Ο Ν. Ταγαράς στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Ταγαράς, μίλησε στις 23/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Φρόσω Ζαγορίτου.

Μεταξύ άλλων είπε:

Δημοσιογράφος: Με ποιους όρους, ποιες προϋποθέσεις διασφαλίζονται τα περιβαλλοντικά ζητήματα; Διότι μπορεί να ειπωθεί ότι "ναι μεν οικονομική ανάπτυξη, αλλά εάν καταστρέφουμε το περιβάλλον, ποιο είναι το συνολικό όφελος;" Και πώς διασφαλίζεται το να μην υπάρχουν "γκρίζα" σημεία στο συγκεκριμένο θέμα;

Ν.

Ταγαράς: «Καταρχήν, τα πάντα περιγράφονται λεπτομερώς και αναφέρονται και ποιες είναι οι ενέργειες που μπορεί να κάνει το αίτημα ο υποψήφιος επενδυτής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ό,τι θέλει, όπου θέλει και όπως θέλει, θα το κατασκευάσει. Θα περάσει απ' όλες τις εγκρίσεις και σε όλα τα επίπεδα και τελικώς η όποια παρέμβαση - επέμβαση θα γίνει με έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, γιατί θα χρειαστεί να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για την επένδυση τέτοιας μορφής. Άρα, θα υπάρχει διασφάλιση και του ΣτΕ. Από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά, όπου επεμβαίνουμε και καταστρέφουμε -να το πω ωμά-, θα υποχρεώνεται ο επενδυτής ν' αντικαθιστά ως περιβαλλοντικό ισοζύγιο, τουλάχιστον ίση έκταση δάσωσης, την οποία θα παραδώσει μετά από τρία χρόνια. Θα παραδίδει έτοιμο δάσος μετά από τρία χρόνια ίσης τουλάχιστον έκτασης με αυτή της επέμβασης. Αυτό μέχρι σήμερα δεν αναφερόταν πουθενά. Μέχρι σήμερα, πέρα από το νομοσχέδιο που περνάμε, επιτρέπονται στα δημόσια και στα ιδιωτικά δάση, τουριστικές εγκαταστάσεις επιφάνειας τουλάχιστον διπλάσιας από αυτή που αναφέρουμε εμείς σήμερα στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Άρα από τη μία μεριά μειώνουμε τον όγκο και την επιφάνεια επέμβασης -ο συντελεστής δόμησης είναι, το πολύ, ο μισός- και ταυτόχρονα η επιφάνεια επέμβασης αντικαθίσταται με ίση επιφάνεια δάσους, που επιδεικνύει ο αρμόδιος δασάρχης. Αυτά μαζί με την έγκριση του ΣτΕ και μαζί με όλους τους μορφολογικούς κανόνες, που η μελέτη θ' αποτυπώσει την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά σε σχέση με το τι υπάρχει και με στόχο πρώτα, γιατί αυτή είναι η προτεραιότητα, να προηγούνται από πλευράς επέμβασης οι αγροτολιβαδική εκτάσεις ή αν δεν υπάρχουν τέτοιες να πηγαίνουμε στις δασικές εκτάσεις και τελευταία στο δάσος... Ανεξάρτητα από το που επεμβαίνουμε, θα παραδίδεται δάσος τουλάχιστον ίσης επιφάνειας. Αυτά είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες που είναι ασφαλείς από όλες τις πλευρές και από θέματα αντισυνταγματικότητας, αφού για μια τέτοια επέμβαση θα απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος και κατ' επέκταση έγκριση του ΣτΕ».

Δημοσιογράφος: Θα γίνονται παρεμβάσεις και περιοχές Natura;

Ν. Ταγαράς: «Όχι βέβαια. Σε περιοχές Natura δεν συζητάμε για τέτοιες εγκαταστάσεις. Είναι ευαίσθητες περιοχές, με ειδικά χαρακτηριστικά και για τις οποίες θα απαιτείται σε κάθε περίπτωση ειδικά διαχειριστικά σχέδια, ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για οποιουδήποτε είδους επέμβαση προστασίας ή και δημιουργίας. Ισχύουν ειδικοί κανόνες, οι οποίοι δεν αλλάζουν. Δεν παρεμβαίνουμε εκεί. Ό,τι υπάρχει και διασφαλίζει την ιδιαιτερότητα μιας τέτοιας ευαίσθητης περιοχής, εξακολουθεί να υπάρχει».

Δημοσιογράφος: Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις για τα συγκεκριμένα θέματα;

Ν. Ταγαράς: «Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις που βελτιώνουν, διορθώνουν και συμπληρώνουν. Δεν είμαστε τέλειοι, ούτε διεκδικούμε το αλάθητο. Όμως είμαστε διατεθειμένοι ν' ανοίξουμε θέματα, να λύσουμε προβλήματα και αμαρτίες του παρελθόντος και σε κάθε περίπτωση να λειτουργήσουμε, αξιοποιώντας ευκαιρίες για την ανάπτυξη -την οποία έχουμε ανάγκη ιδιαίτερα σ' αυτή την εποχή-, αλλά με ταυτόχρονη -και το λέω αδιαπραγμάτευτα-, ισορροπία και προστασία του περιβάλλοντος. Μπορούμε να τα κάνουμε και τα δύο. Δεν είμαστε αφοριστικοί και ακραίοι. Θέλουμε να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στη φύση και τη δημιουργία. Και νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό, όταν βάζουμε κανόνες, πλαίσια και αρχές, που δεν τα θεσμοθετούμε μόνο, αλλά ελέγχουμε και την εφαρμογή τους. Σήμερα έχουμε ως εργαλεία αυτά τα οποία σχεδιάζουμε και νομοθετούμε. Πρέπει να μπορούμε και στην πράξη να τα εφαρμόζουμε».

Δημοσιογράφος: Έχετε λάβει υπόψη σας ενστάσεις άλλων κομμάτων και φορέων για τα συγκεκριμένα θέματα;

Ν. Ταγαράς: «Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη. Χτες ξεκινήσαμε και ακούμε με προσοχή όλες τις προτάσεις και τις θέσεις. Ακούσαμε, για παράδειγμα, ότι επιτρέπουμε την κατάτμηση στο δάσος, πράγμα που δεν ισχύει. Αυτό δεν ίσχυε ποτέ, δεν ισχύει και δεν θα ισχύσει και στο μέλλον. Απαγορεύεται από το σύνταγμα του 1975. Συγκεκριμένες προτάσεις δεν έχουν υπάρξει ακόμα. Είπα και χτες στην επιτροπή ότι είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση είναι χρήσιμη και δίνει λύση στα προβλήματα που υπάρχουν και ταυτόχρονα δίνει και άλλες διαστάσεις ή προτάσεις στο να βρούμε την ανάπτυξη, δημιουργώντας με ασφαλέστερο τρόπο, διότι είναι προς όφελος της κοινωνίας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα