Ο Ν. Βούτσης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκος Βούτσης, μίλησε στις 21/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο:

«Είμαστε υπέρ. Από εκεί και πέρα, στην ουσιαστική συζήτηση που θα γίνει τη Βουλή -όποτε και αν έρθει-, θα δοθεί η ευκαιρία για μία σε βάθος συζήτηση, διότι τα σύννεφα έχουν πυκνώσει γύρω από αυτά τα ζητήματα...».

Δημοσιογράφος: Οι αντιθέσεις που, ενδεχομένως, εκδηλωθούν από την Νέα Δημοκρατία
είναι αποτρεπτικές ,προκειμένου να φθάσουμε σε ένα ευρύτερης συναίνεσης επίπεδο γύρω από το νομοσχέδιο αυτό;

Ν. Βούτσης: «Νομίζω πως η ωρίμανση κάποιων πραγμάτων ξεπερνά διαχωριστικές γραμμές που μπαίνουν για μικροπολιτικούς λόγους, δηλαδή αυτό το κλείσιμο του ματιού στην Χρυσή Αυγή, αρκετά μεγάλου τμήματος της Νέας Δημοκρατίας, δεν μπορεί να αντέξει στον χρόνο, ούτε στην πίεση της ίδιας της πραγματικότητας».

Δημοσιογράφος: Η παρέμβαση Δραγασάκη θεωρείτε ότι αποτελεί στάση η οποία πρέπει να είναι αταλάντευτη έναντι της Χρυσής Αυγής ή ένας κανόνας ευρύτερης συμπεριφοράς εντός Κοινοβουλίου;

Ν. Βούτσης: «Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αυστηρότητα, καθώς και συνέπεια και δυνατότητα λειτουργίας της Βουλής. Αυτό είναι μία πλευρά που έχει σχέση με λεκτικές ακρότητες ή και με ακροβασίες, μερικές φορές, που προκαλούν τεχνητές εντάσεις... Μπορούν να λέγονται τα πράγματα επί της ουσίας, όσο σκληρά και αν είναι, αλλά με την πολιτική ορολογία και το ήθος που αρμόζει, ώστε να αποτελούν πραγματικά όπλα επιχειρημάτων και να μην φθάνουμε στο σημείο να είναι τα όπλα επιχειρήματα».

* Για τις συνιστώσες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και την πορεία προς ενιαίο κόμμα:

«Πηγαίνουμε σε συνέδριο και μπήκαν στην ημερήσια διάταξη και στην ατζέντα. Αυτός ήταν ο στόχος και νομίζω ότι επετεύχθη, έτσι ώστε να δοθεί σε όλους ο χρόνος να υπάρξουν κατά το δυνατόν πιο συνθετικές λύσεις, αλλά -κατά τη γνώμη μου-, στην κατεύθυνση που εισηγήθηκε και ο κ. Τσίπρας. Αλλά, ξέρετε, εμείς λειτουργούμε απολύτως δημοκρατικά. Θέλουμε μερικά πράγματα να παραπεμφθούν και παραπέμφθηκαν στην συζήτηση που θα γίνει στις οργανώσεις κι έτσι, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο συνέδριο. Σίγουρα δεν πρόκειται να μείνουμε σε μια δομική ακινησία».

Δημοσιογράφος: Αν χρειαστούν ακόμα και ρήξεις, θα πρέπει να γίνουν, για να επιτευχθεί;

Ν. Βούτσης: «Όταν υπάρχουν δημοκρατικές αποφάσεις από ένα συνέδριο, καθένας παίρνει τις αποφάσεις του. Και εγώ δεν έχω αντιληφθεί από καμία πλευρά να μην υπάρχει κατατεθειμένη η συναίνεση σε όποιες αποφάσεις ληφθούν με δημοκρατικό τρόπο... Δεν θα αποφευχθεί αυτή η ουσιαστική μετεξέλιξη σε ένα ενιαίο μαζικό δημοκρατικό συλλογικό κόμμα, αλλά σε ένα κόμμα και όχι σε ένα κόμμα που να αποτελεί συσκευασία πολύ διαφορετικών καταστάσεων».

* Για τις δηλώσεις του Σλαβόι Ζίζεκ:

«Οτιδήποτε αιρετικό κατατίθεται, που να είναι επί της ουσίας ή να διεκδικεί να είναι ριζοσπαστικό, έχει τη χρησιμότητά του, στους καιρούς που ζούμε και στους οποίους μεγάλο τμήμα της διανόησης σιωπά ή έχει αποπροσανατολιστεί. Γενικά, οι διεργασίες γύρω από το βιβλίο ή από τον πολιτισμό έχουν υποχωρήσει. Είναι καλό να επικοινωνούμε όλοι με ό,τι αιρετικό και ριζοσπαστικό κατατίθεται. Από εκεί και πέρα, καθένας έχει την πολιτική του άποψη».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε τη δική μας κουλτούρα και δεδομένα και έχουμε δώσει εξετάσεις γι' αυτά τα πράγματα σε πολύ δύσκολους καιρούς και εννοώ και τους τωρινούς, που είναι πολύ δύσκολοι. Η αντίληψη και η εμμονή μας για το μαζικό, ενωτικό, πολύμορφο κίνημα και την αντίσταση -ακόμα και αυτό που λέμε άρνηση σε νόμους, οι οποίοι έχουν πασίδηλα αντικοινωνικό χαρακτήρα-, είναι δεδομένη. Ουδέποτε έχουν εμφιλοχωρήσει στις απόψεις μας προτροπές για ατομικές ή και για συλλογικές μορφές βίας απέναντι σε ανθρώπους. Πλην όμως, δεν είμαστε και άνθρωποι του καναπέ. Και το να αντιστέκεται ο κόσμος σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς, είναι μέσα στη δική μας αντίληψη, με την έννοια του δημοκρατικού κινήματος ανατροπής. Τελεία μέχρι εκεί».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα