Ο Ν. Μπίστης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Νίκος Μπίστης, μίλησε στις 10/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Νομίζω ότι μέσα στις επόμενες μέρες όλα θα ξεκαθαριστούν. Η Ελιά προφανώς παραμένει, αλλά δεν είναι και αυτοσκοπός. Είχαμε πει ότι η Ελιά δεν είναι το σύνολο των δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Πάντα στις σκέψεις μας ήταν να προχωρήσουμε σε ένα ιδρυτικό συνέδριο όλης της παράταξης...».

Δημοσιογράφος: Μπορεί να πάμε στην λογική μιας δημοκρατικής παράταξης, που ακούγεται τελευταία, ως συμβολικός τίτλος στον χώρο αυτό...

Ν. Μπίστης: «Ναι,
δεν ξέρω αν ο τίτλος είναι το πιο σημαντικό. Η ουσία είναι το πιο σημαντικό. Είναι προφανές ότι αν πρόκειται για μια μεταμφίεση του ΠαΣοΚ, ας πούμε, ουδείς θα ενδιαφερθεί. Αν μιλάμε επί της ουσίας -και έτσι φαίνεται-, για ένα ιδρυτικό συνέδριο, το οποίο θα συζητήσει εξαρχής το προγραμματικό -που είναι πάρα πολύ σημαντικό-, το πώς θα φτάσουμε σε αυτό το συνέδριο και βέβαια, κάποια στιγμή, θα δει και το θέμα της ηγεσίας, που παντού λύθηκε με την προσέλευση του κόσμου».

Δημοσιογράφος: Το γεγονός ότι ξεκινάει μια ιδρυτική διαδικασία στον ευρύτερο χώρο και όχι στο ΠαΣοΚ, με θέματα ηγεσίας και αμφισβήτησης του κ. Βενιζέλου, ήδη είναι ένα θέμα που μαζεύει σύννεφα...

Ν. Μπίστης: «Τα περί αμφισβήτησης του κ. Βενιζέλου στο ΠαΣοΚ. Αυτό είναι ένα θέμα που θα το λύσουν. Δεν ξέρω την έκταση της αμφισβήτησης, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο κ. Βενιζέλος και η ηγεσία του ΠαΣοΚ, αυτά τα οποία είχαν συμφωνήσει στο θέμα της Ελιάς, τα τήρησαν. Από εδώ κι εμπρός, βέβαια, όταν μιλάμε για παράταξη και θα έχει πολλές ψυχές που πρέπει να ενοποιηθούν και δεν είναι και εύκολο -το Ποτάμι, για παράδειγμα, έκανε το συνέδριό του πριν από λίγο-, η αφετηρία πρέπει να είναι καθαρή. Ότι πρόκειται για ιδρυτικό συνέδριο και ότι η εθνική οργανωτική επιτροπή που θα αναλάβει την υπόθεση, θα συγκροτηθεί από διάφορες δυνάμεις. Το ΠαΣοΚ, για παράδειγμα, έχει την κεντρική του επιτροπή το Σαββατοκύριακο. Μπορεί να ορίσει την αντιπροσωπεία που θα πάρει μέρος εκεί. Αυτό αφορά το ΠαΣοΚ... Κάποιοι μέσα στο ΠαΣοΚ προσπάθησαν να απαξιώσουν και την ίδια την Ελιά. Αυτό που τους απάντησα είναι, ας κατέβαιναν ως ΠαΣοΚ στις εκλογές, αν είχαν την δυνατότητα. Και δεν την είχαν. Είναι προφανές».

* Για το θέμα ηγεσίας που θα τεθεί στο συνέδριο:

«Δεν με φοβίζει. Τίποτα δεν γεννιέται χωρίς κάποιες ωδίνες. Πιστεύω ότι δεν ξεκινάει από το θέμα της ηγεσίας. Αν υπήρχε αυτή την στιγμή αδιαμφισβήτητη ηγεσία, θα είχε βγει και μπροστά. Μην πάμε να τη βγάλουμε με το ζόρι. Μπορεί να υπάρχουν και συλλογικές ηγεσίες για ένα διάστημα».

Δημοσιογράφος: Η απάντηση των κκ Βενιζέλου και Λοβέρδου στη Δημοκρατική Αριστερά είναι μάλλον ανόρεχτη. Το θέμα "συνεργάζομαι με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α." είναι μεγάλο εμπόδιο. Το Ποτάμι απάντησε ήδη αρνητικά στην Δημοκρατική Αριστερά και νομίζω αντίστοιχη θέση έχει και απέναντι στο ΠαΣοΚ. Δεν είναι τόσο εύκολο να μιλήσει κανείς για ευρύτερη ενδιάμεση παράταξη...

Ν. Μπίστης: «Υπάρχουν προβλήματα. Δεν ξέρω αν η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι προσχηματική ή όχι. Δεν νομίζω ότι μας αφορά μια πρόταση προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αυτή την στιγμή. Ταυτοχρόνως, ενώ είχε μια γραμμή ότι δεν συζητάει με τον έναν, δεν συζητάει με τον άλλον, εμφανίζεται μία στροφή στην πολιτική της. Αυτό μπορεί να είναι και εξ ανάγκης και γίνεται και από μία θέση αδυναμίας. Δεν θα έλεγα όμως με ευκολία ότι δεν πρέπει να δοθεί καμία σημασία σε αυτή την υπόθεση».

Δημοσιογράφος: Οι διεργασίες στον ευρύτερο χώρο δεν φαντάζουν εύκολες και με τη Δημοκρατική Αριστερά και με το Ποτάμι...

Ν. Μπίστης: «Πιστεύω ότι είναι δύσκολες. Πιστεύω ότι θα ξεκινήσουν, νομίζω δεν έχει κανείς περιθώριο. Και θέλω να κάνω και μία πρόβλεψη. Αν δεν ξεκινήσουν και αν δεν ευοδωθούν, στις επόμενες εκλογές που θα είναι σε έντονα πολωτικό χαρακτήρα και που το δίλημμα που τώρα το είχε η Ελιά, θα το έχει η Νέα Δημοκρατία -λόγω του μπόνους- και η πόλωση θα είναι ακραία, το ποιος θα έρθει από πάνω -το Ποτάμι ή η Ελιά ή το ΠαΣοΚ-, σε αυτή την περίπτωση, ελάχιστους θα απασχολήσει... Αν δεν πάμε όλοι μαζί σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα, χωρίς εξυπνάδες, ηγεμονισμούς, αποκλεισμούς, αλλά με σεβασμό για να βρούμε τις διαδικασίες... Έτσι έγινε στην Ιταλία και εκεί ήταν δύσκολο, αλλά έγινε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα