«Ο κοινοβουλευτικός Κώστας Κάππος 1974-1989»

«Δεν θυμάμαι άλλον αγωνιστή της Αριστεράς να αγαπάει τη ζωή σαν τον Κώστα Κάππο. Όχι όπως την σκέφτονται οι περισσότεροι θνητοί μέσα από μία έκρηξη καταναλωτισμού άχρηστων πραγμάτων. Αλλά μέσα από μία μεγάλη αναζήτηση για έναν κόσμο διαφορετικό, δίκαιο, όμορφο με μια αισθητική ισότητας και ονείρων».

Με απόσπασμα στο οπισθόφυλλο από την ομιλία του δημοσιογράφου Γιάννη Διακογιάννη στο πολιτικό μνημόσυνο του αείμνηστου Κώστα Κάππου (Καισαριανή 6.11.2005), κυκλοφορεί το βιβλίο - αφιέρωμα στη μαχητική
πορεία του αγωνιστή της Αριστεράς. Η έκδοση με τίτλο «Ο κοινοβουλευτικός Κώστας Κάππος (πιο επίκαιρος από ποτέ) 1974-1989» που επιμελήθηκε ο γιος του, δημοσιογράφος Θανάσης Κάππος, παρουσιάστηκε νωρίτερα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Για την προσωπικότητα και το έργο του βουλευτή και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, μίλησαν ο Κώστας Μελαχροινός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, τα οποία ανέλαβαν τη χορηγία της έκδοσης, ο Στρατής Κόρακας, πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, η ηθοποιός και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Αιμιλία Υψηλάντη, οι δημοσιογράφοι Ευγενία Λουπάκη και Κώστας Μπετινάκης, καθώς και ο επίκουρος καθηγητής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστήθιος φίλος του, Φοίβος Προύντζος.

«Ο Κώστας Κάππος στη ζωή του υπερασπίστηκε με πάθος τη δημοκρατία. Όχι εν γένει τη δημοκρατία ως ιδέα, αλλά τη δημοκρατία που στις μέρες αποκτά ένα ιδιαίτερο οικονομικό μέγεθος, το μέγεθος που αντιστρατεύεται τον Μ. Φρίντμαν και τον Φ.Α. Χάγιεκ που θεωρούν ότι ο περιορισμός της είναι δομικό στοιχείο της εξέλιξης της κοινωνίας για την επόμενη μέρα. Σε αυτόν τον αγώνα που έδωσε ο Κ. Κάππος, νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί που σήμερα μπορούν ν' αναγνώσουν τη δημοκρατία ως ένα νέο πέραν του πολιτικού και οικονομικού μεγέθους. Διότι η υποστήριξη και η ομαλή της λειτουργία έχει καθημερινές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων όπως αυτοί οργανώνονται σε κάθε επιμέρους εθνικό σχηματισμό» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Κώστας Μελαχροινός και συμπλήρωσε: «Βλέποντας όχι μόνο το σημερινό βιβλίο αλλά και τα προηγούμενα πονήματα του ίδιου θα έχουμε ένα καλό σημείο αναφοράς και μια δυνατότητα ανάπτυξης παραπάνω σκέψεων για τη συγκυρία που ζούμε».

Ο Στρατής Κόρακας είπε ότι η παρουσίαση του βιβλίου του Θ. Κάππου αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην προσωπικότητα και αγωνιστική ιστορία του κομμουνιστή Κώστα Κάππου. «Είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον Κώστα αρχικά ως μέλος Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και στη συνέχεια ως μέλος της και να ζήσω από κοντά τον άνθρωπο, τον κομμουνιστή βουλευτή, τον αδιάλλακτο αγωνιστή. Τα βασικά, κατά τη γνώμη μου, χαρακτηριστικά του ήταν η προσήλωση στα ιδανικά του ΚΚΕ, η μαχητικότητα, η ακεραιότητα, η εντιμότητα και η υπευθυνότητα. Απίστευτα απαιτητικός απέναντι στον εαυτό του και στους συνεργάτες του, με τους οποίους ανέπτυσσε ειλικρινείς σχέσεις συνεργασίας, με στόχο πάντα την προβολή- και μέσα από το αστικό κοινοβούλιο- της πολιτικής του ΚΚΕ και την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και το πολιτικό προσωπικό του» σημείωσε τονίζοντας ότι «παρά την αδιάλλακτη προσήλωση του στην ιδεολογία και τα ιδανικά του ΚΚΕ, ο Κ. Κάππος έχαιρε της εκτίμησης και των πολιτικών του αντιπάλων».

Η Αιμιλία Υψηλάντη μίλησε για τη σεμνή και δωρική μορφή του Κ. Κάππου, που «δεν δίσταζε να λέει πάντα τη γνώμη του», «δημιουργούσε ένα αίσθημα ασφάλειας και ενέπνεε απόλυτη εμπιστοσύνη στους συνεργάτες και στους συντρόφους του» και «ήταν μανιακός στην αναζήτηση της αλήθειας». «Ποτέ δεν στηρίχτηκε σε περγαμηνές αγωνιστικές και σε κάθε περίπτωση στο κοινοβουλευτικό του έργο αναζητούσε μετά μανίας όλα τα στοιχεία. Ο Κώστας λάτρευε τη ζωή, οι αγωνιστές λατρεύουν τη ζωή. Γι' αυτό άλλωστε αγωνίζονται. Πιστεύω ότι ο Κώστας θα έπρεπε να είναι ένα μέτρο για να συγκρίνουμε κάθε φορά τον εαυτό μας, ιδίως σε εποχές σαν τις σημερινές που οι κώδικες αξιών και αρχών έχουν κλονιστεί. Γιατί ο Κώστας πάνω απ' όλα ήταν πολίτης με όλη τη σημασία της λέξης» συμπλήρωσε.

Ο επιστήθιος φίλος του, Φοίβος Προύντζος και οι δημοσιογράφοι Ευγενία Λουπάκη και Κώστας Μπετινάκης μίλησαν για τον «ακέραιο αγωνιστή» και «συνεπή πολιτικό» Κώστα Κάππο, μία από τις «πιο έντιμες φωνές του πολιτικού κόσμου», σημειώνοντας ότι η διαδρομή του δεν πρέπει να σβηστεί και όσα χρόνια κι αν περάσουν πρέπει να ανατρέχουμε σε όσα μας άφησε σαν είδος παρακαταθήκης.

Στο βιβλίο που αριθμεί 207 σελίδες, προσωπικότητες του Κοινοβουλίου, όπως ο Κ. Παπούλιας, ο Κ. Στεφανόπουλος, ο Κ. Μητσοτάκης, ο Απ. Κακλαμάνης, η Μαρία Δαμανάκη, ο Γ. Σουφλιάς, ο Γ. Αρσένης, ο Μ. Δρεττάκης, ο Στρ. Κόρακας και άλλοι, σκιαγραφούν τον Κώστα Κάππο υπογραμμίζοντας την προσήλωσή του σε ιδεολογικές θέσεις με την παράλληλη ευσυνείδητη παρουσία του στο κοινοβουλευτικό έργο.

Ακολουθούν ομιλίες, ερωτήσεις και επερωτήσεις του, καθώς και φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο. Στην παρουσίαση έδωσαν το «παρών» ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, η πρώην αν. υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη κ.ά.

Σημειώνεται ότι το ποσό των 2 ευρώ από την πώληση κάθε αντιτύπου θα προσφέρεται ισομερώς στη Μονάδα Απεξάρτησης «18ΑΝΩ» και στο Ίδρυμα κατά της κακοποίησης του παιδιού «ΕΛΙΖΑ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Αναζητήσεις
κώστας καππος ηθοποιός πρώην σύζυγος παιδι
Τυχαία Θέματα