Ο Γ. Στουρνάρας στον ΑΘΗΝΑ984


Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μίλησε στις 18/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:



Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι είναι θετικό που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας αυτή τη στιγμή ο κ. Παπαδήμος;

Γ. Στουρνάρας: «Νομίζω  πως είναι.

Είναι ένα ευπρεπές πρόσωπο προς τα έξω, αναγνωρίσιμο, με κύρος, ό,τι καλύτερο ίσως στην φάση αυτή που βρισκόμαστε».

* Για το νέο χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά τις δηλώσεις Γιούνγκερ, και τη στάση της Γερμανίας:

«Δεν έχει διέξοδο αυτή τη στιγμή το ευρώ, εάν δεν προχωρήσουμε σε μια τριπλή αλλαγή των κανόνων. Πρώτον, έκδοση ευρωομολόγου, δεύτερον ΕΚΤ, η οποία όπως οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα λειτουργεί και ως ύστατος δανειστής και τρίτον, δημοσιονομική ενοποίηση... Επομένως, οι Γερμανοί είτε νωρίτερα, είτε αργότερα θα το κάνουν αυτό και ελπίζω να το κάνουν νωρίτερα, για να μην δημιουργήσουν προβλήματα... Δεν υπάρχει θέμα πληθωρισμού, δεν υπάρχει θέμα απειλής στην σταθερότητα των τιμών. Μια χαρά η ΕΚΤ χειρίζεται το θέμα του πληθωρισμού, η προσφορά χρήματος δεν κινείται σε επίπεδα ανησυχητικά, είμαστε κάτω του 2%. Επομένως δεν βλέπω γιατί... Είναι θέμα δογματισμού. Δεν μπορούμε με δόγματα να προχωρήσουμε στην Ευρωζώνη...
Ο χρόνος τρέχει για εμάς πιο γρήγορα από τους άλλους. Αρκεί τα θέματα να ξεκινήσουν, να δημιουργηθεί ένα κλίμα στις αγορές ότι κάτι αλλάζει και το πράγμα θα πάρει μπροστά. Βέβαια, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, να μην χάσουμε χρόνο. Ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί, θα είναι ένα σημαντικό ντοκουμέντο, θα δείξει η Ελλάδα πού θέλει να το πάει. Για το PSI δεν θεωρώ ότι είναι ό,τι καλύτερο, νομίζω ότι ήταν λάθος των Γερμανών το PSI. Αφού το θέλουν, όμως, τα "αφεντικά" της Ευρωζώνης, ας γίνει. Ας γίνει όμως γρήγορα».

* Για τη διάρκεια που θα πρέπει να έχει η κυβέρνηση Παπαδήμου:

«Δεν ξέρω πως είναι η συμφωνία των τριών κομμάτων. Θα ήταν ευχής έργο να παραταθεί ο βίος αυτής της κυβέρνησης, εφόσον αυτό δεν δημιουργεί πολιτικά προβλήματα και δεν αντιβαίνει στην συμφωνία που έχουν κάνει τα κόμματα μεταξύ τους».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Keywords
Τυχαία Θέματα