Ο Ν. Τσούκαλης στον ΑΘΗΝΑ984

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, μίλησε στις 11/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τον ΕΝΦΙΑ:

«Το θέμα του ΕΝΦΙΑ είναι μια εξέλιξη που προσδιορίζει, χαρακτηρίζει και στιγματίζει την κυβερνητική πολιτική σε ύψιστο βαθμό ως τρόπος εφαρμογής, ως φιλοσοφία και θα σας το εξηγήσω. Για παράδειγμα, διαβάζω σήμερα μια δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι "αν δεν αρέσει
ο ΕΝΦΙΑ στον κ. Χαρδούβελη, να παραιτηθεί"... Είναι γνωστό ότι και ο κ. Χαρδούβελης, πολύ πριν τις διακοπές, στην παρθενική του ομιλία στη Βουλή, ουσιαστικά είχε αποδομήσει τον ΕΝΦΙΑ, ακριβώς προς την κατεύθυνση που ουσιαστικά τον είχαμε αποδομήσει και εμείς ως Δημοκρατική Αριστερά, πέρυσι τον Δεκέμβριο... Αυτό το οποίο είναι οξύμωρο και συγχρόνως ανακόλουθο είναι ότι και η ίδια η κυβέρνηση και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ θεωρούσαν ότι η φιλοσοφία του νόμου -έτσι όπως ακριβώς διαμορφώνεται- είναι άδικη, δεν είναι σωστή και ότι σωστή είναι η φορολόγηση επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας και όμως δεν έχουν μια λέξη να πουν σε σχέση με αυτό, έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό και από τους πολίτες περί τίνος πρόκειται...».

* "Τρομοκρατημένο το οικονομικό επιτελείο":

«Το ίδιο το περιεχόμενο του ΕΝΦΙΑ υπονομεύει την εισπραξιμότητα, δηλαδή, τον εισπρακτικό στόχο. Το βιώνουμε τώρα. Αυτή τη στιγμή που συζητάμε, το οικονομικό επιτελείο είναι τρομοκρατημένο ότι δεν θα πετύχει την εισπραξιμότητα του 75%. Δηλαδή, δεν θα εισπράξει τα 2,7 δισ. ευρώ που προβλεπόταν, αλλά πολύ λιγότερο... Η αρχική πρόβλεψη ήταν καταλογισμός 3,25 δισ. ευρώ, προκειμένου να εισπράξουμε περίπου 2,7 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια ο καταλογισμός υπερέβη τα 3 δισ. ευρώ με την προηγούμενη εκδοχή και είχαμε αυτά τα τερατουργήματα».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι σήμερα θα ψηφιστεί τελικά;

Ν. Τσούκαλης: «Ναι. Εκτιμώ ότι θα ψηφιστεί, παρά τις αντιδράσεις, διότι πρόκειται περί βελτίωσης του αρχικού νομοσχεδίου. Όποιος έχει ψηφίσει το αρχικό, δεν δικαιολογείται να μην ψηφίσει την συγκεκριμένη τροπολογία».

* Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας:

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι ενδεχομένως, επειδή άνοιξε αυτό το ζήτημα της Προεδρικής εκλογής, ανεξαρτήτως προσώπων, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να κλείσει προκειμένου να μην επιτείνεται η πολιτική αστάθεια;

Ν. Τσούκαλης: «Ως απάντηση θα πω ξανά κάτι το οποίο είχα πει στη δική σας εκπομπή, πολύ πριν διαρρεύσει το όνομα του Φώτη Κουβέλη για την Προεδρία και που έχει σχέση με το θεσμό της Προεδρίας και της Προεδρικής εκλογής, ανεξαρτήτως προσώπου... Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, που συνεπάγεται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα προκαλέσει μεγάλο κακό στη χώρα και στα κόμματα που εμπλέκονται, αλλά και στα πρόσωπα. Αυτή τη στιγμή σας λέω ότι μέχρις ότου ολοκληρωθεί και ξεκαθαριστεί το συγκεκριμένο θέμα, έχουν τελματώσει όλα τα μεγάλα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και αναφέρομαι στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για πιθανές αναπτυξιακές παρεμβάσεις όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης... Όλα αυτά είναι σε εκκρεμότητα. Ποιος θα τα κλείσει όλα αυτά, εάν δεν ξεκαθαριστεί το θέμα αυτό;... Η πρόταση μου είναι να μην τίθεται από κανέναν το θέμα αυτό».

Δημοσιογράφος: Ετέθη...

Ν. Τσούκαλης: «Ετέθη. Μπορεί να κλείσει; Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θέλει, με την ελάχιστη δύναμή της, να εμπλακεί σε αυτή την εκκρεμότητα. Τώρα εάν κάποιοι την ενέπλεξαν, δεν σημάνει ότι θα μπούμε και εμείς σε αυτή τη συζήτηση».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι η Δημοκρατική Αριστερά και η ηγεσία της είναι ανάμεσα στα κόμματα και στα πρόσωπα;

Ν. Τσούκαλης: «Θεωρώ ότι η εξέλιξη αυτή είναι φθοροποιός και για τη Δημοκρατική Αριστερά και για τον Φώτη Κουβέλη, αφού με ρωτάτε για τα κόμματα και τα πρόσωπα. Εκτιμώ ότι η μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται στη χώρα».

* Για την ανεξαρτητοποίηση του Σπ. Λυκούδη:

«Θέλω να σας πω ότι, εάν με αφορούσε προσωπικά, θ' ακολουθούσα την πάγια τακτική της ανανεωτικής αριστεράς, όπως κάναμε και ως ανανεωτική πτέρυγα όταν αποχωρήσαμε από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το ίδιο θα έκανα... Να θυμίσω ότι η αποχώρησή μας από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έγινε κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου. Συμμετείχαμε στο συνέδριο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., καταθέσαμε την πλατφόρμα μας και προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε συσχετισμούς και να πείσουμε τον Αλέξη Τσίπρα τότε ότι η πολιτική που ακολουθούσε...».

Δημοσιογράφος: Και αποχωρήσατε μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου;

Ν. Τσούκαλης: «Όχι. Αποχωρήσαμε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, λίγο πριν τις ψηφοφορίες. Αφού πριν διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να υιοθετηθούν οι θέσεις μας. Σε 15 μέρες έχουμε συνέδριο. Είναι απλό».

Δημοσιογράφος: Εάν υπήρξε ένας διαφορετικός σχεδιασμός και η κίνηση του κ. Λυκούδη γινόταν στο πλαίσιο που περιγράψατε πριν, θα σκεφτόσασταν ενδεχομένως να τον ακολουθήσετε;

Ν. Τσούκαλης: «Μέσα σε αυτή την πορεία και στην πορεία που είχαμε και με τον Σπ. Λυκούδη και με την ανανεωτική πτέρυγα γενικότερα, είχαμε τη "διαστροφή" ν' ακολουθούμε συλλογικές διαδικασίες. Αυτή την αντίληψη εξακολουθώ να έχω και μάλιστα -εάν θέλετε- και με δική μου ζημία. Κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει τι θα μπορούσε να γίνει μετά από μία συνεδριακή απόφαση, η οποία δεν σε καλύπτει. Δεν θα μπορέσω να το απαντήσω τώρα, αλλά τα δείγματα γραφής της προσωπικής μου πορείας είναι καταγεγραμμένα. Να σας θυμίσω ότι έχω υπάρξει μέλος έξι εκφάνσεων της ανανεωτικής αριστεράς μέχρι τώρα, αλλά, πάντα στα πλαίσια της αριστεράς και της ανανεωτικής αριστεράς».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα