Ο Γ. Πεταλωτής στον ΑΘΗΝΑ984

Οπρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ΓιώργοςΠεταλωτής μίλησε στις 09/06 στον «Αθήνα 984» καιστη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύάλλων είπε:

Γιατον ανασχηματισμό

«Τοθέμα εδώ δεν είναι να έχει το ΠΑΣΟΚλιγότερα ή περισσότερα υπουργεία σεμία κυβέρνηση στην οποία συμμετέχειούτως ή άλλως το θέμα είναι τι πολιτικέςπροσπαθεί να προωθήσει μέσω των θέσεωνπου έχει στο υπουργικό συμβούλιο καιστις θέσεις των υφυπουργών και νομίζωότι αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν είναιζήτημα προσώπων, τα πρόσωπα βέβαιαπροσδιορίζουν

και τις θέσεις, οι οποίεςθα εκφράζονται μέσα σε μία κυβέρνησηαλλά εκείνο το οποίο είναι το συστατικόστοιχείο ενός κόμματος που συγκυβερνάείναι η προοπτική θέτει για τη χώρα, τιπροοπτική θέτει για το ίδιο το κόμμα,τι γραμμές βάζει για τη διακυβέρνησηκαι τι προοπτική δίνει μέσα από τησυμμετοχή σε μία συγκυβέρνηση που έχεικαι τα θετικά και τ' αρνητικά σε μίακοινωνία. Και με τον τρόπο που αυτήεκφράστηκε πριν από λίγο.καιρό στιςευρωεκλογές. Αυτά βέβαια δεν έχουνσυζητηθεί ακόμα στο ΠΑΣΟΚ»

Γιατο συνέδριο της Ελιάς τον Σεπτέμβριο

«Ένασυνέδριο της Ελιάς που με κάποιες εκδοχέςθα είναι και συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Και εγώέχω μπερδευτεί όπως όλοι μας. Εγώσυμμετέχω στο ΠΑΣΟΚ, είμαι ΠΑΣΟΚ καιπεριμένω όπως όλοι όσοι βρίσκονται στοΠΑΣΟΚ από το κόμμα στο οποίο ανήκουμε,ν' ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση για τιςπολιτικές του και τις προοπτικές του.Νομίζω πως ούτε υπεκφυγές χωρούν σήμεραεπ' αυτού. Ένα συνέδριο, ή δεν ξέρω μίασυζήτηση, θα μπορούσε να οργανωθεί πριναπό αυτό το συνέδριο -διότι οι εξελίξειςμπορεί να είναι πιο γρήγορες απ' όσοπεριμένουμε ως προς τη χώρα. Συμβαίνουνπολλά, δεν ξέρω αν υπάρχει αυτή ηπολυτέλεια να περιμένουμε από φθινόπωρονα γίνει ένα συνέδριο. Πιστεύω ότι σ'ένα κόμμα θα έπρεπε να έχουν ανοίξεισυζητήσεις ως προς την πολιτική του, ναγίνουν αποτιμήσεις του εκλογικούαποτελέσματος όχι σε σχέση με τα θέματατα οποία τίθενται, των προσδιορισμών,των ετεροπροσδιορισμών αλλά και ως προςτο πώς μας βλέπει η κοινωνία. Αυτά δεν μπορεί να τ' αναβάλλουμε και να τ' αφήνουμεσε άλλους χρόνους. Έπρεπε να συζητιούνταικαι από όργανα, εκτός συνεδρίου, διότιένα κόμμα διαθέτει και άλλα όργανα, γιανα καθορίσουν την πολιτική μας».

Γιατο θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

«Αυτάτα θέματα, όπως το θέμα ηγεσίας, μπαίνεισε όργανα, τίθεται με συγκεκριμένεςδιαδικασίες. Ούτε οι αμφισβητήσειςπρέπει να εξαντλούνται μέσω κάποιωνδηλώσεων, οι οποίες πολλές φορές γίνονταιγια να γίνουν αλλά ούτε και οι απαντήσειςεπί των αμφισβητήσεων μπορούν να γίνονταικαι μάλιστα με πολύ συγκεκριμένουςτόνους έτσι ώστε οποιαδήποτε ζητήματαυπάρχουν μέσα στο κόμμα να τίθενται ωςθέματα επικοινωνιακής διαχείρισης καιόχι της ουσιαστικής τοποθέτησης... Πέρααπό το τι λέει ο καθένας στο δημόσιολόγο εάν υπάρχουν και διαδικασίες όπουμπορούν και πρέπει να ανοίξουν για ναμπορεί να τίθενται τέτοια ζητήματα απόόποιον έχει να τα θέσει. Γι αυτό είπαότι τίθενται και δυστυχώς απαντώνταικατά τον ίδιο τρόπο πάλι επικοινωνιακάστον αέρα, χωρίς να υπάρχει μία συγκεκριμένηδιαδικασία. Με αποτέλεσμα η κοινωνίατην οποία πολλές φορές αγνοούμε καιθεωρούμε δεδομένη ή όταν θεωρήσουμεότι αυτό το 8% που πήραμε μας έλυσε όλατα ζητήματα και ότι είναι ένα «πράσινο»φως για έρθουμε μπροστά και δεν βλέπουμεαυτό το 8% ως μία βάση για να χτίσουμεαπό εδώ και πέρα, αυτό που προέχει, τότεαφήνουμε τα πράγματα να αιωρούνται μεαποτέλεσμα να χάνουμε την ουσία,

Ησυζήτηση για τις πολιτικές που θέλουμεν' ακολουθήσουμε και οι αλλαγές πουαπαιτούμε να γίνουν έπρεπε να έχουνπροηγηθεί του ανασχηματισμού. Πρόσωπαυπήρχαν πολλά από εκεί και πέρα το θέμαείναι ότι πολιτικές εμείς θέλαμε. Τιθέλουμε να σηματοδοτήσουμε με τησυμμετοχή μας στη συγκυβέρνηση, τιπολιτικές θέλουμε ν' ακολουθήσουμε, τιμεταρρυθμίσεις προοδευτικές απαιτούμενα γίνουν από την κυβέρνηση οι οποίεςσ ' ένα πολύ μεγάλο βαθμό δεν γίνονται.Αυτά είναι ζητήματα τα οποία δεν τέθηκαν,η προγραμματική σύμβαση πάρα πολλούςμήνες μετά τη συμμετοχή μας, τώρα ηεπικαιροποίησή της η οποία συζητείταιακόμη δεν την έχουμε δει και δεν θα τηδούμε σ' ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, αυτάόμως όλα είναι ζητήματα τα οποία θαέπρεπε να προέχουν και ιεραρχικά καιχρονικά από οποιαδήποτε ανασχηματισμό,από την οποιαδήποτε επιλογή προσώπων».

Γιασυμμαχίες-διάλογο για Κεντροαριστερά-ΣΥΡΙΖΑ

«Πιστεύωπως εννοείται πως δεν μπορούμε ν' αφήνουμεαπ' έξω κόμματα τα οποία υποτίθεταιπροσεγγίζουν κάπως σ' ένα σημείο καιτην ιδεολογία μας αρκεί να βάζουμε καιτους όρους και τις προϋποθέσεις. Εννοώκαι τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα σ' αυτά, αρκεί οΣΥΡΙΖΑ να μην έχει την πρακτική να τάζειτα πάντα στους πάντες και να είναιλίγο-πολύ μία υπεραγορά θέσεων, ιδεολογιώνκαι απόψεων. Αλλά με τον τρόπο πουσυνεργαζόμαστε με τη ΝΔ γιατί ν'αποκλείουμε οποιοδήποτε άλλο κόμμαδημοκρατικό, το οποίο υποτίθεται έχειπροοδευτικές θέσεις. Βέβαια στηνεπεξεργασία και στις λεπτομέρειες αυτάτα θέματα μπορεί να προσδιορίζονταιδιαφορετικά, αλλά είναι άλλο ζήτημα νασυζητάς για κυβερνητικές συμμαχίες κιάλλο να αυτοπροσδιορίζεσε χωρίς ναέχεις συγκεκριμένες θέσεις και υπόστασηστο ίδιο σου κόμμα. Πιστεύω πως αυτό πουπρέπει να γίνει άμεσα είναι ν' αποκτήσουμεθέσεις ως ΠΑΣΟΚ, θέσεις ως προοδευτικήπαράταξη και γύρω από εκεί να κάνουμεμία σύνθεση μεγάλη απόψεων, προτάσεωναλλά άμεσα προσκλητήριο προσώπων γιατη δημοκρατική παράταξη και από εκείκαι πέρα σε δευτερεύοντα χρόνο και τόπονα συζητήσουμε και τις συμμαχίες μας.Λείπει σήμερα το βασικό που είναι οιθέσεις μας και η πλατφόρμα για τη μεγάληπροοδευτική παράταξη την οποίασυμμεριζόμαστε και την οποία δεν μπορούμενα την αφήνουμε κατά μέρος αφήνονταςγια τον εαυτό μας ένα περιθώριο μικρούκόμματος, το οποίο απλώς να συμμετέχεισε κάποιες κυβερνήσεις συνεργασίας».

Γιατην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

«Τομείζον ζήτημα είναι να ασκούνταιπολιτικές οι οποίες μας εκφράζουν ωςΠΑΣΟΚ και κυρίως εκφράζουν την κοινωνία.Το ότι μπαίνει και πάντοτε έμπαινε τοθέμα της εκλογής του Προέδρου μέσα σεαυτές τις επιλογές τις πολιτικήςκαθημερινότητας, των πολιτικών διεργασιώνήταν και είναι ένα ζήτημα. Εκείνο τοοποίο προέχει είναι να ασκούμε πολιτικέςκατά το δυνατόν προοδευτικές, να βγειαυτό το πρόγραμμα το οποίο έχει ανάγκηη χώρα, να ελαφρυνθεί πλέον ο λαός γιατίπλέον υπάρχουν προϋποθέσεις ν' αλλάξειαυτό πολύ εύκολα. Το μείγμα πολιτικήςκαι όλα τ' άλλα είναι δευτερεύοντα καιδεν μπορεί να υποτάσσονται στο κυρίαρχοπου είναι ν' ασκούνται πολιτικές πουμας εκφράζουν».

Δημοσιογράφος:Πώς θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ στην Προεδρικήεκλογή αν θα είναι από την επικρατούσαΒουλή ,ή αν θα πάμε σε πρόωρες εκλογέςμε αιχμή το ζήτημα του ΠτΔ;

Απ.:«Κατά την άποψή μου και αυτό πρέπει νατο εξετάσουμε κατά το χρόνο που πρέπεινα εξεταστεί και με τις προϋποθέσειςτις οποίες θα βάλουμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα