Ο Μ. Βαρβιτσιώτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μίλησε στις 29/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τις συζητήσεις μεταξύ ΟΛΠ - COSCO:

«Δεν έχουμε μπει σε ζώνη ανησυχίας. Σίγουρα παρακολουθούμε από κοντά τις συζητήσεις -τόσο εγώ, όσο και ο πρωθυπουργός προσωπικά-, καθώς ο κ. Σαμαράς επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα. Θέλουμε να δούμε την
συγκεκριμένη επένδυση να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει».

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι ότι με το αίτημα που θέτουν οι εκπρόσωποι του κινεζικού κολοσσού, αισθάνονται ότι δεν είναι απολύτως ασφαλής η επένδυση στη χώρα μας ή δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα -ενδεχομένως εξαιτίας της κρίσης- και το ερώτημα είναι εάν ο ΟΛΠ ορθώς απορρίπτει το αίτημα για αναστολή του ετήσιου εγγυημένου ανταλλάγματος...

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Ακόμη δεν έχουμε φθάσει στη διαδικασία των απορρίψεων. Εξετάζουμε νομικά το πώς θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό μέσα στα δικά μας πλαίσια, αλλά και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης και βεβαίως πώς θα προχωρήσει συνολικά η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ».

Δημοσιογράφος: Απ' ό,τι γνωρίζω οι εκπρόσωποι της COSCO στην Ελλάδα επικαλούνται το ιδιαίτερο άρθρο του Αστικού Κώδικα, που προβλέπει απρόοπτη μεταβολή συνθηκών, λόγω της κρίσης. Αυτό το αίτημα το αποδέχεται η ελληνική πλευρά, ή όχι; Αντιλαμβάνομαι ότι ο ΟΛΠ διαφωνεί. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Η ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας δεν είναι αυτή που υπογράφει την σύμβαση. Την σύμβαση την υπογράφει η διοίκηση του ΟΛΠ. Βεβαίως υπάρχει μεταβολή των συνθηκών στην χώρα -από όταν ενέσκηψε η κρίση, δεν υπάρχει αμφιβολία-, αλλά δεν ξέρω αν αυτή είναι και η πιο δόκιμη νομική βάση, πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί μια τέτοιου είδους τροποποίηση της σύμβασης. Επειδή όμως είναι πολύ νομική αυτή η συζήτηση, θα σας πω ευθέως ότι εμείς θέλουμε να προχωρήσει αυτή η επένδυση και να δούμε τα 250 εκ. ευρώ να κατευθύνονται στο λιμάνι του Πειραιά, να αυξάνει την χωρητικότητά του και να γίνεται ένα λιμάνι το οποίο θα έχει μοναδικές δυνατότητες στην Μεσόγειο... Νομίζω ότι θα βρεθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση».

* Για την διοίκηση του ΟΛΠ:

«Η διοίκηση του ΟΛΠ απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης. Θα μπορούσαμε να είχαμε προχωρήσει ενδεχομένως και λίγο πιο γρήγορα... Ίσως χρειάζεται στην Ελλάδα ένας χρόνος ωρίμανσης, ο οποίος δεν είναι τόσο συνηθισμένος στις διεθνείς αγορές, αλλά λόγω του ότι παλιοί κρατικοί οργανισμοί μεταβάλλονται σιγά - σιγά σε ιδιωτικές εταιρείες, πολλές φορές ο χρόνος ίσως να μην είναι απόλυτα ικανοποιητικός. Πάντως δεν έχουμε ξεφύγει των ορίων. Βρισκόμαστε μέσα στα συμβατικά μας όρια. Αύριο εκπνέει η προθεσμία και είμαι βέβαιος, αισιόδοξος ότι σήμερα θα έχουμε οριστικοποίηση αυτής της συμφωνίας».

Δημοσιογράφος: Το πρότυπο που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα είναι η πώληση του μετοχικού κεφαλαίου ή θα υπάρξει ένα αντίστοιχο μοντέλο, όπως αυτό της Cosco, δηλαδή με την πολιτική των παραχωρήσεων;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στο μοντέλο της μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών. Δεν προκρίνουμε ότι από εδώ και πέρα το δημόσιο όφελος θα είναι τόσο μεγάλο μέσα από το μοντέλο των παραχωρήσεων. Και αυτό εδράζεται στο ότι τα έσοδα από τις παραχωρήσεις δεν καταλήγουν στον δημόσιο κορβανά. Καταλήγουν στο ταμείο μιας ανώνυμης εταιρείας. Σκεφτείτε ότι από τους Κινέζους ο ΟΛΠ εισέπραξε περίπου 31 εκ. Ευρώ πέρυσι και έχει μια λογιστική κερδοφορία της τάξεως των 5 εκ. ευρώ. Άρα στο ταμείο του κράτους δεν καταλήγουν τα έσοδα αυτά».

Δημοσιογράφος: Άρα το μοντέλο το οποίο ακολουθήθηκε στην κινεζική εταιρεία δεν ήταν απολύτως επικερδές;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Ήταν επωφελές για την εθνική οικονομία, αλλά δεν ήταν το απολύτως επωφελές για τα δημόσια οικονομικά. Σήμερα έχουμε πίεση δημοσίων οικονομικών, θέλουμε να μειώσουμε το δημόσιο χρέος... Για να γίνει αυτό, πρέπει αναγκαστικά να βάλουμε λεφτά στην τσέπη, τα οποία θα προορίζονται για την αποπληρωμή μέρους του δημοσίου χρέους. Θεωρούμε ότι τα λιμάνια μπορούν να προσφέρουν αυτού του είδους την ευκαιρία και ιδιαίτερα τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας».

* Για την διασύνδεση των νησιών:

«Βάζουμε ως στόχο στην ελληνική προεδρία την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της νησιωτικότητας, γιατί θεωρούμε ότι τα νησιά -που πρέπει να έχουν ενεργειακή επάρκεια και αυτάρκεια, υδροδοτική, εφοδιαστική, συγκοινωνιακή, ιατροφαρμακευτική, εκπαιδευτική-, δεν μπορούν να μπαίνουν στους ίδιους κανόνες ανταγωνισμού με τις ηπειρωτικές περιοχές της Ευρώπης. Ήδη δε, έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις και με άλλες χώρες οι οποίες έχουν αντίστοιχες πολυνησίες -για παράδειγμα, η Μεγάλη Βρετανία που έχει στον βορρά, στην Σκωτία μια εκτεταμένη πολυνησία-, πώς από κοινού θα χαράξουμε μια ευρωπαϊκή νησιωτική πολιτική, που θα δίνει και κίνητρα, αλλά ενδεχομένως θα δημιουργεί και εξαιρέσεις από τους γενικούς κανόνες για τα νησιά. Θεωρούμε πολύ σημαντική την ανάδειξη της νησιωτικότητας και αν δεν το κάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο της δικής της προεδρίας, δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα να το κάνει».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα