Ο Κ. Μίχαλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μίλησε στις 6/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

«Είναι η τελευταία ευκαιρία να επικοινωνήσουμε τα μηνύματα που προσπαθούμε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς
χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις. Η χώρα κατόρθωσε, με μεγάλες θυσίες του λαού, να φθάσει στο επιθυμητό -για τους ξένους εταίρους- μας σημείο, στο περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα. Από τη στιγμή που εμείς κατορθώσαμε, με λάθος συνταγή και τρόπο, να φθάσουμε σε αυτό το σημείο, έγκειται πλέον στους εταίρους μας να αποδείξουν οι ίδιοι τη φερεγγυότητά τους σε ό,τι αφορά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις τους κατά την αρχική περίοδο. Από την ώρα που οι πολιτικοί ταγοί πιέστηκαν να ακολουθήσουν μια πολιτική -την οποία στην ουσία δεν πίστευαν-, φθάσαμε στο σημείο η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει κινήσει μια διαδικασία αποτίμησης του έργου της Τρόικας, που οδεύει σε αρνητική κατεύθυνση και κάποιοι να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται μία τόσο σύντομη αναφορά στην επιχειρηματικότητα, όταν εμείς -επανειλημμένα από το 2009-, έχουμε επισημάνει διαφορετικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της κρίσης».

* Για την έξοδο στις αγορές το 2014:

«Ένα δις ευρώ -μόνον το Δεκέμβριο-, είναι οι απλήρωτοι φόροι και έτσι καταδεικνύεται η παντελής αδυναμία της αγοράς να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Η ανεργία, την τελευταία πενταετία, έχει αγγίξει το 68% - 69% και η ρευστότητα βρίσκεται σε μηδενικό σημείο. Πώς λοιπόν ευελπιστούμε ότι σήμερα, με ύφεση στο 4,2%, θα είμαστε σε θέση να φθάσουμε σε θετικό πρόσημο, έστω και οριακά, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2014; Εκτός αν υπάρχει μια μαγική φόρμουλα την οποία διαθέτει ο κ. Στουρνάρας και δεν μας την κοινοποιεί. Με την παρούσα κατάσταση και αν δεν αλλάξει άμεσα το μείγμα της πολιτικής -που για μένα θα επιτευχθεί μόνο με πολιτικές αποφάσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης-, αν δεν καταστεί βιώσιμο το χρέος, αν δεν πάμε στο 120% του ΑΕΠ, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για επαναφορά στις κεφαλαιακές αγορές από πλευράς τραπεζικού συστήματος».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα