά της και θα σχεδιαστεί από την αρχή πάνω σε αξιοκρατικές βάσεις και με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων. Το περιεχόμενο είναι ένα βαρύτερο έργο το οποίο δεν "κλείνει" μέσα σε δύο μήνες του καλοκαιριού».

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν βάσιμες επισημάνσεις ότι δεν υπάρχουν τεχνοκράτες της σύγχρονης πραγματικότητας, κοντά στους ανθρώπους που θα αποφασίσουν...

Π. Καψής: «Αυτοί θα χρειαστούν στο διοικητικό συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ. Εκεί βρίσκονται οι άνθρωποι που ξέρουν τηλεόραση και θα σχεδιάσουν τη νέα τηλεόραση. Το συμβούλιο αυτό είναι ένα "συμβούλιο σοφών", οι οποίοι εγγυώνται την αξιοπιστία των διαδικασιών. Την τηλεόραση θα την σχεδιάσουν οι μάχιμοι άνθρωποι, δηλαδή, το διοικητικό συμβούλιο, ο διευθύνων σύμβουλος και βέβαια και τα στελέχη που θα την στελεχώσουν...».

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν σκέψεις, να παρουσιάσουν ένα σχέδιο για τη νέα τηλεόραση; Ακόμα και από το εξωτερικό...

Π. Καψής: «Ασφαλώς. Αλλά αυτές είναι αποφάσεις που θα λάβει το διοικητικό συμβούλιο».

Δημοσιογράφος: Χρονικά, πότε βλέπετε ότι μπορεί να ξεκινήσει αυτή η περίφημη συζήτηση "από το μηδέν" για τη νέα ραδιοτηλεόραση;

Π. Καψής: «Όταν αυτή θα αρχίσει να αποκτά υπόσταση. Έγινε το πρώτο βήμα, απέκτησε το εποπτικό συμβούλιο. Σε δεύτερη φάση πρέπει να υπάρξει διοικητικό συμβούλιο και διευθύνων σύμβουλος. Μετά, θα αρχίσει εκ των πραγμάτων αυτή η συζήτηση. Διότι, θα κάνουμε ένα πρώτο σχέδιο για την κατάργηση του δημόσιου φορέα και εν συνεχεία θα κάνουμε ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Δημόσιας Τηλεόρασης στην Ελλάδα

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα