Ο ιταλικός κινηματογράφος

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Μικελάντζελο Αντονιόνι το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ξεκινά μεγάλο αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο, 5-13 Φεβρουαρίου.

Την επίσημη έναρξη του αφιερώματος σηματοδοτεί η προβολή της ταινίας του Αντονιόνι «Η περιπέτεια», στις 5 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Παρών στην εκδήλωση θα είναι ο ιστορικός

κινηματογράφου, στενός φίλος και συνεργάτης του κορυφαίου δημιουργού Κάρλο ντι Κάρλο, ο οποίος θα παρουσιάσει το έργο του μαζί με τον κριτικό κινηματογράφου Νίκο Μπακογιαννόπουλο.

«Το σημαντικό είναι ότι, ο κινηματογράφος μέχρι σήμερα τρέφεται ακόμη από αυτό που ονομάστηκε Πρωτοπορία των Χρόνων του '60 και μετά», δήλωσε ο Νίκος Μπακογιαννόπουλος στον Αθήνα 9.84 και στη Βάνα Λυκομήτρου.

Όπως είπε, «ο Κάρλο ντι Κάρλο είναι μια σημαντική προσωπικότητα και συνεργάστηκε με τον Αντονιόνι. Γι αυτή τη συνεργασία θα μιλήσει στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. Εγώ θα τον παρουσιάσω, ενώ θα συζητήσουμε και θα μας πει, για όλα αυτά τα θησαυρίσματα που αποκόμισε από τη γνωριμία του με τον Αντονιόνι».

Ο κ. Μπακογιαννόπουλος χαρακτήρισε τον Αντονιόνι ως «έναν από τους τρεις μεγαλύτερους της εποχής αυτής, μαζί με τον Γκοντάρ και τον Μπέργκμαν» και πρόσθεσε: «Τρεις διαφορετικοί δημιουργοί, οι οποίοι όρισαν τη θεματολογία, τη μορφή και την κατεύθυνση του κινηματογράφου, σχεδόν μέχρι σήμερα. Ο Μικελάντζελο Αντονιόνι μας έχει δώσει πολλές ταινίες, όπως η κορυφαία τριλογία του "Νύχτα κι έκλειψη" που αναφέρεται στην αλλοτρίωση του σύγχρονου ανθρώπου, καθώς και άλλες "μελέτες", κυρίως με επίκεντρο τη γυναίκα, την οποία έβλεπε ως ισχυρότερο ον από τον άνδρα στην εποχή μας. Αυτές οι "μελέτες" του καθώς και ο τρόπος, η μορφολογία των ταινιών του, η λειτουργία του τοπίου, του πλάνου σαν χώρος, ορίζει το σινεμά μέχρι και σήμερα. Ανάμεσα σε αυτούς που επηρέασε ο Αντονιόνι, ήταν και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος».

Keywords
Τυχαία Θέματα