Ο Γ. Σιακαντάρης στον ΑΘΗΝΑ984

                                                                                     
O διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και αναπληρωτής επιστημονικός Διευθυντής του ΙΣΤΑΜΕ, Γιώργος Σιακαντάρης, μίλησε στις 10/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Πρέπει να υπάρξει ένα τέλος εποχής για το υφιστάμενο μοντέλο λειτουργίας της πολιτικής Ένωσης, γιατί είναι γεμάτο στερεότυπα αυτό το μοντέλο, είναι γεμάτο αδικίες και ανισότητες.  Αλλά, κυρίως, αυτό το μοντέλο,  το διακυβερνητικό

μοντέλο, οδήγησε εδώ που οδήγησε μέχρι τώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει δείξει ότι και αυτό έχει τα όριά του.  Δεν ξέρω εάν αυτό θα γίνει αύριο, μεθαύριο ή το επόμενο έτος, πρέπει όμως να δούμε ότι το μοντέλο έτσι όπως χτίστηκε από τη δεκαετία του '90, αρχές, με το Μάαστριχτ και, δυστυχώς, συνεχίστηκε μετά...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Αυτή τη στιγμή, είναι πολύ εμφανές ότι με τη κρίση της Ιταλίας, η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να περάσει ή στην αγορά ομολόγων μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -όπως έκανε ο Μπράουν με τις δικές του τράπεζες, τις βρετανικές- ή στη κοπή χρήματος.  Να είναι, βέβαια, μια λελογισμένη κοπή χρήματος, μια λελογισμένη αγορά ομολόγων...».

Δημοσιογράφος: Είναι αυτό το οποίο μπλοκάρει η γερμανική άποψη...

Γ. Σιακαντάρης: «Ναι, η γερμανική. Γι' αυτό και το φωνάζω το "σκιάχτρο του γερμανικού πληθωρισμού"...».

Δημοσιογράφος: Η αντιμετώπιση, η «συνταγή», πρέπει να έχει μια διαφορετική ματιά και διαφορετική πολιτική νοοτροπία...

Γ. Σιακαντάρης: «Ναι και διαφορετική ιδεολογία...».

Δημοσιογράφος:  Άρα, τελικά, η καρδιά των ζητημάτων είναι η ίδια η πολιτική, έτσι;

Γ. Σιακαντάρης: «Πρέπει να έχει και άλλους πολιτικούς. Δηλαδή, δεν μπορεί οι πολιτικοί που υποστήριζαν κάποια περίοδο τον Καντάφι, σήμερα να είναι οι πολιτικοί που μπορούν να μιλάνε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το ευρωπαϊκό νόμισμα κ.λπ. Δηλαδή, τα πράγματα πρέπει να τα δούμε με μια ματιά λογικής, κοινής λογικής».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Keywords
Τυχαία Θέματα