Ο ΟΗΕ επικρίνει τη μοναρχία της Ταϋλάνδης

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για αυτό που αποκάλεσε "σοκαριστικά δυσανάλογες ποινές κάθειρξης" τις οποίες επιβάλλουν τα στρατοδικεία στην Ταϊλάνδη για προσβολή της μοναρχίας και κάλεσε τις αρχές να τροποποιήσουν τη σχετική νομοθεσία.

Στρατοδικεία καταδίκασαν την περασμένη Παρασκευή έναν άνδρα και μία γυναίκα σε κάθειρξη 30 και 28 χρόνων αντίστοιχα επειδή δημοσιοποίησαν στο Facebook μηνύματα που θεωρήθηκαν προσβλητικά για τη βασιλική οικογένεια.

Εκπρόσωπος
του ΟΗΕ, η Ραβίνα Σαμνταζάνι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη πως υπήρξε απότομη αύξηση τέτοιων καταδικών, με περισσότερο από το 40% από αυτές να καταγράφονται αφότου οι στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα τον Μάιο του 2014.

"Καλούμε επίσης τη στρατιωτική κυβέρνηση να τροποποιήσει την αόριστη και εκτεταμένη νομοθεσία περί προσβολής του μονάρχη προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων", είπε. "Μέχρι να τροποποιηθεί η νομοθεσία τέτοιοι νόμοι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αυθαίρετα προκειμένου να εμποδίζεται η δημόσια συζήτηση για κρίσιμα ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος, ακόμη και όταν ενέχουν κριτική για αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων".

Η μοναρχία στην Ταϊλάνδη προστατεύεται από έναν από τους πιο αυστηρούς νόμους στον κόσμο περί προσβολής του βασιλιά, η οποία θεωρείται έγκλημα καθοσιώσεως, με αποτέλεσμα τα μέσα ενημέρωσης, περιλαμβανομένων των ξένων, να αυτολογοκρίνονται σε μεγάλο βαθμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα