Ο Ν. Χριστοδουλάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας του ΠαΣοΚ, Νίκος Χριστοδουλάκης, μίλησε στις 24/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Η Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ευρώ και μόνο αν θελήσει η ίδια να αποχωρήσει, μπορεί να το κάνει. Καμία εξωτερική πίεση, όσο μεγάλη και να είναι, δεν μπορεί να την αναγκάσει να πάει εκεί. Θεωρώ βέβαια ότι αυτό το οποίο γίνεται τώρα είναι ένα σύστημα σεναρίων και πιέσεων, σε σχέση
με το τι θα γίνει με τη δανειακή σύμβαση και από εκεί, άμα προκύψει μια αποκοπή κονδυλίων, τότε η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σε μια τρομερά δύσκολη θέση, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να επιλέξει η ίδια να πτωχεύσει, να υποτιμήσει το νόμισμά της κ.λπ., πράγμα το οποίο καμία πολιτική δύναμη δεν το λέει, καμία δεν το διαφημίζει και πολύ περισσότερο κανένας Έλληνας πολίτης δεν το θεωρεί σωστό...».

* Για επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης:

«Έχω να προτείνω το εξής, το οποίο είναι πολύ εύκολο. Να ξεκινήσουμε από τα σημεία τα οποία επισημαίνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση στην έκθεση που έκανε το Μάρτιο, από τα σημεία που επισημαίνει το ίδιο το ΔΝΤ στην έκθεση που έκανε τον περασμένο Νοέμβριο και από τα σημεία που επισημαίνει ο ΟΟΣΑ πριν από λίγες μέρες. Όλοι αυτοί οι τρεις οργανισμοί -τους οποίους κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει ότι είναι μέρος του ελληνικού πολιτικού προβλήματος-, επισημαίνουν δύο πράγματα. Πρώτον, ότι με τέτοια ύφεση που δέρνει την ελληνική οικονομία είναι πολύ δύσκολο να έχουν απόδοση τα οποιαδήποτε μέτρα...».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα αποτυχίας των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και το παραδέχονται και οι ίδιοι οι  συντάκτες του και επόπτες του μνημονίου. Το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε πολύ πρόσφατες εκθέσεις. Κατά συνέπεια, μια πρώτη ατζέντα αλλαγών θα είναι αυτά τα σημεία που οι ίδιοι επισημαίνουν. Και το κορυφαίο θέμα είναι η ύφεση, η οποία έχει αρχίσει να παίρνει πια εφιαλτικές διαστάσεις. Μην ξεχνάτε ότι όσοι εφάρμοσαν το μνημόνιο, τα τελευταία δύο χρόνια, έλεγαν ότι το 2012 θα είναι έτος ανάπτυξης. Πριν από λίγους μήνες, είπαν ότι η ύφεση θα είναι 2%, μετά 4% και προχθές βγήκε ο ΟΟΣΑ και είπε 6%. Με τέτοια επίπεδα ύφεσης και συρρίκνωσης της οικονομίας, σε λίγο θα καταρρέουν τα πάντα γύρω μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει τίποτα όρθιο».
* Για περικοπές μισθών:

«Θεωρώ ότι ο ισοπεδωτικός τρόπος με τον οποίο έγιναν οι περικοπές μισθών έχει δημιουργήσει τρομερά προβλήματα χωρίς να λύσει τίποτα. Θεωρώ ότι οι περικοπές που έγιναν στον ιδιωτικό τομέα δεν προκαλούνταν από κανένα λόγο και καμία αιτία. Ο ιδιωτικός τομέας έχει την δυνατότητα να βρει μόνος του τα σημεία ανταγωνιστικότητας στα οποία ισορροπεί και έχει παραγωγή και είναι βιώσιμη η επιχείρηση και δεν πρέπει για κανέναν λόγο να παρέμβει και να του πει τι θα κάνει... Επίσης, θεωρώ ότι ο ισοπεδωτικός τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκαν οι περικοπές στον δημόσιο τομέα και αυτός οδήγησε σε μια πλήρη αποδιάρθρωση και αποδιοργάν
Keywords
Τυχαία Θέματα