Ο Η. Ευθυμιόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Ηλίας Ευθυμιόπουλος, μίλησε στις 14/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την μικρή ΔΕΗ:

«Σιγά - σιγά οι τεχνολογικές εξελίξεις μας ξεπερνούν. Ήδη έχουμε στην Ελλάδα ένα μεγάλο ποσοστό αυτοπαραγωγών, που παραγούν δηλαδή ηλεκτρική ενέργεια από μόνοι τους. Αυτό είναι το μοντέλο το οποίο θα επικρατήσει σιγά - σιγά. Θα έχουμε ένα
σύστημα με μικρούς και μεγάλους παραγωγούς, με διαφορετικές πηγές ενέργειας. Ένα σύστημα που θα πρέπει βέβαια να διαχειριστούμε και εκεί μπαίνει ο ρόλος του κράτους. Για εμένα αυτή είναι η απάντηση. Η παραγωγή της ενέργειας πρέπει -και θα γίνει-, να είναι σε ιδιωτική βάση ή σε κοινοπραξίες, σε συνεταιρισμούς, σε μεικτά σχήματα, δεν έχει σημασία... Ο ρόλος του κράτους θα πρέπει να έγκειται σε ζητήματα νομοθεσίας και κανόνων λειτουργίας της αγοράς. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε σωστούς κανόνες, διαφάνεια, ισότητα στις ευκαιρίες και να μην έχουμε στρέβλωση της αγοράς. Αυτός είναι ο ρόλος του κράτους και όχι να χτίζει πια εργοστάσια παραγωγής. Είναι, εκ των πραγμάτων, ξεπερασμένο, γι' αυτό λέω ότι η αντιπαράθεση γίνεται για άλλους λόγους...».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι ο νόμος για την μικρή ΔΕΗ θα είναι αποτελεσματικός, μπορεί να δώσει λύσεις;

Ηλ. Ευθυμιόπουλος: «Ο νόμος αυτός είναι τεχνικός, θα έλεγα. Είναι δευτερεύων. Εκείνο το οποίο πρέπει να αποφασίσουμε ως κοινωνία, είναι ποια στρατηγική θα ακολουθήσουμε στον τομέα της ενέργειας. Από εκεί και πέρα, δεν χρειάζεται καν νόμος. Θα έφτανε να γίνονται σωστές συμβάσεις. Δεν χρειάζεται κάθε φορά που έχουμε ένα πρόβλημα, να βγάζουμε έναν νόμο. Ο νόμος ήταν περιττός, κατά την γνώμη μου. Αυτά γίνονται για να ξεπεραστούν αδυναμίες του κράτους, της διοίκησης και για να φύγουν ευθύνες από τις πλάτες κάποιων, οι οποίοι θα έπρεπε να τις αναλάβουν».

Δημοσιογράφος: Το ίδιο μάλλον θα ζήσουμε και με τους αιγιαλούς, που είναι πολύ μεγάλο θέμα. Υποτίθεται ότι έγινε μια διαβούλευση και δεν ξέρω πού θα καταλήξουμε...

Ηλ. Ευθυμιόπουλος: «Η διαβούλευση έχει να κάνει με την ανάπτυξη του σχεδίου νόμου στο διαδίκτυο. Εκεί μπορούν να διατυπωθούν απόψεις, αλλά δεν φτάνει αυτό. Και πάλι θα πρέπει να δούμε με ποιους όρους γίνεται η συζήτηση. Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Εδώ πρόκειται πάλι για την ανάγκη αξιοποίησης κάποιων τουριστικών ακινήτων -ας το πούμε έτσι-, που βρίσκονται στον αιγιαλό, κυρίως του ελληνικού δημοσίου και κάποιες πρέπει να γίνουν. Ας ονοματίσουμε αυτές τις 5 - 10, ας βρεθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και, από εκεί και πέρα, ας κάτσουμε μαζί με τους επενδυτές -εάν υπάρχουν-, με την τοπική κοινωνία, με τους φορείς, να συζητήσουμε τους όρους αυτής της επένδυσης. Έτσι κάνουν οι πολιτισμένες κοινωνίες. Δεν βγάζουν έναν νόμο ο οποίος καλύπτει όλη την επικράτεια, όλο τον αιγιαλό, χωρίς κανένα νόημα, για να προκληθούν όλες αυτές οι αντιδράσεις και, ενδεχομένως, να έχουμε και παρατράγουδα, γιατί βγάζεις έναν οριζόντιο νόμο, χωρίς λογική και χωρίς μελέτη... Οι παραλίες δεν είναι κάτι που το δίνεις έτσι στην οποιαδήποτε ιδιωτική ή άλλη πρωτοβουλία. Είναι και ένας τεράστιος φυσικός πόρος, είναι οικολογικός πόρος. Όλη η πολιτισμένη Ευρώπη ξεχωρίζει πια τις ζώνες ανάπτυξης και τις ζώνες οικολογικής προστασίας. Ούτε αυτό δεν έχουμε κάνει».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα