Ο Ν. Καραθανασόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μίλησε στις 10/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την ψήφο εμπιστοσύνης και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:

«Η πρωτοβουλία που πήρε η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, εξυπηρετεί πολλαπλές στοχεύσεις. Η πρώτη στόχευση είναι ακριβώς για να μπορέσει να υπάρχει αυτή η συγκολλητική ουσία στις διάφορες τάσεις που εκφράζονται, τόσο στη Νέα Δημοκρατία
στο εσωτερικό της όσο και στο ΠαΣοΚ... Άρα, λοιπόν, να υπάρξει μία τάση επανασυσπείρωσης και να εκφραστεί μέσα από την ψήφο εμπιστοσύνης. Για να μπορέσει ακριβώς, η κυβέρνηση να έχει λυμένα τα χέρια για να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική το επόμενο διάστημα. Κάτι το οποίο γίνεται φανερό ήδη από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε για το 2015. Αυτή είναι η μία στόχευση».

Δημοσιογράφος: Το ΚΚΕ δεν διακρίνει καμία ελάφρυνση;

Ν. Καραθανασόπουλος: «Τι προπαγανδίζει η κυβέρνηση ως ελαφρύνσεις; Τη μείωση κατά 30% του τέλους αλληλεγγύης. Αυτό, όμως, έπρεπε να έχει καταργηθεί, δηλαδή να μην ισχύει το 2015. Άρα, λοιπόν, δεν έχουμε καμία ελάφρυνση. Ελάφρυνση θα ήταν εάν είχε καταργηθεί. Που και αυτή όμως δεν πρόκειται ν' αποκαθιστούσε τις τεράστιες απώλειες ή την πολύ σημαντική φοροεπιδρομή. Κάτι το οποίο δείχνει ότι δεν πρόκειται να υπάρχει μία ελάφρυνση, είναι ότι προσδοκά η κυβέρνηση ότι θα έχει επιπλέον έσοδα το 2015 κατά 1,7 δισ. ευρώ. Με δεδομένη τη διάθεσή της, την πρόθεσή της και τις εξαγγελίες της - σύμφωνα με τις οποίες θα φροντίσει να έχει ένα πιο ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον για τις επενδύσεις και τους επιχειρηματικούς ομίλους- καταλαβαίνετε πολύ καλά ποια θα είναι η πηγή άντλησης αυτών των επιπλέον εσόδων, τα λαϊκά στρώματα. Επιπλέον, η διαχείριση των ακραίων φαινομένων της φτώχειας γίνεται μέσα από τη λογική της ανακύκλωσής της. Δηλαδή πάλι τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να πληρώσουν τα κοινωνικά μερίσματα...».

Και πρόσθεσε: «Εμείς να δεχθούμε ότι θα ισχύσει το 2,9%, αύξηση του ΑΕΠ. Αυτό, όμως, δεν μεταφράζεται σε ανακούφιση για το λαό, αντίθετα μεταφράζεται σε επιπρόσθετα βάρη. Άρα, λοιπόν και σε συνθήκες ανάπτυξης η αντιλαϊκή πολιτική θα παραμένει στο όνομα της διατήρησης τώρα της ανάπτυξης. Για να μην ξαναγυρίσουμε στην κρίση. Και πολύ δε περισσότερο που έχουμε το μεγαλύτερο, το πιο σοβαρό ζήτημα αφορά τις μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις που διαμορφώνουν συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης για το λαό».

Δημοσιογράφος: Η αντιπολίτευση συμπεριλαμβανομένης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ορισμένων κομμάτων από την ελάσσονα αντιπολίτευση, υποστηρίζει ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Το υποστηρίζουν και αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές. Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι πρέπει να γίνουν εκλογές;

Ν. Καραθανασόπουλος: «Να φύγει αυτή η κυβέρνηση, για να έρθει τι; Για να γίνει τι; Για να έρθει μία άλλη κυβέρνηση, η οποία θα εφαρμόσει παραλλαγές της συγκεκριμένης πολιτικής, της υπάρχουσας πολιτικής».

Δημοσιογράφος: Θα είναι μια κυβέρνηση αριστεράς, αν λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Ν. Καραθανασόπουλος: «Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τον επιθετικό προσδιορισμό, θα είναι μία κυβέρνηση που θα εφαρμόσει μία παραλλαγή της ασκούμενης πολιτικής. Και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο είπα ότι η ψήφος εμπιστοσύνης έχει πολλαπλές στοχεύσεις, γιατί η δεύτερη στόχευση ήταν ακριβώς η επιχείρηση αποπροσανατολισμού και εγκλωβισμού του λαού στο νέο διπολικό σύστημα. Η τεχνητή όξυνση της πόλωσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, από την άλλη μεριά, αποσκοπεί στο ν' αποκρύψει την ταύτιση που έχουν στις στρατηγικές επιλογές. Και αυτό το βλέπουμε μέσα από τα προγράμματα και τους στόχους, τους οποίους αναδεικνύει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Κινείται παράλληλα, παράπλευρα με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Από αυτή την άποψη, λοιπόν, βεβαίως η κυβέρνηση πρέπει να ηττηθεί, αλλά δεν πρέπει να ηττηθεί μόνο αυτή. Κατά τη γνώμη μας, πρέπει να ηττηθεί και η κυβερνητική πολιτική...».

Δημοσιογράφος: Κατά τη γνώμη του ΚΚΕ η κυβερνητική πολιτική που ξεδιπλώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είναι εχθρική -για να δανειστώ τη φρασεολογία σας-, προς τα λαϊκά συμφέροντα;

Ν. Καραθανασόπουλος: «Είναι απέναντι από τα λαϊκά συμφέροντα, από τη στιγμή που δεν αμφισβητεί τους κύριους υπεύθυνους της επιδείνωσης της θέσης της εργατικής τάξης, της λαϊκής οικογένειας. Ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι υπεύθυνοι; Είναι οι δράσεις των επιχειρηματικών ομίλων και η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο, λοιπόν, αυτοί οι βασικοί παράγοντες μένουν στο απυρόβλητο, τόσο θ' αναλωνόμαστε απλά και μόνο για το ποιο κόμμα θα είναι πιο ικανό να εγκλωβίζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να διαχειρίζεται τα ακραία φαινόμενα φτώχειας».

* Για τη δήλωση Γ. Δραγασάκη για φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς:

Δημοσιογράφος: Πώς σας φάνηκε η ομιλία του κ. Δραγασάκη στο κομμάτι εκείνο που αναφέρθηκε σε επιχειρηματίες - φίλους του πρωθυπουργού που ακυρώνουν μ' ένα τηλεφώνημα νομοσχέδια ή τροπολογίες;

Ν. Καραθανασόπουλος: «Και αυτή η παρέμβαση δεν έχει κάτι το πρωτότυπο. Να θυμίσω και στο παρελθόν αντίστοιχες αναφορές που έχουν γίνει από αρχηγούς ή πρωθυπουργούς άλλων κομμάτων; Θυμάστε πολύ καλά τη συζήτηση που είχε γίνει για τους νταβατζήδες και για άλλες περιπτώσεις, όπου υπήρχαν αντίστοιχες καταγγελίες...
Αυτό δεν πρέπει να κάνει εντύπωση στην ελληνική κοινωνία. Εδώ και δεκαετίες αυτό συμβαίνει. Το σκάνδαλο της ΠΕΣΙΝΕ τι ήταν, που πωλούσε πολύ φθηνό ρεύμα στην ΠΕΣΙΝΕ τη δεκαετία του '50 ,του '60, του '70; Είναι μία ιστορία που επαναλαμβάνεται και θα επαναλαμβάνεται και στο μέλλον, όσο ακριβώς η πολιτική εξυπηρετεί τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας».

Δημοσιογράφος: Άσφαιρα πυρά θα το λέγατε δηλαδή;

Ν. Καραθανασόπουλος: «Θα το έλεγα, λοιπόν, άσφαιρα ή περιορισμένου βεληνεκούς πυρά, τα οποία όμως δεν χτυπούν την αιτία του προβλήματος, τη ρίζα του προβλήματος. Και η ρίζα του προβλήματος είναι η διασύνδεση της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Όσο λοιπόν η πολιτική, οι κυβερνήσεις στηρίζουν με τις πολιτικές τους επιλογές τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, τόσο αυτά τα φαινόμενα της διαπλοκής, της οικονομικής και των σκανδάλων θα συνεχίζουν να υπάρχουν. Και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, το εντοπίζουμε σε όλες τις ανεπτυγμένες -πιο ανεπτυγμένες και από την Ελλάδα- καπιταλιστικές οικονομίες, από τη Γερμανία μέχρι τις Η.Π.Α.».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα