Ο Μ. Βαρβιτσιώτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μίλησε στις 24/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Η ελληνική πολιτεία έχει εκφράσει και δια μέσου εμού και του αρχηγείου του λιμενικού σώματος, την συμπαράστασή της στους συγγενείς των θυμάτων, των αγνοουμένων αυτής της ναυτικής τραγωδίας. Υπηρετούμε ένα δόγμα το οποίο λέει ότι στόχος είναι να μην χάνουμε καμία ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα. Από την στιγμή που είχαμε απώλεια ζωών και μάλιστα παιδιών, δεν μπορεί παρά καθένας από εμάς -ανθρώπινα, υπεύθυνα και πολιτικά-, να συμπαρίσταται
σε αυτούς τους ανθρώπους...
Μάλλον ήταν πολύ πιο βιαστικές οι δηλώσεις αυτών που, πριν διερευνηθούν τα αίτια, πριν ζητήσουν την ελάχιστη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές, έβγαλαν συμπεράσματα. Μίλησαν περί αποτυχημένης, βίαιης επαναπροώθησης μεταναστών, κάτι που δεν συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση. Αντιμετωπίσαμε ένα περιστατικό έρευνας και διάσωσης και αυτό που το σκάφος του λιμενικού προσπάθησε να κάνει ήταν να τραβήξει την βάρκα, η οποία ήταν σε άθλια κατάσταση προς τις ελληνικές ακτές...
Το στίγμα εντοπισμού του σκάφους με το στίγμα βύθισής του είναι ανατολικότερα. Αυτό σημαίνει ότι τραβώντας το σκάφος προς τις ελληνικές ακτές, προς τα δυτικά, αυτό βυθίστηκε. Έχουμε καταθέσεις. Δεν μπορώ να κάνω σε καμία περίπτωση δεκτό ότι οι άντρες και οι γυναίκες του λιμενικού σώματος που επιχειρούν καθημερινά στο Αιγαίο -έχοντας στην πλάτη τους την επιτυχή διάσωση άνω των 3.000 ανθρώπων από την θάλασσα τους τελευταίους 18 μήνες-, με βίαιο τρόπο προσπάθησαν να πνίξουν κάποιους».

* Για τις καταθέσεις μεταναστών ότι το λιμενικό έσυρε την βάρκα τους με ταχύτητα προς την Τουρκία και ότι έτειναν όπλα προς το μέρος τους:

«Υπάρχουν κι άλλες καταγγελίες οι οποίες είναι πιο ακραίες από αυτές. Οι συνθήκες, καταρχάς, του ατυχήματος ερευνώνται από τις εισαγγελικές αρχές και όχι από το λιμενικό... Έχουμε καταθέσεις που λένε ακριβώς το αντίθετο. Ότι μας έσωσε το λιμενικό, ότι δεν ακούσαμε τις εντολές και τις οδηγίες του. Ότι δεν βγήκαμε όλοι από την καμπίνα του σκάφους, στο οποίο βρισκόμασταν, ότι έπεσαν δύο άνθρωποι στην θάλασσα και όλοι πήγαμε προς την μια πλευρά της βάρκας, με αποτέλεσμα να τουμπάρει. Έχω την κατάθεση πατέρα, ο οποίος έχασε τα 4 παιδιά και την γυναίκα του και είναι πολύ περιγραφική για το τι συνέβη. Δεν μιλάω χωρίς στοιχεία. Λέει, λοιπόν, ότι μας περισυνέλεξαν όλους όσους ήμασταν στην επιφάνεια της θάλασσας. Τώρα, αν ο κυβερνήτης του σκάφους χρησιμοποίησε λίγο υψηλότερη ή λίγο χαμηλότερη ταχύτητα, αν λόγω και της ιδιομορφίας του συγκεκριμένου σκάφους -το οποίο πήγε να συνδράμει στην περιοχή-, το οποίο ήταν υπερταχύπλοο, που δεν είχε μεγάλη κουβέρτα για να τους βάλει όλους πάνω και επέλεξε ο κυβερνήτης αντί να τους μετεπιβιβάσει στο δικό του σκάφος, να τους ρυμουλκήσει, αυτό είναι μια επιχειρησιακή απόφαση για την οποία θα κριθεί ο κυβερνήτης στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται».

* "Δεν υπάρχει τακτική ούτε άτυπων, ούτε τυπικών επαναπροωθήσεων":

«Υπάρχει τακτική προστασίας των θαλασσίων συνόρων... Δεν υπάρχουν ούτε άτυπες, ούτε τυπικές επαναπροωθήσεις. Υπάρχει διαδικασία αποτροπής εισόδου στην χώρα. Φυλάμε τα σύνορα, οφείλουμε να τα φυλάμε και να τηρούμε τον ευρωπαϊκό κανονισμό της Σένγκεν για την προστασία των συνόρων. Έχουν σταματήσει τα σύνορά μας να είναι ξέφραγο αμπέλι, όπως στο παρελθόν μας είχε κατηγορήσει και ο πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας, κ. Σαρκοζί. Αυτό το οποίο κάνουμε είναι, πρώτα από όλα, να προστατεύουμε τα σύνορά μας και δεύτερον, να μην χάνουμε ανθρώπινες ζωές στην θάλασσα. Αυτές είναι οι δύο σαφείς, ρητές, κατηγορηματικές εντολές που έχει το λιμενικό σώμα από την πολιτική ηγεσία και τις οποίες τηρεί ευλαβικά».

* "Ατυχής η δήλωση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του συμβουλίου της Ευρώπης":

«Ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του συμβουλίου της Ευρώπης, όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί τόσο η αρμόδια επίτροπος που βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, ήταν πολύ επιφυλακτική στις δηλώσεις της, όπως και στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που άκουσα σήμερα ήταν πολύ επιφυλακτικά στις δηλώσεις τους. Απορώ με την άμεση υιοθέτηση πορίσματος, χωρίς να έχει λάβει την ελάχιστη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές, χωρίς να έχει ζητήσει τηλεφωνικά ή με άλλον τρόπο ενημέρωση για το τι συνέβη, πριν βγάλει μια ανακοίνωση στην οποία εξάγει συμπεράσματα και καταλήγει σε πόρισμα. Νομίζω ότι -από την πλευρά του-, ήταν ατυχής και όταν υπηρετεί έναν τέτοιο θεσμό, νομίζω ότι -όπως και να το πάρουμε-, δεν μπορεί να βγαίνει τόσο βεβιασμένα, τόσο γρήγορα και άκριτα, καταλήγοντας σε συμπέρασμα».

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν εννέα περιστατικά στην λίστα της Frontex για άτυπες, βίαιες επαναπροωθήσεις το 2013;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Υπάρχουν στην λίστα της Frontex, όχι στοιχεία που η ίδια κατέγραψε, διότι η Frontex πέρα από τα θαλάσσια μέσα έχει και επίγεια μέσα παρακολούθησης... Δεν έχει διαπιστώσει ούτε ένα περιστατικό μέσω του δικού της εξοπλισμού και των δικών της ανθρώπων. Υπάρχουν όμως εννέα καταγγελίες που έχουν φτάσει στην Frontex, όπου πολλές από αυτές είναι αόριστες. Οι συγκεκριμένες καταγγελίες διερευνώνται. Μια μάλιστα που είδε το φως της δημοσιότητας τον Δεκέμβριο στο "Βήμα" της Κυριακής, διερευνήθηκε σε βάθος και απεδείχθη το ψευδές της καταγγελίας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα