Ο Κ. Πιερρακάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠαΣοΚ, μίλησε στις 26/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την συνάντηση με την Τρόικα στο Παρίσι:

«Δεν πρέπει να ανεβάζουμε πάρα πολύ τον πήχη σε σχέση με αυτή την συνάντηση. Η ιδέα απλώς είναι ότι όσο η χώρα ανακτά ένα κομμάτι της χαμένης της κυριαρχίας, βήμα
- βήμα, από το 2010 και και μετά, μέσα από σωρευτικές ενέργειες, καλό είναι να παράγονται και συμβολισμοί οι οποίοι δείχνουν σεβασμό προς την ελληνική κυβέρνηση και προς τις θυσίες του ελληνικού λαού. Η ιδέα του να γίνουν κάποιες συναντήσεις στο εξωτερικό έχει να κάνει με την αποδραματοποίηση της ελληνικής πολιτικής ζωής, γιατί κάθε φορά που έχουμε ένα κλιμάκιο της Τρόικας στην Αθήνα, σταματούν τα πάντα, υπάρχει μια αίσθηση δράματος στα δελτία ειδήσεων. Καλό είναι να παράγονται κάποιοι συμβολισμοί που δείχνουν ότι η χώρα, βήμα - βήμα, προοδεύει. Δεν είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι λάθος να σηκώσουμε τον πήχη...
Το βασικό θέμα το οποίο πρέπει να τεθεί αυτή τη στιγμή -ενδεχομένως όχι σε αυτή τη συνάντηση, αλλά αυτή η συνάντηση πρέπει να δράσει προπαρασκευαστικά στο να τεθεί άμεσα-, είναι το ζήτημα της αποκλιμάκωσης του χρέους. Δηλαδή, οι παραμετρικές αλλαγές στα επιτόκια και τους χρόνους αποπληρωμής του χρέους, που θα το καταστήσουν βιώσιμο. Και αυτό είναι το πιο ουσιαστικό, διότι μονάχα τότε θα μπορέσουν να γίνουν σημαντικές φοροελαφρύνσεις. Το γεγονός ότι υπάρχει απαίτηση για πλεονάσματα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ, για μια δεκαετία και πέρα, είναι το βασικότερο πρόβλημα γιατί έχουμε υπεροφορολόγηση στην Ελλάδα. Αν υπάρξει μια βελτίωση ως προς το προφίλ του χρέους και το καταστήσει βιώσιμο, αυτό θα είναι το σημαντικότερο, για να μπορέσει να ανασάνει η ελληνική οικονομία. Αυτό θα είναι αναγκαία συνθήκη, όχι ικανή, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η ικανή συνθήκη θα είναι η παραγωγική της αναδιάρθρωση, δηλαδή η αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου».

* Για την απεμπλοκή του ΔΝΤ από την Τρόικα:

«Υπάρχει ένα βήμα ακόμα πιο δύσκολο, που είναι η ενδεχόμενη απεμπλοκή του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις το επόμενο διάστημα... Είναι και η στάση της κυβέρνησης της Ιρλανδίας. Αυτή την στιγμή, η Ιρλανδία δανείζεται στις αγορές με επιτόκιο χαμηλότερο από το επιτόκιο του δανείου του ΔΝΤ. Οπότε, εξετάζουν το ενδεχόμενο να δανειστούν όλο το ποσό που χρωστούν στο ΔΝΤ και να το αποπληρώσουν πρόωρα. Και η σκέψη είναι ότι αν δεν υπάρχει ΔΝΤ, δεν υπάρχει Τρόικα. Υπάρχουν μόνο οι εμπλουτισμένοι -μετά την κρίση-, ευρωπαϊκοί θεσμοί διακυβέρνησης και εποπτείας. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να εξετάσει και η ελληνική κυβέρνηση».

* Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο:

«Σε ό,τι αφορά το σύμφωνο συμβίωσης, σέβομαι ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα, αντιπροσωπεύει την συντηρητική παράταξη και, ενδεχομένως, κάποιες θέσεις να μην είναι μέσα στον πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας. Διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα εντός της Νέας Δημοκρατίας. Παρ' όλα αυτά, εμείς είμαστε κεντροαριστερό κόμμα και πιστεύουμε στο σύμφωνο συμβίωσης, για την ακρίβεια το θεωρούμε αυτονόητο. Δεκαεπτά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠαΣοΚ έχουν καταθέσει τροπολογία, η οποία θα τεθεί προς ψήφιση. Τώρα, αν η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να τηρήσει διαφορετική στάση στο ζήτημα, όλοι κρινόμαστε από την στάση μας. Αλλά, σίγουρα, ο αντιρατσιστικός έχει καθυστερήσει και πρέπει να προωθηθεί. Επειγόντως».

* Για τις φήμες που τον θέλουν επόμενο γραμματέα του ΠαΣοΚ:

«Δεν θα μπω σε αυτήν την συζήτηση. Υπάρχει ο κ. Ανδρουλάκης... Όσο η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα πρόσωπα και γύρω από μια ανανέωση χωρίς περιεχόμενο, θα χάνει. Πρέπει επειγόντως, σαν χώρος, να κάνουμε μια πολιτική συζήτηση για το ποια κοινωνικά στρώματα εκπροσωπούμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα