Ο Ηλ. Μόσιαλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, Ηλίας Μόσιαλος, μίλησε στις 31/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Για ενδεχόμενο καθεστώς μόνιμης επιτροπείας στην Ελλάδα, για την κυβέρνηση Παπαδήμου και την απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Ρ.Τ., μεταξύ άλλων, είπε:

«Όταν υπάρχει επίτροπος μόνο για μια χώρα, τότε αυτό δημιουργεί και ένα κλίμα γενικότερο στις αγορές ότι αυτή
η χώρα είναι πάρα πολύ προβληματική».

Δημοσιογράφος: Μα δεν υπήρχε αυτό το κλίμα;

Ηλ. Μόσιαλος: «Εποπτεία έτσι κι αλλιώς η χώρα έχει. Για ποιο λόγο έρχεται η Τρόικα κάθε δυο -  τρεις μήνες, και εξετάζει τι γίνεται στην ελληνική οικονομία; Να μην γελιόμαστε. Εποπτεία της χώρας υπάρχει. Αλλιώς δεν θα συζητούσαμε ούτε σε επίπεδο ευρωπαϊκών συμβουλίων, ούτε κάθε τρεις μήνες με την Τρόικα. Οι ανταλλαγές απόψεων με την Τρόικα και ο έλεγχος ο οποίος υπάρχει είναι συνεχής, δεν είναι μόνο όταν έρχονται εδώ. Επομένως, αυτός ο ρόλος επιτελείται είτε το θέλουμε, είτε δεν το θέλουμε. Και στα πλαίσια ύπαρξης της χώρας σε ένα διεθνές πεδίο, σε ένα διεθνές οργανισμό, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θα γινόταν έτσι κι αλλιώς. Ήδη είμαστε σε εποπτεία από το 2007. Δεν ήρθε η εποπτεία με το μνημόνιο τον Μάιο του 2010. Ήμασταν από πριν. Απλώς έγινε πιο σφιχτή αυτή η εποπτεία. Όταν μπαίνει ειδικός επίτροπος για μια χώρα, το μήνυμα που δίνεται διεθνώς και στις αγορές -δεν είναι μόνο θέμα δημοκρατίας, που για μένα υπάρχει και είναι και έντονο-, είναι το μήνυμα το οποίο δίνεις προς τα έξω. Ότι η Ελλάδα για πάρα πολλά χρόνια δεν πρόκειται να ανακάμψει. Καλό θα είναι να μπορέσουμε μόνοι μας, ως πολιτικό σύστημα, να βάλουμε τις βάσεις της ανάκαμψης».

Δημοσιογράφος: Αν προσπαθούσαμε μόνοι μας, ως πολιτικό σύστημα να βάλουμε τις βάσεις, θα μπορούσε αυτό να προχωρήσει σε μια επιλογή ενός μόνιμου υπουργού Οικονομικών, ενός εκλεγμένου επιτρόπου, όπως είπε ο κ. Κουβέλης;

Ηλ. Μόσιαλος: «Το να υπάρχει ένας οργανισμός ελέγχου των δημόσιων οικονομικών, μια ανεξάρτητη αρχή ελέγχου των δημόσιων οικονομικών, θα μπορούσε να γίνει, δεν χρειάζεται να είναι ένα άτομο. Μπορεί να είναι ένας ολόκληρος οργανισμός, ο οποίος θα ελέγχει την εφαρμογή του προϋπολογισμού και των δημόσιων οικονομικών. Αυτό έγινε μέσω της Βουλής και δεν λειτούργησε όπως έπρεπε να λειτουργήσει. Κατά την γνώμη μου, για να μην υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις, ούτε υποψία πολιτικής παρέμβασης, θα μπορούσε να γίνει στα πλαίσια μιας ανεξάρτητης αρχής. Στην ουσία αυτό θα μπορούσε να το κάνει το ελεγκτικό συνέδριο, αν λειτουργήσει με ένα ουσιαστικό τρόπο...».

* Για την κυβέρνηση Παπαδήμου:

«Ήμουν ο πρώτος, μια βδομάδα μετά τη σύσταση της κυβέρνησης Παπαδήμου, που είπα ότι θα έπρεπε να μείνει τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αν όχι παραπάνω...».

Δημοσιογράφος: Μήπως δεν είναι μόνο θέμα χρονοδιαγράμματος η θητεία;

Ηλ. Μόσιαλος: «Και στόχων. Με άλλη σύνθεση -προφανώς αυτή η σύνθεση η οποία εν πολλοίς είναι συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης με ορισμένες προσθήκες-, που
Keywords
Τυχαία Θέματα