Ο Ν. Ταγαράς στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, μίλησε στις 13/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Γιάννη Παπαγεωργίου και Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών:

«Είμαστε ήδη έτοιμοι και μέχρι τέλος του χρόνου ξεκινάμε -όπως θα ανακοινώσω σήμερα και στην Κόρινθο-, την πιλοτική εφαρμογή σε έξι πόλεις, στην Αθήνα, στον Πειραιά,
στην Κόρινθο, στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στην Κομοτηνή, αλλά και στη διεύθυνση οικοδομικού και κτιριοδομικού κανονισμού του ΥΠΕΚΑ, όπου δίνονται οι εγκρίσεις για τα μεγάλα έργα. Από την έναρξη όμως της νέας χρονιάς όλες οι οικοδομικές άδειες θα εκδίδονται πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο. Με το νέο σύστημα, όλα τα δικαιολογητικά και οι μελέτες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά. Παράλληλα θα γίνεται ηλεκτρονικά και ο προσδιορισμός του ελεγκτή δόμησης από τη λίστα των μηχανικών που έχουν διαπιστευθεί στο ΥΠΕΚΑ για όλες τις περιοχές της χώρας, προκειμένου να κάνουν τις προβλεπόμενες αυτοψίες και ελέγχους. Πλέον, ακριβώς επειδή θα υπάρχει και έλεγχος και θα μπορεί και ο μηχανικός, αλλά και ο ιδιοκτήτης να παρακολουθεί την εξέλιξη -μέσα από τον προσωπικό του υπολογιστή- του ελέγχου και του φακέλου σε πραγματικό χρόνο, δεν έχει πλέον κανείς τη δικαιολογία να καθυστερεί τον έλεγχο των φακέλων. Αν υπάρχουν θέματα, θα πρέπει ν' αποστέλλονται ηλεκτρονικά μηνύματα από και προς το μηχανικό ή από την πολεοδομία προς το μηχανικό, είτε από τον μηχανικό προς την πολεοδομία. Τα πάντα θα γίνονται πλέον σε ζωντανό χρόνο και με απόλυτο έλεγχο όλων και με ευθύνη που θα καταλογίζεται στον καθένα. Δεν θα υπάρχει καμία απολύτως καθυστέρηση. Σήμερα το χρόνο δεν μπορεί να τον ορίσει κανείς, διότι μπορεί κάποιος υπάλληλος να επικαλείται το πότε έφτασαν τα χαρτιά, το αν υπήρχαν εκκρεμότητες... Τώρα δεν έχει λόγο να επικαλεστεί το πότε φτάνουν τα χαρτιά, καθώς και το αν υπάρχουν εκκρεμότητες. Σ' ένα μήνα -και αυτό βέβαια εξαρτάται από το είδος της οικοδομικής άδειας και από τους ελέγχους που πρέπει να περάσει-, αλλά σε κάθε περίπτωση πολύ πιο γρήγορα, χωρίς κόστος, χωρίς ταλαιπωρία, με διαφάνεια, αλλά και με απόλυτο έλεγχο και με προσωπική ευθύνη του καθενός που εμπλέκεται σε όλη τη διαδικασία, είτε είναι μηχανικός ιδιώτης, είτε είναι μηχανικός της υπηρεσίας δόμησης, οι πάντες πλέον ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο και από τον έχοντα την κίνηση τον ιδιοκτήτη, που μέσα από ένα προσωπικό κωδικό μπορεί να παρακολουθεί τα πάντα και να ξέρει ανά πάσα στιγμή την εξέλιξη της άδειας του. Στις 2 Ιανουαρίου όλες οι άδειες πλέον θα εκδίδονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο. Μέχρι τότε κάθε μηχανικός θα μπορεί να μαθαίνει το σύστημα, να μπαίνει στο σύστημα, να υποβάλλει δικαιολογητικά, να γίνονται μέσα από τις πιλοτικές κινήσεις έλεγχοι για το τεστ του συστήματος και αν χρειαστούν οποιεσδήποτε αλλαγές - διορθώσεις, μέχρι τέλος του χρόνου να έχουν ολοκληρωθεί, με αποκλειστικό στόχο, από τις 2 Ιανουαρίου του 2015 όλες οι οικοδομικές άδειες πλέον να εκδίδονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο. Το ότι υπάρχει ταχύτητα, διαφάνεια, δεν υπάρχει προσωπική επαφή και το ότι μπορούν όλοι να ελέγχουν όλους σε πραγματικό χρόνο σημαίνει ότι κανείς δεν έχει καμία δικαιολογία, όταν τα πάντα είναι σωστά, τα δικαιολογητικά, ούτε να καθυστερεί, αλλά και ούτε να πηγαίνουμε σε άλλες διαδικασίες που έχουμε ζήσει δυστυχώς στο παρελθόν».

Σε άλλο σημείο είπε: «Παράλληλα, ίσως και ταυτόχρονα, με την ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών θα υπάρξει και για τα υπάρχοντα κτίρια ηλεκτρονική ταυτότητα και η ολοκληρωμένη αποτύπωση τους στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα. Είναι και αυτό μια σημαντική τομή, με στόχο να καταγράψουμε τα κτίρια όλης της χώρας σε ηλεκτρονική μορφή, που σημαίνει ότι μπορούμε και να επεξεργαστούμε στοιχεία, αλλά ταυτόχρονα και να ελέγχουμε οτιδήποτε κατασκευάζεται και είναι αυθαίρετο. Στόχος μας είναι να μπορούμε ν' αποτυπώνουμε online οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή, όταν πάει να ξεφυτρώσει και όχι όταν έχει ολοκληρωθεί, για να μπορούμε να παρέμβουμε αποτελεσματικά και στο ζήτημα των αυθαιρέτων και να μην έχουμε προβλήματα, όπως είχαμε μέχρι σήμερα. Αξιοποιούμε επιτέλους ως εργαλείο τις νέες τεχνολογίες και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα χωρίς ταλαιπωρία, άμεσα, με διαφάνεια και με ελέγχους σε πραγματικό χρόνο να το εφαρμόσουμε για όλες τις περιπτώσεις, δηλαδή και για τα ήδη υπάρχοντα κτίρια, αλλά και γι' αυτά που προβλέπεται να δημιουργηθούν».

* Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:

«Εμείς κάνουμε το έργο μας μέχρι να γίνουν εκλογές. Πότε θα γίνουν, κανείς δε το γνωρίζει. Μπορεί να υπάρχει ως βασικός όρος η προεδρική εκλογή, αλλά αυτό θα προκύψει τότε. Δεν είμαι ανήσυχος. Προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου όπως όλοι πρέπει να κάνουν. Οι εκλογές, όταν θα έρθουν, θα πρέπει να διαρκέσουν όσο διαρκεί η προεκλογική περίοδος, όταν υπάρξει. Προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι, δημιουργικοί και αποτελεσματικοί. Το πόσο θα διαρκέσει αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς...».

Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Είναι αλήθεια ότι οι προηγούμενες εκλογές είχαν πολλές ιδιαιτερότητες και έγιναν σ' ένα πρωτόγνωρο κλίμα και με ιδιαίτερες συνθήκες. Αυτά, όμως, σιγά - σιγά αλλάζουν, όχι γιατί έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, αλλά γιατί ο κόσμος έχει κατανοήσει πλέον τη δυσκολία και μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον γίνονται σημαντικές τομές, εκσυγχρονιζόμαστε και αυτό το βλέπει ο κόσμος. Ο εκσυγχρονισμός ήταν απαραίτητη προϋπόθεση που για πολλά χρόνια δεν κάναμε...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα