Ο Γ. Πανούσης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννης Πανούσης, μίλησε στις 13/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις εξελίξεις στη Δημοκρατική Αριστερά:

«Καταρχήν να ξεκινήσουμε από το αν μας άξιζε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Μας άξιζε. Μας αδικεί λιγάκι, αλλά μας άξιζε, διότι πολιτικά κινούμασταν μετεωριζόμενοι. Τώρα, όταν έχεις ένα αποτέλεσμα, ένα κακό αποτέλεσμα, το θέμα είναι η δύναμή σου να το διαχειριστείς. Αυτό σημαίνει γενική

ανανέωση. Από την ηγετική ομάδα μέχρι την “φάτσα” του κόμματος. Τον τρόπο που επικοινωνεί, τον πολιτικό του λόγο, τις τακτικές και στρατηγικές κινήσεις. Αυτό δεν γίνεται… Συνέδριο τον Οκτώβριο αποφάσισε και η Δημοκρατική Παράταξη, γνωστή και ως ΠαΣοΚ. Πρέπει να δεις τι γίνεται γύρω σου, αυτή την στιγμή, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εξαφανίζονται ή απορροφώνται. Μπορεί ξαφνικά να έχουμε αιφνιδιασμούς από τον Σαμαρά τον Οκτώβριο. Όλα αυτά έχουν ένα ενδιαφέρον ιδίως στην αριστερά που θέλουμε να αποφασίζει η βάση. Ωραία, πρώτα πρέπει να έχεις βάση, γιατί από ένα σημείο και μετά μπορεί να μην έχεις καν βάση. Να φεύγει ο κόσμος ή να μην έρχεται, να μη θέλει να συμμετάσχει στο συνέδριο… Δεν μπαίνεις στη λογική των συσχετισμών. Όταν είσαι 0,8%, δεν μπαίνεις. Παίρνεις το βάρος και αυτή είναι η έννοια του ηγέτη. Ο ηγέτης, εφόσον θεωρεί ότι πρέπει να πάει προς την τάδε κατεύθυνση, συζητάει με ορισμένους ανθρώπους, βλέπει ποιοι συμφωνούν και καθαρίζει το τοπίο. Και πάει. Δικαιώνεται ή δεν δικαιώνεται. Αν πάει πάλι “βαρκάδα”, δηλαδή και από εδώ και από εκεί, και ίσως πρόεδρος και ίσως κεντροαριστερά και ίσως με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., εντάξει, θα φτάσουμε 0,2%».

Δημοσιογράφος: Είδα που είπατε ότι και ο κ. Κουβέλης θα έπρεπε να αποχωρήσει από πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και να ασχοληθεί περισσότερο με την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς. Επιμένετε στην άποψη αυτή;

Γ. Πανούσης: «Έτσι είναι. Αυτή την στιγμή, στα διάφορα κομμάτια της κεντροαριστεράς, υπάρ-χουν κομμάτια και του ενεργού και του ανενεργού πολιτικού κόσμου, που θα δεχόντουσαν με ευ-χαρίστηση επικεφαλής τον κ. Κουβέλη σε αυτή την κίνηση, που εγώ την ονομάζω Σοσιαλιστική Δημοκρατική Παράταξη… Αν το καλοσκεφτείτε δεν υπάρχει άλλος. Ο κ. Βενιζέλος είναι άν-θρωπος που δεν είναι αγαπητός. Από πού θα έρθει, έστω για ένα μεσοδιάστημα, ο ηγέτης που θα καταφέρει να φτιάξει αυτό το σύστημα;».

*Για τις επιστολές Φ. Κουβέλη προς τους πολιτικούς αρχηγούς:

«Να πω ένα σχόλιο για τον κ. Θεοδωράκη, αν και γενικά δεν σχολιάζω. Δεν είναι κανείς θεόπνευστος σε αυτή τη χώρα. Δεν υπάρχει ο μοναδικός σωτήρας που έχει δει τα πάντα με κάποια επιφοίτηση και όλους τους άλλους τους θεωρεί ξοφλημένους. Αυτό είναι λάθος και σε επίπεδο έπαρσης, προσωπικής στάσης, όταν θέλεις να κάνεις και το καινούριο. Τις επιστολές -απ' ό,τι θυμάμαι-, περίπου τις αποφάσισε μόνος του. Έχουν μια λογική, ότι από μια μεριά λες ότι κάνω την κεντροαριστερά και από την άλλη λες ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ότι αυτή την κεντροαριστερά την κάνω για να κάνουμε την κυβερνώσα αριστερά».

Δημοσιογράφος: Αλλά, όταν απευθύνεις πρόσκληση στους άλλους της κεντροαριστεράς για διάλογο, δεν μπορείς να προκαταλαμβάνεις και την κατεύθυνση που θα πάρει, έναντι αυτών δηλαδή...

Γ. Πανούσης: «Έχετε δίκιο σε αυτό. Και ο κ. Βενιζέλος ο οποίος είναι παλιά αλεπού, απάντησε και έθεσε το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αμέσως. Άρα, αυτομάτως, σε βάζει σε ένα πρόβλημα. Διότι αν θέλεις κυβερνώσα αριστερά, στην στιγμή που συζητάμε σήμερα ή θα συζητάμε ίσως τον Φλεβάρη του 2015, πρέπει να το έχεις λύσει μέσα σου το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Δημοσιογράφος: Στη δημοσκόπηση της MRB, ένα εύρημα λέει ότι η πλειοψηφία των ψη-φοφόρων της Δημοκρατικής Αριστεράς, του 2012, προκρίνει την συμπόρευση με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αυτό αντανακλάται και σε επίπεδο βουλευτών, στελεχών οργάνων, κ.λπ.;

Γ. Πανούσης: «Αυτό είναι και λίγο διαίσθηση σε σχέση με τους βουλευτές. Έχει αποκοπεί αυτή η συναισθηματική και ψυχική σχέση των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς με τον κ. Κουβέλη. Είναι άδικο και από τις δύο μεριές, αλλά είναι πραγματικότητα. Δηλαδή, το ότι εξαφανίστηκε ξαφνικά η κ. Μάρκου, χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν… Φοβάμαι ότι θα έχουμε άλλες δύο αποχωρήσεις σίγουρα. Δεν νιώθουν την υποχρέωση έστω να συζητήσουν».

Δημοσιογράφος: Όταν λέτε δύο; Η μία είναι ο κ. Λυκούδης, ο άλλος;

Γ. Πανούσης: «Πιθανόν. Ας μην μπούμε στα ονόματα, αλλά βλέπετε ότι σπάει σιγά - σιγά αυτό το πράγμα. Αλλά μένει μια βάση, τουλάχιστον 5 – 6 ανθρώπων, που μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι καθαρή η θέση τους σε σχέση με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Για το θέμα των οργάνων υπάρχει ένα ψυχοσωματικό κομμάτι που πρέπει να λυθεί. Χάρηκα που τηλεφώνησε ο κ. Τσίπρας στον κ. Κουβέλη, γιατί πρέπει να σπάνε και τα ψυχοσωματικά σε αυτή τη χώρα. Τώρα, τα γιατί φύγαμε, αν θα ξαναγυρίσουμε, δεν έχουν καμία σημασία στο πολιτικό σκηνικό της κρίσης. Αν ξεπερα-στούν αυτά νομίζω ότι το 38 θα γίνει 58».

Keywords
Τυχαία Θέματα