Ο Γ. Ψαριανός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γρηγόρης Ψαριανός, μίλησε στις 31/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Με έπαιρναν τηλέφωνο και μου έλεγαν ότι τέθηκε δημόσια, σε διάφορα μέσα, ραδιόφωνα κ.λπ., το θέμα της συμμετοχής μου -μιλάω για εμένα τώρα προσωπικά- και μου είπαν μάλιστα ότι ο Φώτης Κουβέλης... Ακόμα δεν έχω μιλήσει μαζί του, για να μου θέσει κάποιο ζήτημα ή να συζητήσουμε επ' αυτού... Πρέπει να πω ότι, πολύ

πριν το συνέδριο, είχα ζητήσει από τον κ. Κουβέλη, να βρεθούμε να συζητήσουμε διάφορα πράγματα γύρω από τη Δημοκρατική Αριστερά, τις κινήσεις των 58, του φόρουμ, των 5 δημάρχων. Δεν είναι μόνο οι 58. Ακόμα δεν έχουμε καταφέρει, παρόλο που είμαστε μαζί στη Βουλή, να μιλήσουμε μισή ώρα, ένα τέταρτο για όλα αυτά τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά».

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι ότι, για να αναφέρεστε σ' αυτό, θεωρείτε ότι ενδεχομένως γίνεται σκόπιμα.

Γ. Ψαριανός: «Δεν το γνωρίζω αυτό. Πάντως δεν έχει γίνει αυτή η συζήτηση εδώ και ενάμιση μήνα. Κοντεύουμε να κλείσουμε δίμηνο. Και σας λέω ότι το είχα ζητήσει πριν από το συνέδριο, γιατί και η διαδρομή του κόμματος προς το συνέδριο είχε αναταράξεις. Εγώ είμαι μέλος της κεντρικής επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς και είμαι από τους ανθρώπους που αποτελούν το στενό πυρήνα των δέκα ανθρώπων που την ίδρυσαν. Ως βουλευτής, έφυγα από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με άλλους τρεις, τον Φώτη Κουβέλη, το Νίκο Τσούκαλη και τον Θανάση Λεβέντη και με τα στελέχη της ανανεωτικής πτέρυγας ιδρύσαμε, 15 - 20 άνθρωποι -ο στενός πυρήνας-, τη Δημοκρατική Αριστερά. Ένας βασικός λόγος που ιδρύθηκε, ήταν για να σταματήσει η μετάλλαξη της ανανεωτικής αριστεράς που γινόταν στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., να επανέλθουμε στις ιδέες του Λεωνίδα Κύρκου, του Μιχάλη Παπαγιαννάκη και στην ευρωπαϊκή λογική της Αριστεράς και της συμμετοχής στα πράγματα με συνεργασίες. Σε αυτή τη διαδικασία, συναντήθηκαν και έχουν έρθει και στη Δημοκρατική Αριστερά, όπως έχουν πάει και στο ΠαΣοΚ, άνθρωποι που ανήκαν σε άλλους χώρους. Δεν μπορώ τώρα να βλέπω, λοιπόν, έναν βαθύ πασόκο, 20 και 25 χρόνια, να μου κουνάει το δάχτυλο και να μου λέει αν θα πάμε με το ΠαΣοΚ. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Η πρωτοβουλία των 58, όπως και όλες οι άλλες που ανέφερα προηγουμένως, είναι πρωτοβουλίες για διάλογο. Για να ανοίξει ένας διάλογος για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, όπως είπε ο Φώτης Κουβέλης στο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η ανασυγκρότηση του χώρου, δεν σημαίνει "ανοίξαμε και ελάτε σε εμάς". Σημαίνει να βρεθούμε όλοι να συζητήσουμε πέντε άξονες πολιτικής στους οποίους συμφωνούμε, για να περάσουμε σε μία νέα εποχή για τη χώρα. Όχι ως νέο κόμμα, αλλά ως μια συμμαχία δυνάμεων, μία συμπαράταξη δυνάμεων και χιλιάδων ανένταχτων, που είναι εκτός κομμάτων».

Δημοσιογράφος: Συνομιλούσα την προηγούμενη εβδομάδα με τον πρώην γραμματέα της Δημοκρατικής Αριστεράς, τον κ. Λυκούδη, ο οποίος μου είπε το εξής. Ότι υπάρχει ένα ζήτημα σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή και το πώς συμμετέχει κανείς στην κίνηση των 58. Από τη στιγμή που οι 58 φαίνεται ότι έχουν μετατοπίσει πλέον την κίνησή τους, για τη δημιουργία ενός κομματικού σχηματισμού, αλλάζουν τα δεδομένα...

Γ. Ψαριανός: «Όταν θα γίνει αυτό, θα μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο. Ακόμα η πρωτοβουλία των 58 είναι πρωτοβουλία για διάλογο. Συζητούν με ανθρώπους εντός και εκτός ΠαΣοΚ και εξακολουθούν να επιδιώκουν επαφή και συμφωνία με το Φώτη Κουβέλη και τη Δημοκρατική Αριστερά. Ο κ. Κουβέλης, όταν έμαθε για τους 58, είπε στον Γιάννη Βούλγαρη, "προχωρήστε, θα αγκαλιάσουμε το εγχείρημα με όλες μας τις δυνάμεις". Και σε μια βδομάδα, δεν ξέρω για ποιο λόγο, αυτό άλλαξε. Όσο η πρωτοβουλία των 58 είναι ανοιχτή στον διάλογο και προσπαθεί να συγκροτήσει αυτόν τον μεσαίο αριστερό χώρο, εγώ θα είμαι εκεί. Έτσι είπα και γι' αυτό ήμουν και στην Κηφισιά και μίλησα κιόλας. Είπα ακριβώς αυτά που σας λέω τώρα. Είμαι βουλευτής και μέλος της κεντρικής επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς και δεν έχω διλήμματα. Δηλαδή, όσο η πρωτοβουλία των 58 παραμένει πρωτοβουλία για διάλογο, μέχρι να ολοκληρωθεί ο χώρος της κεντροαριστεράς -ας το πούμε έτσι-, εγώ θα είμαι εκεί. Έχει πει ο Γιάννης Βούλγαρης ότι συζητάμε να γίνει μια δημοκρατική προοδευτική παράταξη και να κάνουμε ψηφοδέλτιο. Αυτό συζητιέται, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Από τη στιγμή που αυτό συγκροτηθεί ως κόμμα και συγκροτήσει ένα ψηφοδέλτιο, το οποίο θα είναι διαφορετικό από αυτό της Δημοκρατικής Αριστεράς... Εγώ ελπίζω να γίνει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο για τον χώρο αυτό, διότι αλλιώς είναι καταστροφή. Είμαι υπέρ της συγκρότησης του χώρου σε μία ενιαία συμπαράταξη. Εάν γίνει ένα ψηφοδέλτιο με 100, 21 πολύ ωραίους ανθρώπους, που αγαπάω και λατρεύω και υπάρχει και ένα ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς, με τους οποίους είμαι στο ίδιο κόμμα, είναι αυτονόητο τι θα κάνω. Δεν χρειάζεται να συζητάμε γι' αυτό. Και αυτό που είπε ο Σπύρος Λυκούδης ήταν άστοχο. Οι 58 δεν είναι ένα άλλο κόμμα, μία άλλη κίνηση στην οποία συμμετέχω, δηλαδή "κολυμπάω ή πατάω σε δύο βάρκες". Είναι μία πρωτοβουλία για διάλογο και δεν έχουν σκοπό οι άνθρωποι να συγκροτήσουν κόμμα. Θέλουν να συγκροτήσουν μια συμπαράταξη δυνάμεων. Δεν αφορά μόνο στις ευρωεκλογές ή τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά είναι η μαγιά, η αρχή για μία περαιτέρω συνεργασία των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων. Όποιος εμποδίζει αυτή την πρωτοβουλία, πριμοδοτεί το Σαμαρά και τον Τσίπρα».

Δημοσιογράφος: Προηγουμένως είπατε κάτι για κάποιον βαθύ πασόκο που μπορεί να σας κουνάει το δάχτυλο...

Γ. Ψαριανός: «Ας μην πω ονόματα».

Δημοσιογράφος: Εννοείτε από τον δικό σας χώρο;

Γ. Ψαριανός: «Ναι, από τη Δημοκρατική Αριστερά. Κάποιοι περίεργοι παλιοί δήμαρχοι του ΠαΣοΚ, κάποιοι πρόεδροι και πολιτικά στελέχη, μου λένε "όχι ρε Γρηγόρη να πάμε και με το ΠαΣοΚ" και τους λέω "αυτό το λέτε εσείς οι πασόκοι σε εμένα που δεν έχω ψηφίσει ΠαΣοΚ ούτε το 1981, που ψήφισε η μισή Ελλάδα;". Δηλαδή, είναι και άδικο και ανόητο. Εγώ δεν πήγα στο ΠαΣοΚ, όταν βασίλευε και αλώνιζε, για να το πω έτσι και θα πάω τώρα; Τι δουλειά έχω εγώ με το ΠαΣοΚ; Απλώς εάν λέμε τι ήμαστε πριν από 30 χρόνια, δεν θα κάνουμε τίποτα για αύριο».

Δημοσιογράφος: Από την πλευρά του ΠαΣοΚ, το οποίο μετέχει ως κόμμα στην κίνηση...

Γ. Ψαριανός: «Όχι, δεν μετέχει ως κόμμα. Οι μισοί πασόκοι βρίζουν τους 58, ότι θέλουν να διαλύσουν το ΠαΣοΚ και οι μισοί στη Δημοκρατική Αριστερά λένε ότι οι 58 έγιναν για να διαλύσουν τη Δημοκρατική Αριστερά. Δημιουργήθηκαν δηλαδή για να διαλύσουν ποιον;...».

Δημοσιογράφος: Τις ημέρες αυτές υπήρξε μία ενόχληση και μία δυσαρέσκεια για τους τόνους που χρησιμοποιήσατε και εσείς, περιγράφοντας την ιστορία του ΠαΣοΚ.

Γ. Ψαριανός: «Όχι, δεν χρησιμοποίησα τόνους. Απλώς είπα ότι όλες οι αποχρώσεις της αριστεράς και όλες οι φυλές του ΠαΣοΚ πρέπει να συνεργαστούν. Εάν, φυσικά, δεν μετείχαν στο μεγάλο φαγοπότι και δεν ευθύνονται για την καταστροφή της χώρας. Δεν είναι όλοι το ίδιο. Και ξέρουν ποιοι αυτοαποκλείονται και το γνωρίζει και ο κόσμος. Γνωριζόμαστε προσωπικά όλοι μεταξύ μας, δεν είμαστε Κίνα, ενάμισι δισ. για να μη γνωριζόμαστε. Δεν προσέβαλα, ούτε έθιξα κανέναν. Οι απόψεις μου για την διακυβέρνηση της χώρας, τα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα, είναι γνωστές. Η διακυβέρνηση της χώρα ήταν καταστροφική, με ελάχιστα διαλείμματα σωφροσύνης ή συνετής διαχείρισης που δεν κράτησαν πολύ. Και σε αυτό το ΠαΣοΚ φέρει τεράστια ευθύνη και το ξέρουν και οι ίδιοι. Όταν είπα οι φυλές του ΠαΣοΚ, μια κυρία μου είπε "δεν μπορείτε να λέτε οι φυλές του ΠαΣοΚ", λέω "γιατί δεν υπάρχουν"; "Θέλετε να σας πω 12 τώρα, στα γρήγορα;" Αλλά δεν έχει σημασία τι γνώμη έχω εγώ για τον Ανδρέα Παπανδρέου ή ένας πασόκος για τον Λεωνίδα Κύρκο. Αυτά θα τα κρίνει η ιστορία. Έχει σημασία πώς θα βρούμε σημεία συμφωνίας, για να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα. Δεν είναι η γνώμη μας για τον Κολοκοτρώνη ή τον Καποδίστρια».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα