Ο Μ. Κύρκος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, Μιλτιάδης Κύρκος, μίλησε στις 30/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τα ποσοστά που συγκέντρωσε το Ποτάμι στις ευρωεκλογές:

«Στόχος μου ήταν το Ποτάμι να αποκτήσει δύο ευρωβουλευτές, ώστε να αποδείξει ότι είναι ένα μέγεθος με το οποίο δεν μπορεί κάποιος να κάνει χωρίς. Τώρα, αν ήταν 6,5% ή 9%, αυτό ίσως συναισθηματικά θα ενδυνάμωνε κάποιους, αλλά καθώς είμαστε ρεαλιστές, ξέραμε πως η καταγραφή του Ποταμιού θα ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Σε αυτές τις συνθήκες πόλωσης, βλέπετε τι έγινε
με άλλα κόμματα που είχαν και ιστορία χρόνων».

* Για την Δημοκρατική Αριστερά:

«Δεν ήταν έκπληξη αυτή η καταγραφή της Δημοκρατικής Αριστεράς. Οι ίδιοι οι άνθρωποι της Δημοκρατικής Αριστεράς -πολύ σημαντικές προσωπικότητες του χώρου της-, εξέφραζαν την αντίθεσή τους με την πολιτική που ασκούσε η ηγετική ομάδα, αλλά και το σύνολο. Αφού ήταν εκλεγμένη από συνέδριο, είχε όλη την νομιμοποίηση, βεβαίως, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Η αντίθεση σε αυτή την πολιτική είχε εκφραστεί και μέσα στην Δημοκρατική Αριστερά, πολύ καθαρά, οπότε δεν ήταν έκπληξη το ότι τελικά ένα ποσοστό ήρθε και επιβεβαίωσε όλους αυτούς τους φόβους, που είχαν και οι ίδιοι όμως. Ήταν μια πολιτική γραμμή, η οποία κατατέθηκε, δοκιμάστηκε και απέτυχε...».

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι το αποτέλεσμα (σ. σ. των ευρωεκλογών), το οποίο πυροδοτεί τον διάλογο. Από όλα τα κόμματα, τις προσωπικότητες και τις κινήσεις της κεντροαριστεράς, υπήρχε ένα δηλωμένο ραντεβού για μετά τις εκλογές, που έπρεπε να μπουν πάλι στο τραπέζι όλα τα θέματα. Απλώς, η ύπαρξη του ραντεβού μετά τις εκλογές εξέφραζε και την πεποίθηση του κάθε χώρου, ότι η δική του οπτική θα επιβραβευόταν από τους εκλογείς. Αυτό που τελικά είδαμε είναι πως και η Ελιά έχασε σημαντικό ποσοσοτό από την δύναμη του ΠαΣοΚ, όμως πήρε περισσότερο από ό,τι οι δημοσκοπήσεις της έδιναν. Η δε Δημοκρατική Αριστερά υπέστη μια πιο ισχυρή ήττα».

* "Το ΠαΣοΚ έπαιξε σε δύο ταμπλό":

«Να θυμίσω ότι και το ΠαΣοΚ είχε μια διχογνωμία για την Ελιά, η οποία εμφανιζόταν σε πάρα πολλά "παράθυρα". Είχα συνομιλητές οι οποίοι έκαναν ξεκάθαρο, από την πρώτη στιγμή, ότι "εμείς δεν είμαστε Ελιά, είμαστε ΠαΣοΚ" και ήταν και οι πιο ΠαΣοΚ συνομιλητές μας. Το ΠαΣοΚ έπαιξε σε δύο ταμπλό. Αν η Ελιά πήγαινε χειρότερα, θα έλεγαν "φταίει η Ελιά". Αν πήγαινε καλύτερα, θα έλεγαν "ναι, εμείς ΠαΣοΚ βέβαια, αλλά τώρα Ελιά". Εμφάνιζε, δηλαδή, δύο πρόσωπα. Με επιτυχία από ό,τι φάνηκε, αλλά θα ήθελα στον διάλογο της επόμενης ημέρας, το ΠαΣοΚ και η Δημοκρατική Αριστερά να πάνε χωρίς αυτά τα προσωπεία.
Το Ποτάμι δεν αυτοκαθορίζεται στον χώρο της κεντροαριστεράς. Έχει ευρύτερες στοχεύσεις και πιστεύει και ελπίζει να συσπειρώσει μεταρρυθμιστές, που βρίσκονται και πέραν της κεντροαριστεράς. Επιπλέον, θα πρέπει και η κεντροαριστερά να αποδείξει, μέσα από αυτόν τον διάλογο που θα κάνει, ότι είναι μεταρρυθμιστικό κόμμα... Το Ποτάμι θα μπορούσε να συνομιλήσει για κυβερνητικές συνεργασίες με πολλούς. Όμως, η κεντροαριστερά μιλάει για έναν οργανισμό της κεντροαριστεράς. Σε αυτόν τον οργανισμό, στον οποίο θα μπορούσε ένας πρώτος διάλογος να καταλήξει, με μια Ελιά διευρυμένη ή δεν ξέρω πώς θα ήταν, μια ομοσπονδία κομμάτων της κεντροαριστεράς, εκεί δεν συμμετέχει το Ποτάμι».

Δημοσιογράφος: Και ούτε θα ήθελε να συμμετάσχει;

Μ. Κύρκος: «Ας δούμε πού θα οδηγήσει ο διάλογος, γιατί ο διάλογος δεν πρέπει να γίνει με στόχο την συγκρότηση ενός κόμματος. Πρέπει να περάσουμε πάνω από πολύ επώδυνα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα, αυτό το κράτος που έχουμε, ποιος το έφτιαξε; Αυτοί που το έφτιαξαν ή κάποια στιγμή ανέλαβαν την λειτουργία του, έχουν καταλάβει ότι τίποτε στην Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτό τον κρατικό μηχανισμό; Στην οικονομία, τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει αν ο ιδιωτικός τομέας, συνεχίζει -ένα μέρος του-, να είναι κρατικοδίαιτος και ο δημόσιος να είναι απλώς απορροφητικός κονδυλίων, χωρίς καμία ανάπτυξη; Αυτά είναι τα θέματα της κεντροαριστεράς, όχι να μοιραστούν θέσεις σε έναν οργανισμό.
Δεν πρέπει ο διάλογος να ξεκινάει με το αν το α' ή β' πρόσωπο εκφράζει κάποια πράγματα. Ο διάλογος για να είναι βαθύς, πρέπει να απαντάει στα προβλήματα και τους τρόπους λύσεων και μετά να προχωρεί στο αν κάποιο πρόσωπο ταιριάζει και με τις νέες προτάσεις που θα κάνει η κεντροαριστερά. Μην πάμε σ' ένα κυνήγι μαγισσών, ότι έφταιγαν κάποια πρόσωπα, διότι δεν έφταιξαν μόνο τα πρόσωπα, αλλά και η ίδια η λογική των κομμάτων της κεντροαριστεράς, τα οποία όταν κλήθηκαν -με τις πολύ μεγαλύτερες ευθύνες του ΠαΣοΚ, αλλά και της Δημοκρατικής Αριστεράς-, δεν κατάφεραν να περάσουν αυτό το μεταρρυθμιστικό».

* "Η πρόσκληση για το ιδρυτικό συνέδριο της Ελιάς ήταν για την κεντροαριστερά. Το Ποτάμι δεν καθορίζεται ως κεντροαριστερά":

«Η πρόσκληση ήταν για την κεντροαριστερά και -όπως σας είπα-, το Ποτάμι δεν καθορίζεται ως κεντροαριστερά. Θα έλεγα πως η δήλωση την επομένη των εκλογών δεν είναι απαλλαγμένη από τη διάθεση να τεθεί η σφραγίδα της επόμενης μέρας από το ΠαΣοΚ. Θα έλεγα ότι όπως και ο εναγκαλισμός της κίνησης των 58 -με φυσικά μεγάλη ευθύνη και της Δημοκρατικής Αριστεράς, που είχε κάνει πίσω σε οποιονδήποτε διάλογο-, υπέκρυπτε και μια ανάγκη του ΠαΣοΚ να λειτουργήσει το διπρόσωπο που σας είπα -και ΠαΣοΚ και Ελιά-, έτσι και η διακήρυξη του συνεδρίου τη νύχτα των εκλογών, έδειξε -καθώς αισθάνθηκε το ΠαΣοΚ για πρώτη φορά τον τελευταίο καιρό καβάλα πάνω έστω και σε ένα μικρό ρεύμα-, να θέλει να ολοκληρώσει -ας πούμε- τα κέρδη του και να βάλει τη δική του σφραγίδα. Η δική μου οπτική είναι πως αυτά δυσκολεύουν τον διάλογο. Όμως είναι τόσο μεγάλη η κρίση της κεντροαριστεράς, που παρά τις δυσκολίες που μπαίνουν από εδώ ή από εκεί, είμαι σίγουρος πως θα συναντηθούν κάποια στιγμή, τουλάχιστον, στο θέμα διαλόγου».

* Για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:

«Θα έπρεπε αυτή τη στιγμή τα 2/3 της Ευρώπης να αλλάξουν κυβερνήσεις. Οι ευρωεκλογές είναι ειδικές εκλογές. Διεξάγονται για να στείλουμε εκπροσώπους στο ευρωκοινοβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν είναι δημοψήφισμα, όπως το έθεσε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Από εκεί και έπειτα, θα έλεγα και να κάνουμε εκλογές και να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα -διότι περήφανα μάθαμε ότι θα είχε 130 βουλευτές ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-, αν δεν αλλάξει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την οπτική του για τις συμμαχίες και αν στην ουσία αυτό που περιμένει είναι η αναμονή από το ΚΚΕ να δείξει ψήφο ανοχής -που το ΚΚΕ αρνείται κατηγορηματικά-, είτε δεν ξέρω ποια άλλη δύναμη, δεν θα φέρουν και οι επόμενες εκλογές κάποιο αποτέλεσμα. Καιρός είναι τα κόμματα να εκφέρουν έναν προγραμματικό λόγο, ώστε να μπορούν να βρουν και συμμάχους. Η θεωρία των δύο κόσμων δεν μπορεί να δώσει κυβέρνηση και με την αριστερά, εκτός και αν η αριστερά αποφασίσει ότι οι συμμαχίες είναι ο τρόπος που θα οδηγήσει και τις δυνάμεις της στην ανάληψη ευθυνών. Μέχρι τώρα, η αριστερά δεν δείχνει ότι έχει την ανάγκη ν' αναλάβει ευθύνες. Έτσι θέτει ένα στόχο αυτοδυναμίας, ο οποίος και με το παράδειγμα αυτών των εκλογών -όσο μπορούμε να τις εκφράσουμε και σε εθνικό επίπεδο-, δεν επετεύχθη».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα