Ο Ι. Γρυσπολάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ιωακείμ Γρυσπολάκης, μίλησε στις 20/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Ηλία Κανέλλη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τη διαγραφή του από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Ήμουν από τα ιδρυτικά μέλη του Συνασπισμού και το πλήρωσα με διαγραφή, διότι την περίοδο 2005 - 2006 έβγαινα στις τηλεοράσεις και έλεγα ότι η κατάληψη είναι παράνομη και αντιακαδημαϊκή και ότι οι φοιτητές έρχονται στο πανεπιστήμιο
για να σπουδάσουν και όχι για διοικήσουν ή να κάνουν επαναστατική γυμναστική. Τότε με διέγραψαν με απόφαση του Αλέκου Αλαβάνου, αλλά εγώ συνέχισα τη δουλειά μου. Νομίζω ότι ο νόμος Διαμαντοπούλου έχει βοηθήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης στα πανεπιστήμια, τη στιγμή που πράγματι ο καθείς εφ' ω ετάχθη πλέον, οι φοιτητές είναι στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσουν και όχι για να εκλέγουν πρυτάνεις, κοσμήτορες και προέδρους ή να διοικούν... Δεν έχω κανένα πρόβλημα (σ. σ. με τη διαγραφή μου). Νομίζω ότι αυτοί απομακρύνθηκαν από την αριστερά, όχι εγώ...».

* Για το κείμενο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την παιδεία:

«Πριν από λίγο καιρό υπέπεσε στην αντίληψή μου ένα κείμενο, μεταξύ των πολλών άλλων, αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τις θέσεις του όσον αφορά την παιδεία, αρχίζοντας από το νηπιαγωγείο και φτάνοντας μέχρι το πανεπιστήμιο. Θεώρησα σωστό, εφόσον ήταν αναρτημένο προς διαβούλευση, να συμμετάσχω στο διάλογο και να πω την άποψή μου εμπεριστατωμένα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα κείμενο 21 σελίδων. Είμαι ανοικτός σε σχόλια και ελπίζω ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θ' απαντήσει. Οι θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την παιδεία είναι αντιπαιδαγωγικές, αντικοινωνικές και αντιακαδημαϊκές. Για ν' αρχίσω από το θέμα του νηπιαγωγείου, όπως λέει το σχέδιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα καταργηθούν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και θα ενταχθούν όλες οι ηλικίες, από 4 έως 6 ετών στο δημόσιο, δωρεάν νηπιαγωγείο. Αυτό θα έχει τεράστιο κόστος, όπως καταλαβαίνετε. Μόνο για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρόσληψη νηπιαγωγών, μαγείρων, φυλάκων κ.λπ. θ' απαιτηθεί ένα τεράστιο ποσόν. Τον Οκτώβριο η κ. Θεανώ Φωτίου, υπεύθυνη του τομέα παιδείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., υποσχέθηκε δωρεάν σίτιση και στέγαση όλων των φοιτητών και σπουδαστών και αυτό αναγράφεται στο πρόγραμμα. Εγώ παίρνω μόνο τους ενεργούς φοιτητές, δηλαδή γύρω στους 350.000, αν βάλετε επί 15 ευρώ ημερησίως, αυτό μας δίνει ένα ετήσιο κόστος της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Επίσης υπόσχονται σίτιση των μαθητών στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μιλάμε για 1.300.000 οι μαθητές. Αν βάλετε επί 5 ευρώ την ημέρα, μας κάνει 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο... Που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Μετά ένα άλλο θέμα το οποίο θίγω μεταξύ των 20 θεμάτων που έχω επιλέξει, είναι το θέμα της υποχρεωτικής σπουδής όλων των μαθητών σ' ένα γενικό λύκειο. Ενοποιεί δηλαδή γενικό λύκειο και τεχνικό λύκειο και υποχρεώνει όλους τους μαθητές να το παρακολουθήσουν μέχρι τα 18 τους χρόνια. Υπάρχουν πάρα πολλοί μαθητές οι οποίοι δεν θέλουν να πάνε στο λύκειο και θέλουν να μάθουν μία τέχνη στα 15 τους χρόνια. Θέλουν να πάνε σ' ένα τεχνικό λύκειο. Δεν είναι δυνατόν να τους υποχρεώνεις».

Δημοσιογράφος: Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία που προσπαθεί να εισαγάγει ο κ. Φορτσάκης , τι γνώμη έχετε;

Ι. Γρυσπολάκης: «Η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι νομοθετημένη από το 2012 με το νόμο 4076. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία, όμως, είναι θεσμοθετημένη, προκειμένου να εκλέγονται οι εκπρόσωποι των φοιτητών, από το σύνολο των φοιτητών, στα όργανα, δηλαδή στις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων, των σχολών, στην Σύγκλητο και το συμβούλιο. Εγώ δεν συμφωνώ. Νομίζω ότι εν τη ρύμη του λόγου είπε ο Θ. Φορτσάκης να ψηφίζουν όλοι οι φοιτητές για το αν θα γίνει κατάληψη ή όχι. Η κατάληψη είναι παράνομη, αντιακαδημαϊκή και ακόμα και αν ψηφίσουν όλοι οι φοιτητές ότι πρέπει να γίνει κατάληψη, αυτό πρέπει να στηλιτευτεί».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα