Ο Π. Αγανίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά, Πασχάλης Αγανίδης, μίλησε στις 2/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Αυτό που πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο, τον ερχόμενο μήνα, είναι να πείσουμε για ποιον λόγο έχουν αξία οι ευρωεκλογές. Αν καταλάβουμε, για παράδειγμα, ότι εγγύτερα στα εθνικά συμφέροντα είναι μια νίκη των Ευρωπαίων σοσιαλιστών -που θα αλλάξουν τον συσχετισμό δύναμης στην Ευρώπη- και η πολιτική έκφραση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στην Ελλάδα είναι η Ελιά, νομίζω
ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Πολλοί βλέπουν την επόμενη ημέρα, εγώ νομίζω ότι καθοριστική σημασία έχουν οι εκλογές, η 25η Μαΐου».

Σε άλλο σημείο είπε: «Είναι προφανές ότι θα υπάρξει πόλωση. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολιτικές εκλογές. Το θέμα είναι πώς πείθεις, με ποιον εναλλακτικό πολιτικό λόγο πείθεις, ότι, αφενός, η αλλαγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο περνά μέσα από την στήριξη της Ελιάς και αφετέρου, ότι προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας σημαίνει και στήριξη της Ελιάς. Η Ελιά αυτή την στιγμή έχει στρατηγική θέση στο πολιτικό σύστημα για τις αλλαγές και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Χρειάζεται εναλλακτικός πολιτικός λόγος, συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής, για να πειστεί ο κόσμος ότι το εγχείρημα έχει πραγματικό πολιτικό λόγο ύπαρξης».

* Για ενδεχόμενη συνεργασία με άλλα κόμματα:

«Με όλες τις δυνάμεις που βρίσκονται στο χώρο της κεντροαριστεράς υπάρχουν συνθήκες συνεννόησης και συνεργασίας. Η Ελιά προσπαθεί να ενσαρκώσει αυτό το κοινωνικό αίτημα. Η πολιτική αντιπαράθεση, προφανώς, είναι εκ των ων ουκ άνευ, γιατί έχουμε μπροστά μας μια εκλογική μάχη. Θα πρέπει να γίνεται με πολιτικούς όρους και νομίζω ότι και τα υπόλοιπα κόμματα έχουν και αυτά την δική τους ευθύνη να προτάξουν πραγματικές προτάσεις για το τι επιδιώκουν».

Δημοσιογράφος: Είναι συνομιλητής σας, για την ανασύνθεση της αριστεράς, το Ποτάμι, την επόμενη ημέρα;

Π. Αγανίδης: «Κανείς δεν μπορεί εκ των προτέρων να αποκλείει κανέναν. Προφανώς, όλοι, όσοι έχουμε σαφή προσανατολισμό για δίκαιες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη προς όφελος των πιο αδύναμων, είναι συνομιλητές. Αυτό που έχει αξία είναι να δούμε ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί δύναμης το βράδυ των εκλογών, ώστε να δούμε αν πραγματικά το κεκτημένο της σταθερότητας και των προϋποθέσεων της ανάκαμψης υπάρχει και αν πραγματικά μπορούμε να δούμε μια διαφορετική Ευρώπη».

Δημοσιογράφος: Η συμπεριφορά του Γ. Παπανδρέου, το τελευταίο διάστημα, γιατί συζητήθηκε πολύ, σας ενοχλεί εσάς, ως νέο πολιτικό, που λειτουργείτε σε αυτό τον χώρο;

Π. Αγανίδης: «Όχι. Θα ήταν αμετροεπές να πω ότι με ενοχλεί. Θεωρώ ότι είναι θετικό ένας πρώην πρωθυπουργός να έχει δημόσια παρουσία και παρεμβάσεις. Ειδικά ο πρώην πρωθυπουργός του ΠαΣοΚ που αντιμετώπισε μια ιστορική κατάσταση. Ποτέ άλλοτε δεν βρέθηκε κυβέρνηση μέσα σε μια ζώνη κοινού νομίσματος να αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να λειτουργούμε με συγκρουσιακούς όρους...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα