Ο Μ. Σαλμάς στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, μίλησε στις 17/08 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Φρόσω Ζαγορίτου.

Για τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών και τον ΕΟΠΥΥ, μεταξύ άλλων είπε:

«Υπάρχουν φαρμακεία σε αυτούς τους νομούς που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους και οι ασφαλισμένοι πρέπει να βρουν τα φαρμακεία που εξυπηρετούν τις συνταγές.
Αυτό εμείς το βλέπουμε μέσα από το σύστημα της Η.ΔΙ.Κ.Α., από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που ο ΕΟΠΥΥ, από τις 10 Αυγούστου -με τις αλλαγές που έχουμε κάνει και τη βελτίωση στο σύστημα-, μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο την εκτέλεση των συνταγών. Έτσι, λοιπόν, αυτό δεν είναι καθολικό. Οι σύλλογοι που πήραν αυτή την απόφαση, παίρνουν και το κόστος και την ευθύνη, διότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της Ευρώπης και δεν εκβιάζεται...
Εδώ είμαστε για να προστατεύουμε τα χρήματα των ασφαλισμένων κι επειδή αυτά έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό, θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, που υπάρχουν -πιστέψτε με- και θα τις δείτε να εφαρμόζονται σιγά - σιγά, από τη Δευτέρα. Όμως, πρέπει να τονίσω ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, που δείχνει μια πιο υπεύθυνη στάση -γιατί γνωρίζει πιο πολύ την οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ, μιας και εκπροσωπείται στο Διοικητικό του Συμβούλιο-, δείχνει μια ωριμότητα, μια σοβαρότητα και νομίζω ότι στο τέλος, δεν θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Προφανώς, οι σύλλογοι οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε αυτές τις μονομερείς αποφάσεις, φεύγουν από τη "γραμμή" του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και θα δούμε κι εμείς τι θα κάνουμε με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, πλέον. Θα θυμίσω, όμως, ότι αυτό που συνέβη την άνοιξη, τον Μάιο και τον Ιούνιο, δεν θα ξανασυμβεί, γιατί έχουμε τον τρόπο να το αποφύγουμε».

Σε άλλο σημείο είπε: «Έχουμε την οικονομική δυνατότητα, σαν ΕΟΠΥΥ, σαν Οργανισμός, να πληρώνουμε μέχρι ένα ποσό. Σας θυμίζω ότι το πρώτο εξάμηνο, οι δαπάνες του Οργανισμού ήταν σε δισεκατομμύριο και περισσότερο, περισσότερες από τα έσοδά του. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν μπορεί να συνεχίσει αυτός ο Οργανισμός να παράγει ελλείμματα κι αυτό σημαίνει ότι όλοι οι πάροχοι Υγείας θα επωμιστούν μία μείωση του κέρδους τους. Να πω ότι τα φαρμακεία έχουν ένα μεσοσταθμικό ποσοστό κέρδους, μικτής κερδοφορίας, στο πρώτο εξάμηνο, σταθμισμένα, πάνω από 8.000 ευρώ μόνο για τα φάρμακα, το κάθε φαρμακείο. Επομένως, πρέπει να ξανακουβεντιάσουμε ανοιχτά κι όταν θα γίνει η συνάντηση την επόμενη εβδομάδα και με το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, θα ανοίξει όλη η ατζέντα των θεμάτων που αφορούν τα φαρμακεία».

Και πρόσθεσε: «Όποιος θέλει συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ. Δεν παρακάλεσε κανέναν ο ΕΟΠΥΥ να συμβληθεί μαζί του. Άρα είναι παράδοξο, ενώ όλοι τρέχουν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, στη συνέχεια να συνδικαλίζονται και να προκαλούν πιέσεις για τις πληρωμές. Δεν βλέπω κανένα φαρμακείο να διακόπτει τη σύμβασή του με τον ΕΟΠΥΥ, διότι ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να βρει κάποια φαρμακεία, που να μπορεί να συμβληθεί μαζί τους και να μη
Keywords
Τυχαία Θέματα