Ο Γύρος του Κόσμου

Η πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αντί μιας συνεδρίασης του Eurogroup για το νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα είναι ένα από τα βασικά θέματα των διεθνών πρακτορείων αυτή την ώρα.

H έκθεση της τρόικας θα αποτελέσει το βασικό θέμα της σημερινής διάσκεψης, μεταδίδουν. Δυσοίωνες οι αναλύσεις των διεθνών πρακτορείων για την ύφεση στη χώρα μας.

Reuters: Οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί έχασαν την ευκαιρία για μια άμεση έγκριση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανέβαλαν μια κατ' ιδίαν συνάντησή τους, που ήταν προγραμματισμένη για το νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, λέγοντας πως οι πολιτικοί αρχηγοί στην Αθήνα απέτυχαν να προβάλουν τις απαραίτητες δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις.

Το πρακτορείο αναφέρει πως ανώτατη κυβερνητική πηγή διαβεβαίωσε χθες αργά το βράδυ ότι «ο Αντώνης Σαμαράς, που θα είναι μάλλον ο επόμενος πρωθυπουργός» ότι θα υπογράψει σε επιστολή του τις δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, όμως έχει ήδη ξεπεράσει την χρονική διορία που είχε δοθεί κάτι που εξόργισε τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Παράλληλα, σε ανάλυσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: Ιστορικό ρεκόρ ταχείας ύφεσης για την Ελλάδα.Την 5η συνεχιζόμενη χρονιά ύφεσης διανύει η Ελλάδα καταγράφοντας συγχρόνως ένα από τα χειρότερα ρεκόρ βαθιάς ύφεσης της σύγχρονης ιστορίας, επισημαίνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters. Βάσει των σημερινών στοιχείων, «ο δρόμος που βαδίζει η Ελλάδα δεν είναι κατά τη γνώμη μου βιώσιμος, μάλλον θα δούμε το ελληνικό ΑΕΠ να μειώνεται κατά 25-30%, το οποίο δεν θα έχει παγκόσμιο προηγούμενο. Θα είναι μια πραγματικά καταστροφική κρίση για τους Έλληνες» επισημαίνει.

Η Ελλάδα δίνει αγώνα για να κερδίσει την οικονομική βοήθεια αναφέρει το Bloomberg. Νέες πιέσεις άσκησαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει άμεσα σε νέες περικοπές δαπανών και του προϋπολογισμού ως βασική προϋπόθεση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας, καθώς επέμειναν πως μια χρεοκοπία δεν αποτελεί επιλογή.
 
Την ίδια ώρα σε ανάλυσή του το Bloomberg επισημαίνει ότι οι εξαιρετικά επίπονες προσπάθειες της Ελλάδας να προχωρήσει με νέα μέτρα λιτότητας, μπορεί να της εξασφαλίσει το δεύτερο πακέτο διάσωσης από τις χώρες της Ευρωζώνης. Ωστόσο, θα είναι μάλλον Πύρρειος νίκη εάν τελικά δεν προχωρήσει στις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να διασώσει τη χώρα από τον οικονομικό όλεθρο.

Στο μεταξύ με δήλωσή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει ότι η ΝΔ δεν δεσμεύεται διότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις, όπως μεταδίδει το Dow Jones. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι χρειάζονται ξεκάθαρες δεσμεύσεις από τους Έλληνες για τις μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τις υποσχέσεις για τη λιτότητα.

Παράλληλα, με ρυθμό 3% αναπτύχθηκε το ΑΕΠ της Γερμανικής οικονομίας το 2011, ενώ την ίδια ώρα σε ύφεση μπαίνει η οικονομία της Δανίας, καθώς συρρικνώθηκε κατά 0,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2011, μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο.
Keywords
Τυχαία Θέματα