Ο Ν. Βούτσης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Νίκος Βούτσης, μίλησε στις 9/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τη συλλογή υπογραφών για το δημοψήφισμα:

Δημοσιογράφος: Διαφαίνεται και από το ρεπορτάζ και έτσι όπως έχουν τοποθετηθεί τα κόμματα, ότι προς το παρόν στην πρόταση για το δημοψήφισμα

συλλέγονται 110 υπογραφές, έτσι δεν είναι;

Ν. Βούτσης: «Όχι. Δεν είναι έτσι. Διότι είναι και το ΚΚΕ, το οποίο, επίσης, θα καταθέσει πρόταση που θα συμπεριλαμβάνει αυτό το αίτημα. Ανεξαρτήτως του σκεπτικού, το αίτημα θα είναι για δημοψήφισμα. Αλλά δεν θέλω να προλέγω. Απλώς σας το λέω ως ρεπορτάζ».

Δημοσιογράφος: Εάν υπάρξει λοιπόν το αντίστοιχο αίτημα, συλλέγονται 122 υπογραφές, έτσι δεν είναι;

Ν. Βούτσης: «Τουλάχιστον. Διότι και από τους ανεξάρτητους ενδεχομένως θα υπάρξουν και άλλες. Γνωρίζω μερικά πράγματα προφανώς που δεν μπορώ και δεν είναι και σωστό να τα πω στον αέρα».

Δημοσιογράφος: Εννοείτε δηλαδή ότι πέραν των 15 θα υπάρξουν και άλλοι;

Ν. Βούτσης: «Μπορεί να υπάρξουν και άλλοι, ναι».

Δημοσιογράφος: Άρα ποια είναι τα επόμενα βήματα; Γιατί νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει μπερδευτεί σε αυτό το θέμα...

Ν. Βούτσης: «Εντελώς. Δεν έχουν διαβάσει καλά το σύνταγμα. Να σας πω την αλήθεια, εμείς το διαβάσαμε εξονυχιστικά. Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, θα πρέπει να γίνει άμεσα ολομέλεια, μέσα στο καλοκαίρι, δηλαδή με προεδρικό διάταγμα, να διακοπούν τα θερινά τμήματα και να γίνει άμεσα τριήμερη συζήτηση σε ολομέλεια, πριν υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και καταστεί νόμος τους κράτους. Δηλαδή, μέσα στο διάστημα του ενός μηνός που ψηφίζει η Βουλή και κατ' απώτατο όριο έχει δικαίωμα, κατ' άλλους υποχρέωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπογράψει, θα πρέπει να γίνει η διαδικασία. Διότι στο σύνταγμα είναι σαφές ότι δεν πρέπει να έχει δημιουργήσει ο νόμος έννομες συνέπειες. Και γι' αυτό και το ΚΚΕ -και το γνωρίζει, αλίμονο-, για τους παρελθόντες νόμους που λέει, δεν υπάρχει δικαίωμα να διεξαχθεί δημοψήφισμα, τουλάχιστον σύμφωνα με το σημερινό σύνταγμα της χώρας. Διότι έχουν δημιουργήσει έννομα αποτελέσματα και μόνο ο χωρισμός της περιουσίας της μικρής ΔΕΗ από την υπόλοιπη -πράγμα γραφειοκρατικό θα έλεγε κανείς- διαμορφώνει καινούργια έννομα δεδομένα. Μετά, τον Οκτώβριο ας πούμε, δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα. Απαντάω και σε αυτό που λέει η κυβέρνηση, ότι θα το συζητήσουμε τον Οκτώβριο. Τα έννομα αποτελέσματα από δεκαημέρου ήδη, από εδώ και πέρα, εάν υπογράψει ο Πρόεδρος, θ' αρχίσουν να δημιουργούνται. Άρα, θ' απαγορεύεται να γίνει δημοψήφισμα».

Δημοσιογράφος: Άρα εδώ τίθεται και ζήτημα εμπλοκής -με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο- και του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Ν. Βούτσης: «Τίθεται, αλλά δεν θα το εμπλέξουμε εμείς. Άλλωστε, ο ίδιος είναι πολύ έμπειρος, τη δεύτερη θητεία του τελειώνει. Τα παίζει στα δάκτυλα αυτά τα πράγματα. Ούτε θα του κάνουμε υποδείξεις. Απλώς σας λέω ότι και εμείς τα ψάξαμε πολύ... Γι' αυτό ίσως να σας έκανε και εντύπωση και η επιμονή του κου Μεϊμαράκη. Διότι, επίσης το έχει ψάξει και ξέρει πως ή η κυβέρνηση θα κάνει τώρα "αναγκαστικά" αυτή τη συζήτηση το καλοκαίρι ή θα εμπλακεί ύστερα σε κατηγορίες, οι οποίες θα έχουν βάση -ας πούμε- αντιδημοκρατική, αυταρχική νοοτροπία κ.λπ».

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι είναι απολύτως σαφής ο κ. Μεϊμαράκης και έχει και πολύ σαφές πολιτικό και κοινοβουλευτικό -κατά τη γνώμη μου- μήνυμα. Παρά την αρνητική αντίδραση της κυβέρνησης, ο ίδιος χθες αναζήτησε πάλι τους δημοσιογράφους για να πει ότι επιμένει στις απόψεις του...

Ν. Βούτσης: «Και επιμένει και για έναν επιπλέον λόγο. Απορώ πώς η κα Βούλτεψη, αλλά και κάποιοι συνάδελφοί σας που προαπαιτούν μέσω των κεντρικών δελτίων ειδήσεων και λένε ότι τα κείμενα είναι ανόμοια. Εμείς γνωρίζουμε ότι τα κείμενα θα είναι όμοια. Και το ξέρει και ο κ. Μεϊμαράκης. Δηλαδή, αυτό το πράγμα είναι πόλεμος σκιών».

Δημοσιογράφος: Θα μου πείτε ακριβώς πώς είναι διατυπωμένο το ερώτημα, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες;

Ν. Βούτσης: «Το ερώτημα το οποίο θα υπάρχει παντού και σε όλους -σε όλα, δηλαδή, τα κείμενα που θα κατατεθούν-, είναι ότι με βάση το συγκεκριμένο άρθρο του συντάγματος, αν δεν κάνω λάθος είναι το 142, 144 και το συγκεκριμένο άρθρο του κανονισμού της Βουλής, ζητούμε επί του ψηφισμένου πλέον νόμου, άρα μετά το βράδυ σήμερα, αύριο θα δοθούν τα κείμενα να γίνει η ειδική προβλεπόμενη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, έτσι ώστε να διατυπωθεί το ερώτημα για το ενδεχόμενο δημοψήφισμα. Τότε όμως πια θα χρειάζονται 180 ψήφοι για να μπει μπροστά και η διαδικασία του δημοψηφίσματος. Αλλά για να διατυπωθεί το ερώτημα μέσω της συνεδρίασης της Βουλής χρειάζονται 120 ψήφοι. Αυτό και μόνο, δηλαδή, σε μία παράγραφο μέσα, την οποία εξ' όσων γνωρίζω, αυτό έχει και το κείμενο και των ανεξαρτήτων είναι αυτούσιο και είναι και το κείμενο και του κου Καμμένου και θα δείτε και το κείμενο της Δημοκρατικής Αριστεράς ότι καταλήγει στο ίδιο, έχοντας και ένα σκεπτικό προηγούμενα για να κάνουν ορθά διακριτή τη θέση τους. Το ίδιο θα κάνει και το ΚΚΕ, είμαι βέβαιος. Δηλαδή, θα βάζει στο σύνολο των νόμων από το 1990 κ.λπ.. Θα έχει διατυπώσει τις γενικές του θέσεις για την αγορά ενέργειας, αλλά στο τέλος η διατύπωση με βάση την οποία θα πάμε στη Βουλή για την προσμέτρηση των 120, νομίζω ότι θα είναι απολύτως συνθέσιμη».

Δημοσιογράφος: Από την δική σας πληροφόρηση, έχετε εικόνα εάν το ΚΚΕ, πέρα από την πρότασή του, θα καταθέσει και ένα ερμηνευτικό παράρτημα που να δηλώνει τη βούληση του Περισσού να συναθροιστεί η πρότασή του με τις υπόλοιπες προτάσεις;

Ν. Βούτσης: «Δεν μπορώ να σας το πω αυτό. Μπορώ μόνο να σας πω κάτι άλλο και θα εξάγετε τα συμπεράσματά σας. Από την πρώτη στιγμή η ηγεσία του ΚΚΕ είναι ειλικρινής ως προς αυτό το ζήτημα, ότι θέλουν, δηλαδή, μ' έναν απολύτως διακριτό τρόπο να έχουν τη θέση τους. Δεν θέλουν να διαμορφωθεί μία γενικότερη αίσθηση μετώπου με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Είναι απόλυτο δικαίωμά τους. Δεν πρόκειται όμως να αποστούν και από την δυνατότητα να γίνει μία διευρυμένη συζήτηση στη Βουλή και να πάμε σε δημοψήφισμα. Όλα αυτά θα τα βάλουν και στο χαρτί με κάποιο τρόπο. Θα βρουν αυτοί τον τρόπο για να προχωρήσουμε».

* Για την επιστολή της Δημοκρατικής Αριστεράς προς της ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, για το ζήτημα της εναλλακτική πρότασης διακυβέρνησης:

«Προφανώς, δεν μπορώ πριν δοθεί επίσημη απάντηση από το κόμμα, να σας πω λεπτομέρειες. Αλλά, στη γενική κατεύθυνση, νομίζω ότι θα γίνει αυτό που θα σας πω. Εμείς βάζουμε σε πρώτη προτεραιότητα -πράγμα που φαίνεται ότι το αποδέχεται και η ηγεσία της Δημοκρατικής Αριστεράς και άλλες δυνάμεις-, το να διαμορφωθούν αυτά τα κοινωνικοπολιτικά μέτωπα. Τώρα με αφορμή τη ΔΕΗ, μετά τις 16 του μήνα για τους αιγιαλούς, ύστερα για το συνταξιοδοτικό που είναι κρίσιμο... Δηλαδή, σε 4 - 5 μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, προσπαθούμε ώστε να διαμορφωθεί το εύρος που δεν θα είναι το ίδιο για κάθε ζήτημα, διότι υπάρχουν και ιδεολογικά και άλλα προαπαιτούμενα από θέμα σε θέμα. Να διαμορφωθούν τα ευρύτατα μέτωπα -ας πούμε- της αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική. Αυτή είναι η μέθοδος που επιλέξαμε και είμαστε απολύτως ανοικτοί στο να συναντηθούμε με τις δυνάμεις της κοινοβουλευτικής ή της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, της οικολογίας, τους ανεξάρτητους βουλευτές κ.λπ.. Άρα είναι σε σωστή κατεύθυνση η αναζήτηση που κάνει και ο Φώτης Κουβέλης, δηλαδή, για μία συζήτηση επί της ουσίας. Εμείς το προσδιορίζουμε πάνω στα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, που θα γίνεται και με ακτιβισμό. Θα είναι μία εμπράγματη συζήτηση, δεν θα είναι ένα φόρουμ, ας πούμε. Τώρα πώς θα καταλήξει, ενόψει πιθανών εθνικών εκλογών, πρόταση διακυβέρνησης από την αριστερά κ.λπ., δηλαδή, αν θα υπάρξει στήριξη μία τέτοιας πρότασης, είναι θέμα κάθε πολιτικής δύναμης να δει τα δικά της και σιγά - σιγά να προσαρμοστεί σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ως κεντροαριστερά -και σωστά ο Φώτης Κουβέλης έστειλε δύο διαφορετικές επιστολές- εμάς μας αφήνει παντελώς αδιάφορους. Να είμαστε σαφείς. Δηλαδή, η προσπάθεια που γίνεται με τους υπόλοιπους και δεν ξέρω πόσοι θ' ανταποκριθούν, για τη διαμόρφωση του τρίτου πόλου της κεντροαριστεράς κ.λπ.. Δεν μας αφορά αυτό το ζήτημα. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξή του».

Δημοσιογράφος: Για την κινητοποίηση της Παρασκευής για τον αιγιαλό, θα ακολουθήσετε περίπου την ίδια τακτική - μέθοδο που ακολουθήθηκε και στο ζήτημα της ΔΕΗ;

Ν. Βούτσης: «Απολύτως. Ανταποκρινόμαστε σε κάθε άλλη πρόταση. Δεν είμαστε μόνοι μας. Προφανώς είμαστε ηγεμονική δύναμη πλέον -με την καλή έννοια του όρου-, με βάση τα ποσοστά μας. Αλλά, είναι άλλο αυτό και άλλο να φερόμαστε ηγεμονιστικά. Παραδείγματος χάριν, σήμερα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που κάνει η "Κοινωνική Συμφωνία" της Λούκας Κατσέλη, πάνω στα ίδια αντικείμενα. Θα συμμετάσχουμε, θα την παρακολουθήσουμε και θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Μπορώ να σας πω δε ότι και από την συνάντηση που έγινε και για τη ΔΕΗ, εκεί έριξε για πρώτη φορά την πρόταση για δημοψήφισμα η κα Κατσέλη...».

* Για την τοποθέτηση του Β. Διαμαντόπουλου:

Δημοσιογράφος: Έχει δημιουργηθεί πάλι ένα θέμα με τον βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, τον κ. Διαμαντόπουλο, με αφορμή αυτά που είπε από το βήμα της Βουλής. Αναρωτιέμαι με αυτό το ζήτημα, δεν θα πρέπει να είναι πολύ πιο αποσαφηνισμένα τα πράγματα απ' όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας και τα στελέχη του κόμματος;

Ν. Βούτσης: «Καθένας μας έχει τον τρόπο του να μιλάει, να συμπεριφέρεται σε σχέση με τα κρίσιμα ζητήματα και κρίνεται γι' αυτό. Εμείς έχουμε συλλογικές αποφάσεις γι' αυτά τα θέματα. Θεωρούμε ότι δεν προκύπτει ζήτημα από τις τοποθετήσεις που έχουν κάνει οι βουλευτές μας ως προς αυτό και οι διευκρινίσεις που έχει δώσει και ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και άλλοι που ρωτήθηκαν για άλλα πράγματα. Μη σπουδαιολογούμε ζητήματα, τα οποία, είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι ευρύτερα αντικείμενα... Η θέση μας για την τρομοκρατία είναι ξεκάθαρη και δεν είναι τωρινή, αλλά υπάρχει εδώ και δεκαετίες και θα ισχύει και στο μέλλον. Άλλο αυτό όμως και άλλο να διαμορφώνεται ένας μοχλός πίεσης προς την κοινωνία, με αφορμή και με βάση -ας πούμε- τις διαφορετικές προσεγγίσεις κομμάτων και για τέτοια ζητήματα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
φώτης κουβέλης, κοινωνικη συμφωνια, λουκα κατσελη, αθηνα, δημοψηφισμα 2015, ΚΚΕ, συνταγμα, καλοκαιρι, βουλη, δεη, συγκεκριμένο, καμμενος, διευκρινίσεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, διακοπες δεη, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, κοινωνια, φώτης κουβέλης, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, κουβελης, το θεμα, βημα, γνωμη, ηγεσια, θεμα, θητεια, το βημα, αγορα, αρθρο, αφορμη, βραδυ, γινει, γινεται, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δειτε, διευκρινίσεις, δικη, δοθει, δωσει, εγινε, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, εννοειτε, εννοια, εξελιξη, ιδια, ιδιο, ισχυει, εικονα, κυβερνηση, κειμενο, κομμα, λαθος, λεπτομερειες, λογο, νοοτροπια, παμε, σαφης, συγκεκριμένο, συζητηση, συζητησουμε, φορα, βηματα, δικαιωμα, κειμενα, μεθοδος, μπροστα, σωστο, θελω να, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα