Ο Κ. Πουλάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μίλησε την 1/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Φρόσω Ζαγορίτου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη συνάντηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Δημοκρατικής Αριστεράς:

«Η συνάντηση χτες ήταν σημαντική, γιατί έγινε σε μία κρίσιμη χρονική και πολιτική περίοδο, στην οποία συζητήσαμε με πάρα πολύ καλή διάθεση και ειλικρίνεια, με βάση συζήτησης τις δύο επιστολές -του κ. Κουβέλη προς τον κ. Τσίπρα και του κ. Τσίπρα προς τον κ. Κουβέλη-, για την προσπάθεια ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής. Από τη μεριά μας, θέσαμε τη βασική μας πολιτική άποψη, ότι πρέπει άμεσα αυτή η κυβέρνηση να αλλάξει, να φύγει -με δημοκρατικές βέβαια διαδικασίες και με τη θέληση του ελληνικού λαού-, ούτως ώστε να ανατραπεί η μαύρη πολιτική, η οποία δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Να σταματήσει αυτή η καταστροφή. Είπαμε ότι σε αυτή την προσπάθεια, ανοίγουμε κοινωνικές διεργασίες, κοινωνικά μέτωπα, κοινωνικές συνεργασίες από τα κάτω, όπως κάναμε με τη μικρή ΔΕΗ, με τους αιγιαλούς και τις παραλίες, με τα δάση και όπως αύριο θα σχεδιάσουμε να κάνουμε για τα μεγάλα θέματα που ανοίγονται μπροστά μας, όπως το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια, θέματα τα οποία καίνε τον πολίτη. Σε αυτή την κοινωνική συνάντηση, όσμωση, με πολιτικές κοινωνικές δυνάμεις, δημιουργείται -εάν θέλετε-, ένα καλό κλίμα για την μεγάλη ανατροπή. Θέσαμε ως όριο τον Φεβρουάριο -που είναι συνταγματικά οι ημερομηνίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας-, που για εμάς είναι η τελευταία ημερομηνία. Δεν θα επιτρέψουμε, δεν θα ψηφίσουμε με τίποτα οποιονδήποτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διότι πάνω από όλα θέλουμε να μην πιάσουν τους 180 βουλευτές και, βέβαια, την ανατροπή της κυβέρνησης».

Δημοσιογράφος: Το γεγονός ότι η Δημοκρατική Αριστερά παρουσίασε τη δική της στάση στο συγκεκριμένο θέμα, για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -ότι είναι ένα θέμα ανοιχτό, το οποίο σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να συζητηθεί και θα εξεταστεί στον πρέποντα χρόνο-, μήπως γίνει διελκυστίνδα, η οποία θα εμποδίσει την προσπάθεια να βρεθεί ένας κοινός τόπος;

Κ. Πουλάκης: «Αυτό θα ξεκαθαριστεί με τις αποφάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς. Σε εμάς είπε ότι το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα το αποφασίσει και θα το συζητήσει με πολιτικά κριτήρια, με την περιρρέουσα πολιτική κατάσταση εκείνης της στιγμής, με ποια πολιτική κατεύθυνση. Εμείς είμαστε σαφείς, αλλά κι αυτοί -ας πούμε-, είπαν ότι στο συνέδριό τους και στην πορεία θα πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις. Σαφέστατα, εάν η απόφασή τους θα είναι το να ενισχύσουν το πρόσωπο που θα κατέβει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν υπάρχει δρόμος συνεννόησης, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που εμείς θέτουμε την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής. Θεωρώ ότι -με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν ή κατέθεσαν τις απόψεις τους-, είναι πάρα πολύ πιθανό οι δικές τους αποφάσεις -με την αυτονομία τους και τα όργανά τους-, να είναι προς την θετική κατεύθυνση, δηλαδή, της μη ενίσχυσης του προσώπου που θα κατεβάσει η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠαΣοΚ».

* Για το θέμα του χρέους και την πορεία της χώρας εντός της ζώνης του ευρώ:

«Λέμε ότι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανατραπεί αυτή η πολιτική για το χρέος σε μία ευρωπαϊκή διάσκεψη για όλες τις χώρες, κυρίως για τις χώρες του νότου. Έχουμε καταθέσει την πρότασή μας για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, διότι δεν είναι βιώσιμο -κάτι το οποίο λέει και η Δημοκρατική Αριστερά-, για μία διαπραγμάτευση η οποία να έχει στοιχείο της, την ρήτρα ανάπτυξης. Δηλαδή, έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο το οποίο το παλεύουμε εντός της ευρωζώνης. Άρα νομίζω ότι ως προς το χρέος και ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, δεν υπάρχουν και μεγάλες διαφορές».

Δημοσιογράφος: Άρα βλέπετε στην πορεία να διευρύνεται η σύγκλιση ανάμεσα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τη Δημοκρατική Αριστερά;

Κ. Πουλάκης: «Είπαμε ότι ο κάθε πολιτικός χώρος θα ενημερώσει τα όργανά του. Εμείς την πολιτική γραμματεία, την κεντρική επιτροπή και αυτοί αντίστοιχα τα δικά τους όργανα και κανονίσαμε ότι θα κάνουμε μία συνάντηση τον Σεπτέμβριο. Το πιο πιθανό είναι η συνάντηση αυτή να γίνει λίγο πριν τη δική τους μεγάλη διαδικασία, την προσυνεδριακή διαδικασία και μας είπαν ότι στο συνέδριο πια, θα πάρουν τις οριστικές τους αποφάσεις για όλα τα θέματα. Άρα, μετά τις αποφάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς στο συνέδριο, θα φανεί αν μπορούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σε μια δημιουργία ενός συνασπισμού εξουσίας, ριζοσπαστικών πολιτικών δυνάμεων με αριστερό προοδευτικό πρόσημο ή αν θα έχει μεγαλύτερα εμπόδια αυτή η πορεία. Είμαι, όμως, αισιόδοξος».

* Για τη νέα χρεοκοπία της Αργεντινής:

«Όσοι συγκρίνουν την Αργεντινή με αυτή τη δεύτερη χρεοκοπία -όπως τη λέτε-, με την πολιτική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή με την οικονομική κατάσταση της χώρας, κάνουν λάθος. Οι συγκρίσεις είναι για άλλα πράγματα. Δεν μπορούν να γίνουν και ούτω καθεξής. Αλλά θα θέλαμε να δούμε τι λέει η κυβέρνηση -η Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ-, σε μία ιστορία όπου ένα 3%-4% αυτού που λέμε σκληρά funds, τα όρνεα όπως τα λένε, πέτυχαν, μέσα από ένα δικαστήριο της Ν. Υόρκης, να θέλουν να πάρουν το 700% του κέρδους ή της αγοράς που είχαν κάνει των ομολόγων της Αργεντινής, επιβάλλοντας έτσι μία ιστορία ότι αυτό πρέπει να γίνει στο 97% των τραπεζών, οι οποίες είχαν συμφωνήσει σε ένα λογικό κέρδος και για τις τράπεζες και που ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση της Αργεντινής ως προς αυτή την δέσμευσή της».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα