Ο γκουρού του αραβικού θεάτρου στην Ελλάδα

Ο Φαδέλ Ζαϊμπι, ο Τυνήσιος σκηνοθέτης- κορυφαία μορφή του αραβόφωνου θεάτρου, βρίσκεται στη χώρα μας και μας παρουσιάζει την παράσταση Amnesia στη στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με αφορμή το Φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης αραβικού κόσμου, ένα φεστιβάλ εμπνευσμένο από την επανάσταση της Αραβικής ΄Άνοιξης.
Σε συνέντευξη που έδωσε στης εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, ο Τυνήσιος σκηνοθέτης παραμένει πιστός στην ενασχόληση του με το πολιτικό θέατρο «αναζητώντας την ταυτότητα των
πολιτών της Τυνησίας, κάτι που επεκτείνεται και στα προβλήματα του αραβικού κόσμου και του ανθρώπου γενικότερα». Μεγαλωμένος σε σειρά δικτατορικών καθεστώτων του Μπουργκίμπα και του Μπεν Αλι, δηλώνει πως σ' ένα καλλιτέχνη το περιβάλλον καταπίεσης «δημιουργεί περισσότερα κίνητρα δημιουργίας» άλλωστε «ένας ενεργός  δημιουργός θα αντιμετωπίζει πάντα φαινόμενα λογοκρισίας», θύμα των οποίων έχει πέσει και ο ίδιος σε όλα του έργα. Βέβαια, πρόσθεσε «δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στα φαινόμενα λογοκρισίας στην δύση και στον αραβικό κόσμο, όμως στη δύση λειτουργεί υπόγεια και όλο γιγαντώνεται.

Η επόμενη μέρα της Αραβικής Άνοιξης θέλει την Τυνησία του σήμερα να ζει τη «δικτατορία της θρησκείας» και σύμφωνα με τον ίδιο, στην πατρίδα του, είναι πλέον «χαοτική» η έννοια της ελευθερίας, καθώς «κάθε άνθρωπος καλείται να ορίσει τη δική του ελευθερία ή να προτείνει τα δικά του όρια».

Σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα τόνισε πως  η έννοια της  «Ένωσης» είναι «να μοιράζεσαι τα κέρδη και τα προβλήματα» και πως θεωρεί την αντιμετώπιση των μεγάλων δυνάμεων της Γερμανίας και της Ελλάδας «εγωιστική» και καταλήγει πως «μια παγκόσμια οικονομική κυβέρνηση είναι η μεγαλύτερη απειλή σε κάθε λαό που επιχειρεί να επαναστατήσει».  
Keywords
Τυχαία Θέματα