Ο Ν. Χουντής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Χουντής, μίλησε στις 29/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

Δημοσιογράφος: Όσον αφορά τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρινίστε μας την αντίδραση της ελληνικής πλευράς γι' αυτό το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ήταν αντίδραση στη διαδικασία ή αντίδραση επί της ουσίας;

Ν. Χουντής: «Και τα δύο. Εν πάση περιπτώσει, όμως, αυτό που μας έκανε να εκδηλώσουμε τη διαμαρτυρία μας -και

μιλώ ως κυβέρνηση- είναι το γεγονός ότι αυτές οι δηλώσεις -διότι πρόκειται περί δηλώσεων των αρχηγών των κρατών- δεν έλαβαν υπόψη τη νέα κατάσταση, το νέο πρωθυπουργό, τη νέα κυβέρνηση».

Δημοσιογράφος: Ζητήθηκε η γνώμη του πρωθυπουργού; Υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Τουσκ και ποιο ήταν το περιεχόμενό της; Σε αυτή την επικοινωνία ο πρωθυπουργός εξέφρασε επιφυλάξεις για το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούσε νέες κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία;

Ν. Χουντής: «Υπήρχε ένα προσχέδιο πριν δημοσιοποιηθεί η δήλωση των αρχηγών των κρατών. Επειδή όμως εμείς δεν είχαμε ορκιστεί ακόμα ως κυβέρνηση και σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται ομοφωνία, έπρεπε να μας δοθεί χρόνος για να πούμε και τη δική μας γνώμη, κάτι που απ' ό,τι αποδείχτηκε δεν έγινε και με άλλα κράτη. Η Κύπρος έχει τις ίδιες ενστάσεις. Επομένως, η διαμαρτυρία μας έγκειτο σε αυτό. Βγήκε μία ανακοίνωση -μία δήλωση για να είμαστε ακριβείς-, των αρχηγών των κρατών, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση δεν είχαν εκφράσει τη θέση τους. Αυτό για εμάς δεν ήταν καλό. Δεν είναι καλή αρχή, διότι εμείς διεκδικούμε, όπως έχετε ακούσει, ισότιμο ρόλο στις αποφάσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην συγκεκριμένη περίπτωση, βγήκε ανακοίνωση χωρίς τη δική μας γνώμη».

Δημοσιογράφος: Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει αντιρρήσεις επί του περιεχομένου;

Ν. Χουντής: «Επί της ουσίας με τη φυσική παρουσία του κου Κοτζιά, που σήμερα στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πνεύμα της δήλωσης που έγινε, θα καθίσει να συζητήσει συγκεκριμένα. Εκεί θα εκφράσουμε τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις μας. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς σε τι έγκειται, αλλά εμείς θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαμορφώσει πολιτικούς όρους διαλόγου με τη Ρωσία όσον αφορά στην αντιμετώπιση της Ουκρανικής κρίσης και έχουμε τις ενστάσεις μας σε αυτόν τον κύκλο, γιατί η δήλωση των αρχηγών των κρατών εισηγείτο ενδεχόμενες κυρώσεις σε έναν τρίτο γύρο, (σ.σ. επέκταση κυρώσεων) και σε άλλες πλευρές... Στο πνεύμα, λοιπόν, των κυρώσεων -εμείς το είχαμε πει και πριν, το λέμε και τώρα, θα το εκφράσουμε με συγκεκριμένο τρόπο στο κείμενο που θα ληφθούν οι αποφάσεις, γιατί η δήλωση είναι δήλωση, δεν υποτιμώ την αξία-, είπα το διαδικαστικό και μπορώ να σας πω ότι θα γίνει συζήτηση, διότι ενστάσεις, όχι διαδικαστικές πια, αλλά επί της ουσίας, απ' ό,τι πληροφορούμαι θα έχουν κι άλλα κράτη».

Δημοσιογράφος: Στην περίπτωση που δεν εισακουστούν οι ενστάσεις, όχι μόνο οι δικές μας, αλλά και άλλων κρατών, θα ασκηθεί βέτο από την ελληνική πλευρά;

Ν. Χουντής: «Θα το δούμε. Θα δούμε πώς θα πάει η συζήτηση και επιτρέψτε μου να μην πω κάτι παραπάνω. Άλλωστε ο κ. Κοτζιάς, ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι στη συζήτηση και θα συνεννοηθούμε ποια θα είναι η θέση που θα διαμορφωθεί».

Δημοσιογράφος: Καταλαβαίνω όμως ότι είναι ένα εργαλείο που η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν αποκλείει.

Ν. Χουντής: «Δεν θέλω να σας πω κάτι, διότι η συζήτηση θα γίνει εκεί. Εμείς το πνεύμα το έχουμε εκφράσει. Τη διαμαρτυρία μας όσον αφορά στο διαδικαστικό την εκφράσαμε. Το ποια θα είναι συγκεκριμένα η κρατική πια στάση θα καθοριστεί από τη στάση του κου Κοτζιά και επειδή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη δεν θα ήθελα να πω κάτι παραπάνω».

* Για την σημερινή επίσκεψη του Μ. Σουλτς:

Δημοσιογράφος: Η εκτίμησή σας είναι ότι, από τις δηλώσεις και προφανώς και τις επαφές που έχουν ήδη γίνει, υπάρχει κατανόηση των ελληνικών θέσεων; Υπάρχει ενδεχομένως ένα κλίμα ότι μπορεί να γίνει μία επανεκκίνηση της συζήτησης και στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης και της χρηματοδότησης της χώρας, αλλά και του χρέους;

Ν. Χουντής: «Το ότι έρχεται εδώ ο κ. Σουλτς για εμάς είναι σημαντικό. Βεβαίως δεν είναι διαπραγματευτής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι ούτε Κεντρική Τράπεζα, ούτε...».

Δημοσιογράφος: Βέβαια ο ίδιος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να γίνει η γέφυρα...

Ν. Χουντής: «Σε αυτό τη λογική είναι καλό που έρχεται εδώ για να συζητήσουμε, όπως, θα έρθει αύριο κι ο κ. Ντάισελμπλουμ. Είναι καλό -να το πω σχηματικά- ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθένας με το ρόλο του, έρχονται στην Αθήνα και δεν έρχονται κάποιοι άλλοι. Όσον αφορά τον κ. Σουλτς έχει κάνει καλές δηλώσεις, έχει κάνει όμως και κάποιες που δεν είναι και τόσο καλές. Εννοώ τις χθεσινές... Και επειδή τον γνωρίζω, πρέπει να μιλάς πιο προσεκτικά... Επί της ουσίας της συζήτησης, ο κ. Σουλτς έρχεται βεβαίως ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με μία φιλοδοξία να είναι γεφυροποιός και το κρίνουμε ως θετικό. Θα έχουμε την ευκαιρία από πρώτο χέρι και με κυβερνητική πια θέση -δεν μας βλέπει πια ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- να συζητήσουμε τα θέματα αυτά. Αυτό που θέλω να προσθέσω είναι ότι εκ της γνωριμίας, της εμπειρίας και της δουλειάς που έχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον κ. Σούλτς, όσον αφορά στα θέματα που θέσατε και που συνδέονται με τη διαπραγμάτευση για το χρέος, τον παρακολουθεί -δεν θα έλεγα τον δεσμεύει-, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Μαρτίου του 2014, γιατί η εκτίμηση για το μνημόνιο και την τρόικα είναι γνωστά. Υπάρχει και στις πρόσφατες δηλώσεις ότι η τρόικα τελικά έκανε κακό αντί καλό... Επομένως, στη βάση κι αυτών των εκτιμήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκπροσωπεί κι ο κ. Σούλτς, εμείς θα θυμίσουμε αυτά τα πράγματα, δηλαδή ότι και εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις».

Δημοσιογράφος: Άρα μπορώ να συμπεράνω σε αυτό το κομμάτι των διαπραγματεύσεων ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συζητήσει τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας με τους εκπροσώπους των εταίρων και πιστωτών μας, αλλά με τη θεσμική ηγεσία.

Ν. Χουντής: «Ναι, σε αυτό κατηγορηματικοί. Αφού πούμε για άλλη μία φορά ότι πιστεύουμε ότι αυτή η διαπραγμάτευση είναι εξόχως πολιτική, το έχουμε τεκμηριώσει πολλές φορές. Αυτό όμως θα το συζητήσουμε με τα πολιτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη θεσμική συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -το επεξηγώ επειδή ακούγονται πολλά-, με τους αρχηγούς των κρατών προφανώς -την Κομισιόν, τον κ. Γιούνκερ και τους επιτρόπους- και από την άλλη πλευρά, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όχι με την τρόικα, διότι όπως φαίνεται και από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπάρχει μία τάση να απαλλαγεί από αυτό το μη δημοφιλές, -δεν λέω τίποτα βαρύτερο-, σχήμα. Εμείς με αυτά τα θεσμικά όργανα θα συζητήσουμε και γι' αυτό η παρουσία και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που μπορεί να μην είναι διαπραγματευτής, αλλά θέλουμε να παίζει ένα γενικότερο πολιτικό ρόλο, έχει ενδιαφέρον. Όπως και του κου Ντάισελμπλουμ, που είναι πρόεδρος του Eurogroup...».

* Για το πρόσωπο που θα προταθεί για την Πορεδρία της Δημοκρατίας:

Δημοσιογράφος: Η υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας θα προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο;

Ν. Χουντής: «Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι τώρα. Δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά. Δεν έχουν γίνει, συλλογικές συζητήσεις. Εν πάση περιπτώσει, να μου επιτρέψετε να μείνω εκεί. Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα