Ο Κ. Λάβδας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, πρόεδρος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και αναπληρωτής διευθυντής Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Κώστας Λάβδας, μίλησε στις 23/08 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Φρόσω Ζαγορίτου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την επίσκεψη Γιούνκερ:

«Η επίσκεψη Γιούνκερ πήγε όπως αναμενόταν. Υπήρξε μια στήριξη σε επίπεδο λόγων προς την ελληνική προσπάθεια και βεβαίως υπήρξε και επανάληψη της γνωστής μέσης ευρωπαϊκής θέσης, ότι η Ευρώπη παραμένει δεσμευμένη
στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εφόσον η Ελλάδα προχωρά σε μεταρρυθμίσεις.
Η ουσία όμως ξεκινά από σήμερα, με τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου με την Γερμανίδα καγκελάριο... Και βεβαίως από αύριο με τις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού...».

Και πρόσθεσε: «Φαντάζομαι ότι και για τη γαλλική και για τη γερμανική πλευρά παραμένει το άλλοθι ότι μπορεί κανείς να κάνει κάποιες δηλώσεις, οι οποίες να συγκλίνουν σε έναν κοινό παρονομαστή, περιμένοντας όμως -και αυτό είναι το άλλοθι-, την επιστροφή της Τρόικα στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα και βεβαίως την συνάντηση στις 14 - 15 του ίδιου μήνα, των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης στην Κύπρο. Οπότε ό,τι δηλώσεις και να γίνουν, ό,τι και να γίνει αυτές τις ημέρες, πάντα θα υπάρχει η υποσημείωση ότι, εν πάση περιπτώσει, περιμένουμε και το αποτέλεσμα της Τρόικα στις αρχές μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα. Οπότε κάποια σύγκλιση θα υπάρξει, υποθέτω, σε κάποια πιο διαλλακτική γραμμή, αλλά με την πολύ σημαντική υποσημείωση ότι θα περιμένουμε να δούμε τι θα πει η Τρόικα...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Για να παραμείνουμε συγχρονισμένοι με τον ευρωπαϊκό βηματισμό είναι τρία τα ζητήματα. Το πρώτο είναι μια καταιγιστική επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, αδιαφορώντας πλήρως για τις κραυγές της αντιπολίτευσης περί ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και όλα αυτά τα φληναφήματα που ακούγονται. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει πάση θυσία η ελληνική κυβέρνηση, προβάλλοντας ένα προφίλ αξιοπιστίας που εν μέρει θα βασίζεται στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων, να πείσει για την ανάγκη επιβράδυνσης ταυτόχρονα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Άρα επιτάχυνση από τη μια, επιβράδυνση από την άλλη. Και ο τρίτος πυλώνας είναι μια καθημερινή, πολύ σχολαστική προσπάθεια στο εσωτερικό της χώρας, από όσους αυτή τη στιγμή καλώς ή κακώς ασκούν πολιτική εξουσίας -κάποιοι άξιοι, κάποιοι μη άξιοι-, από όλους να γίνει προσπάθεια να καταστεί εφαρμόσιμο το πρόγραμμα, με τρόπο ο οποίος θα είναι αποδεκτός από τους Έλληνες. Διότι η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία έχουν φτάσει στα όριά τους».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα