Ο Κ. Γάτσιος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρύτανης ΑΣΟΕΕ, Κωνσταντίνος Γάτσιος, μίλησε στις 29/01 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιώργο Αποστολίδη.

Για το παρεμπόριο έξω από την ΑΣΟΕΕ, το πανεπιστημιακό άσυλο και την οικονομία, μεταξύ άλλων είπε:

«Επικρατεί μια πραγματικότητα στη χώρα μας πάρα πολύ άσχημη και από την οποία πρέπει να αντλήσουμε συμπεράσματα για το πώς θα προκόψουμε στο μέλλον πολύ καλύτερα από ο,τι καταφέραμε μέχρι σήμερα. Ίσως να ξεκινούσαμε από την υποβάθμιση
του κεντρικού κτιρίου του πανεπιστημίου μας και γενικότερα την υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, στοιχείο της οποίας αποτελεί και το παρεμπόριο, το οποίο πράγματι αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με μεγάλη ένταση και γύρω από το πανεπιστήμιό μας».

«Αυτό τον καιρό βλέπουμε μια ύφεση του παρεμπορίου γύρω από το πανεπιστήμιό μας και αυτό δεν σημαίνει πως αυτή η ύφεση θα είναι μόνιμη. Έχουμε λάβει διάφορα μέτρα, για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν κυκλώματα παρεμπορίου, που δρουν και αναπτύσσονται στην Ελλάδα, στην Αθήνα ιδιαίτερα και αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται έξω από το πανεπιστήμιο και απλώνουν την πραμάτειά τους, αποτελούν τους τελευταίους τροχούς του μεγάλου κυκλώματος. Παρά το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαθλιωμένοι λόγω της οικονομικής ανέχειας, έχουν γίνει θύματα ποιος ξέρει ποιών κέντρων και ποιών κυκλωμάτων διακίνησης παράνομου εμπορίου. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το πανεπιστήμιό μας μπορεί να χρησιμοποιείται ως κέντρο παρεμπορίου, γι' αυτό έχουμε καλέσει τις αρμόδιες αρχές και κάνουμε ό,τι μπορούμε από τη δική μας πλευρά, ώστε αυτό το φαινόμενο να εξαλειφθεί. Δεν ταλαιπωρεί μόνο το πανεπιστήμιό μας, ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής, τους καταστηματάρχες της περιοχής και εκείνο το οποίο ως πανεπιστήμιο έχουμε σαν πρόταση είναι να γίνει πιο ισχυρός και πιο δυνατός ο έλεγχος, το προληπτικό κομμάτι που αφορά το παρεμπόριο και εκτός από το κατασταλτικό κομμάτι».

* Για το πανεπιστημιακό άσυλο:

«Το θέμα είναι αυτοί οι άνθρωποι να μην μπορούν να έρχονται στο πανεπιστήμιο, για να απλώνουν την πραμάτεια τους έξω από το χώρο του πανεπιστημίου. Όταν δεν γίνεται αυτό και έχουμε κατασταλτικές δραστηριότητες, τότε αυτοί οι άνθρωποι εισέρχονται στον χώρο του πανεπιστημίου και η αστυνομία αισθάνεται πολύ δύσκολα να εισέλθει στο πανεπιστήμιο και να τους συλλάβει μέσα στο πανεπιστήμιο. Βεβαίως όμως διαταράσσεται η ομαλή του λειτουργία του πανεπιστημίου, οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές δεν μπορούν να εργάζονται και να αποδίδουν, όταν υπάρχουν τέτοιου είδους φασαρίες».

Σε άλλο σημείο είπε: «Η αρμοδιότητα μας δεν είναι να λύσουμε το μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας και την ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής, ούτε να λύσουμε το πρόβλημα του παρεμπορίου καθεαυτό. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ως πανεπιστήμιο -και το έχουμε πράξει-, είναι ότι έχουμε κλειδώσει την κεντρική είσοδο του κτιρίου μας επί της Πατησίων, ώστε να μην μπορούν οι παράνομοι μικροπωλητές να εισέρχονται στο χώρο του πανεπιστημίου, όταν τους κυνηγάει η αστυνομία.
Keywords
Τυχαία Θέματα