Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μίλησε στις 17/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την απάντησή του στο πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και στις δηλώσεις του Α.Τσίπρα για την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ:

«Νομίζω ότι έτσι πρέπει να γίνεται, όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην συγκεκριμένη περίπτωση- ανακοινώνει το πρόγραμμά του στη ΔΕΘ.
Δεν ασχοληθήκαμε με το πρόγραμμα που κατέθεσε κάποιο άλλο μικρό κόμμα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αυτό το κόμμα που θέλει να γίνει κυβέρνηση. Άρα, είχα υποχρέωση απέναντι στο θεσμό, αλλά και στους πολίτες, να ξεκαθαρίσω τι σημαίνει το ΕΣΠΑ, γιατί στο ΕΣΠΑ λένε ψέματα και μάλιστα τους προσκάλεσα να έρθουν στο υπουργείο, να ενημερωθούν από τους υπηρεσιακοούς παράγοντες, να τους δώσουμε όλα τα νούμερα, τα οποία πιθανόν να τους είναι χρήσιμα για να φτιάξουν καλύτερα τους αριθμούς και τα νούμερά τους. Βεβαίως, αυτό δεν έγινε αποδεκτό και είμαι σίγουρος ότι δεν θα έρθουν. Από εκεί και έπειτα, είπα ότι -και επειδή αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας είναι η κ. Δούρου-, εάν η κ. Δούρου το επιθυμεί, να μας πει ποια έργα θ' απεντάξει, για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του ο κ. Τσίπρας. Ούτε σε αυτό πήρα απάντηση. Έτσι πρέπει να γίνεται, λοιπόν και νομίζω ότι είναι σωστό αυτό που έκανα, αλλά πρέπει να γίνεται με στοιχεία. Εκτιμώ ότι ο κόσμος αυτό χρειάζεται τώρα. Να λέμε, δηλαδή, τις απόψεις μας, ώστε οι πολίτες να τα κρίνουν και αυτοί θ' αποφασίζουν πάντα στο τέλος. Αλλά μην αντιμετωπίζουμε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.... Δεν είναι το κόμμα του 3 - 4%. Είναι το κόμμα που λέει ότι θέλει να κυβερνήσει τη χώρα και είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Καταλαβαίνετε ότι έχουν μία βαρύνουσα σημασία αυτά που λέει».

Δημοσιογράφος: Είδαμε χθες τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να κοστολογούν το πρόγραμμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δημιουργούνται ορισμένα ερωτήματα... Είναι δυνατόν να μπαίνουν δημόσιες υπηρεσίες σε μία τέτοιου είδους κομματική αντιπαράθεση;

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Θέλω να σας πω τι έκανα εγώ. Έβγαλα μία ανακοίνωση, ανέλαβα την ευθύνη, ως υφυπουργός με αρμοδιότητα στο ΕΣΠΑ και κάλεσα με μεγάλη χαρά τον κ. Τσίπρα να έρθει να του αναλύσουμε όλο το ΕΣΠΑ, τόσο του 2013 που βρίσκεται σε εξέλιξη, όσο και τους στόχους και τι έχει συμβεί για το ΕΣΠΑ 2014 - 2020».

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι πάντως, από την απάντησή σας, ότι σας ξενίζει και εσάς αυτό που έγινε εχθές από το υπουργείο Οικονομικών....

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Εγώ δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω. Σας είπα τι έκανα εγώ».

* Για τη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο εκλογών:

«Το πώς γίνεται ο δημόσιος διάλογος τα τελευταία χρόνια είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι το προηγούμενο διάστημα κάποιοι έλεγαν ότι στην κρίση, για παράδειγμα και εφαρμόζοντας όλα αυτά τα μέτρα και όλη αυτή τη διαδικασία, θα υπάρχουν αυτοκτονίες, θα υπάρχουν καταστροφές, η χώρα -και από την αντιπολίτευση λεγόταν αυτό- θα καταστραφεί. Και πολλά άλλα...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Το τι θα επιλέξει ο λαός είναι απόλυτα σεβαστό. Το τι θα κάνουν αυτοί βέβαια που έχουν τις καταθέσεις είναι απόλυτα σεβαστό. Άρα, εάν οι καταθέτες επιλέξουν να διώξουν τα χρήματά τους, πιστεύω ότι θα τους σεβαστούμε, όπως και θα σεβαστούμε απόλυτα την επιλογή των πολιτών. Και αυτό κάναμε και στις ευρωεκλογές. Όμως η κρίση δεν έχει τελειώσει και δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της. Έχουμε κάνει το επόμενο βήμα και είμαστε έτοιμοι να την ξεπεράσουμε και να μπούμε σε μία ομαλότητα για να προχωρήσουμε προς την κανονικότητα, αλλά -επαναλαμβάνω- η κρίση δεν έχει ολοκληρωθεί. Και θέλω να σας πω ότι δεν ήμουν ποτέ υπέρμαχος ούτε από τις φωνές που ακούγονταν από όποια πλευρά ακούγονταν, ότι όλα αυτά έχουν τελειώσει, προχωράμε και έχουμε κλείσει τον κύκλο μας. Δημοσιονομικοί κανόνες υπάρχουν και με τα μνημόνια και χωρίς αυτά. Επιπλέον, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν διατάσσεται. Θέλει χρόνο, θέλει αλλαγή κουλτούρας και εθνική προσπάθεια, η οποία δεν γίνεται και σίγουρα δεν θέλει εκλογές. Αυτή τη στιγμή λέει κάποιος "μα θα καταργήσουμε τις εκλογές"; Προς θεού, γιατί να καταργήσουμε τις εκλογές; Οι εκλογές πρέπει να γίνονται με βάση το σύνταγμά μας. Αν οι Έλληνες βουλευτές αποφασίσουν, μετά από τέσσερις μήνες, ότι δεν μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας -διότι αποφασίζουν φανερά, δεν αποφασίζουν κρυφά-, θα πάμε βάσει αυτού που λέει το σύνταγμα. Βεβαίως και δεν πρέπει να καταργήσουμε τις εκλογές. Αλλά, θέλω να πω το εξής. Πόσες εκλογικές διαδικασίες θα κάνουμε; Πόσες κάναμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια; Που μας πήγαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι εκλογικές διαδικασίες; Τι άλλαξε με τόσες εκλογικές αναμετρήσεις στην κεντρική κατεύθυνση; Ο κόσμος τα γνωρίζει αυτά, ας επιλέξει. Εγώ σέβομαι απόλυτα την εντολή του λαού και την επιλογή του. Όμως, αυτός μέσα από την ψήφο του, θα έχει τα απόνερα οποιασδήποτε διαδικασίας γίνει και όποιας αναστάτωσης συμβεί... Δεν είναι δαιμονοποίηση. Οι εκλογές έχουν πάντα ένα δίλημμα που πρέπει ν' απαντηθεί από τους πολίτες. Για το πώς θέλουν να προχωρήσει η χώρα τους και ποιες είναι οι προτεραιότητες κάθε κόμματος. Γιατί διαφωνούμε σε αυτό; Γιατί το κάνουμε μεγάλο θέμα, ενώ δεν είναι;».

* Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Ακούω με προσοχή τη διαφορετική πρόταση και θέλω πάντα ν' ακούω και να σκέφτομαι. Κάθε πρόταση έχει θετικά και αρνητικά. Το πιστεύω πάντα αυτό. Έχω καταλήξει στο εξής. Το μεγάλο πρόβλημα της πολιτικής σκηνής και της πολιτικής ζωής του τόπου είναι η αξιοπιστία. Όλοι νιώθουν ότι υπάρχουν πάντα παιχνίδια, τα οποία υπονομεύουν τους θεσμούς. Δηλαδή, να σκεφτώ εγώ διαφορετικά, πονηρά, ότι κάνει η κυβέρνηση τώρα εκλογές, ώστε μετά από πέντε μήνες να ξανακάνουμε εκλογές, γιατί κανένας δεν θα έχει απόλυτη πλειοψηφία 180 και μετά από τέσσερις μήνες να έχουμε πάλι εκλογές και να συνεχίσουμε με εκλογικές διαδικασίες. Συμφωνείτε σε κάτι τέτοιο; Εγώ πιστεύω στην αξιοπιστία των θεσμών. Πιστεύω ότι, εάν δεν προκύψουν άλλα θέματα, τα οποία δεν μπορώ να γνωρίζω, όσον αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρέπει να προχωρήσουμε θεσμικά. Οι Έλληνες βουλευτές, τους οποίους έχουν ψηφίσει οι πολίτες, θ' αποφασίσουν με βάση τις δικές τους επιλογές και από εκεί και πέρα, από αυτό θα κριθεί, εάν θα πάμε σε εκλογές ή όχι...».

Δημοσιογράφος: Καταλαβαίνω ότι όσοι προτείνουν να επισπευσθεί η διαδικασία της Προεδρικής εκλογής εδράζουν τον προβληματισμό τους στο γεγονός ότι υπάρχει μία περίοδος ρευστότητας...

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Άρα, θα επιμηκυνθεί η ρευστότητα... Γιατί αν κάνουμε αύριο ή σε είκοσι μέρες εκλογές, δεν θα επιμηκυνθεί η πολιτική ρευστότητα, όταν όλοι θα γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν ένα ή δύο κόμματα που συγκεντρώνουν τους 180 και μπορεί να χρειαστεί σε έξι μήνες να πάμε πάλι σε εκλογές; Εγώ νομίζω ότι αυτά είναι λίγο τεχνάσματα... Δεν είναι ένα τέχνασμα να τους πούμε ότι, ενώ η οικονομία θα προχωράει, σε έξι μήνες, αν ξέρουν ότι δεν μπορούμε να συγκεντρώσουμε 180, θα πάμε πάλι σε εκλογική αναμέτρηση;».

* Για τα εσωκομματικά του ΠαΣοΚ και τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης:

«Τα δύσκολα η παράταξή μου τα πέρασε το διάστημα 2009 - 2012. Όταν ήμασταν μόνοι μας και αντέξαμε στα πολύ δύσκολα. Σε πολλά από αυτά δικαιωθήκαμε και μας δικαίωσαν, διότι συνέχισαν την προσπάθεια και την πολιτική μας, την εθνική πολιτική που έπρεπε να κάνουμε για τη χώρα. Δεν επιτρέπεται, αντί να το αναδείξουμε αυτό, ν' αναδεικνύουμε άλλα ζητήματα. Εμείς, ως κόμμα, στηρίζουμε πολύ το επάγγελμα των δημοσιογράφων... Από εκεί και πέρα, πιστεύω -και το κατανοώ απόλυτα-, ότι ο καθένας έχει περάσει δύσκολα και έχει τις δικές του απόψεις, έχουμε πάρει όμως μια απόφαση. Η απόφαση είναι συγκεκριμένη και λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Θα ελέγξω τον πρόεδρο, το γραμματέα, το πολιτικό συμβούλιο, τους πάντες, μόνο εάν καθυστερήσουν. Και γνωρίζετε ότι, εάν καθυστερήσουν τη διαδικασία, την οποία αποφασίσαμε με πλειοψηφία στην κεντρική επιτροπή, έχουν ευθύνη...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα