Ο Γ. Πανούσης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννης Πανούσης, μίλησε στις 9/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την απουσία του Φ. Κουβέλη από την εκδήλωση για την ανάληψη της προεδρίας:

«Νομίζω ότι είναι τελείως συμπτωματικό γεγονός. Δεν υπήρχε καμία απόφαση. Ο πρόεδρος έλειπε και ο κ. Χατζησωκράτης εκπροσώπησε τη Δημοκρατική Αριστερά. Δεν νομίζω ότι έχει κανέναν άλλο συμβολισμό πάντως. Δεν υπάρχει απόφαση κάποιου οργάνου ή κάτι άλλο, που να δείχνει κάτι τέτοιο».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε, δηλαδή, ότι εάν ο κ.
Κουβέλης βρισκόταν στην Αθήνα, θα είχε παρευρεθεί;

Γ. Πανούσης: «Προφανώς. Ευρωπαϊκό κόμμα είμαστε. Διαφωνούμε με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι και με την Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη Ευρώπη... Και μάλιστα, σε μια στιγμή με θεσμικό χαρακτήρα για την χώρα μας. Δεν είναι ακριβώς μια πολιτική φιέστα, αλλά έχει θεσμικό χαρακτήρα. Με οποιαδήποτε κυβέρνηση, σύμφωνα με τον γνωστό τρόπο -rotation-, θα παίρναμε την προεδρία κάποια στιγμή. Τι θα λέγαμε δηλαδή; Ότι δεν θέλουμε την προεδρία;».

Δημοσιογράφος: Άρα θεωρείτε ότι ήταν ενδεχομένως ατυχής η επιλογή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να μην παραστεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Γ. Πανούσης: «Ναι. Θεωρώ ότι μπορείς να διατυπώσεις με διάφορους τρόπους τις αντιρρήσεις, τις επιφυλάξεις και τις αμφισβητήσεις σου. Έχεις τηλεόραση, ραδιόφωνα, εφημερίδες και την ίδια τη Βουλή. Δεν υπάρχει λόγος σε τέτοιες στιγμές, τοπικά και χρονικά -που επαναλαμβάνω είναι η χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία, όχι η κυβέρνηση-, να πεις τι σε χωρίζει από την Ευρώπη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση».

* Για την χορήγηση αδειών σε κρατουμένους και την ανάγκη θεσμικών αλλαγών:

«Έχουμε τον θεσμό της αδείας. Να το συζητήσουμε. Τι να συζητήσουμε, όταν έχουμε το μικρότερο ποσοστό παραβιάσεων στην Ευρώπη; Είναι της τάξης του 2,7%. Άρα να συζητήσουμε ποιες είναι οι εγγυήσεις του οργάνου που δίνει την άδεια. Αρκεί να είναι το τριμελές της φυλακής; Πρέπει να βάλουμε και άλλον έναν παράγοντα; Να το συζητήσουμε. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα της άδειας, διότι αν συζητήσουμε αυτό, θα πρέπει να συζητήσουμε και το θέμα της υπό όρους απόλυσης και το θέμα των επισκέψεων. Όλο το πακέτο, δηλαδή, της επικοινωνίας και της προετοιμασίας».

Δημοσιογράφος: Αυτό το κομμάτι που εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή, ως κυβερνητική άποψη, ότι θα πρέπει ενδεχομένως να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο και να εξαιρούνται του δικαιώματος της άδειας όσοι βρίσκονται στις φυλακές για ζητήματα τρομοκρατίας;

Γ. Πανούσης: «Ωραία. Ας πούμε ότι η τρομοκρατία είναι καθαρή έννοια. Το οργανωμένο έγκλημα; Τους παιδεραστές με φόνο, τους εμπρηστές που πεθαίνουν και δέκα άτομα μέσα στην φωτιά; Δηλαδή, γιατί εξαιρείς μόνο την τρομοκρατία; Εννοείς ότι οι άλλοι όταν παίρνουν άδεια είναι ακίνδυνοι; Ένας παιδεραστής που έχει κάνει δύο - τρεις βιασμούς παιδιών και πιθανόν έχει σκοτώσει, είναι ακίνδυνος; Άρα πρέπει να επανεξετάσεις και τους άλλους θεσμούς... Αυτές οι συζητήσεις γίνονται εν θερμώ... Πρέπει να εξετάσουμε σε ποια σημεία παρουσιάζουν προβλήματα, η νομοθεσία, η αστυνομία, η δικαιοσύνη, το σωφρονιστικό και η επανένταξη. Πρέπει να δούμε και τους πέντε άξονες αυτών που χειρίζονται -τρόπον τινά-, την εγκληματική δραστηριότητα. Γι' αυτό βλέπετε αυτή την στιγμή ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατηγορούν τους δικαστές, οι δικαστές τους αστυνόμους και οι αστυνόμοι την Βουλή. Ο καθένας κατηγορεί τον πλαϊνό του. Άρα, υπάρχουν πάρα πολλά κενά και προβλήματα».

* Για δημιουργία ειδικής επιτροπής για την χορήγηση αδειών:

«Έχουμε φτιάξει ένα νέο σχέδιο σωφρονιστικού κώδικα στην Βουλή. Η ειδική επιτροπή και το υπουργείο Δικαιοσύνης το έχουν εδώ και οχτώ μήνες. Έχουμε προβλέψει μια εξαίρεση στο θέμα των αδειών, αλλά πρέπει να υπάρξει μια άλλη επιτροπή εμπειρογνωμόνων για ορισμένα εγκλήματα, η οποία θα εγγυάται για το ακίνδυνο του αιτούντος την άδεια...
Είναι πιο αντικειμενικό και πιο ανεξάρτητο αυτό. Αυτό όμως πρέπει να γίνει θεσμός. Δεν θα γίνει με το μάτι, ούτε μπορεί κάποιος να πει ότι όλοι οι τρομοκράτες ή αυτοί του οργανωμένου εγκλήματος δεν θα βγαίνουν».

* Για την κεντρική επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς και τον νέο γραμματέα:

«Όλα αυτά είναι και λογικά και εμπλουτιστικά. Υπάρχουν απόψεις. Άλλο όμως η διάσταση απόψεων και άλλο η διάσπαση. Δεν υπάρχει κάποια τάση διάσπασης μέσα στην Δημοκρατική Αριστερά. Υπάρχουν απόψεις. Αν πρέπει να είναι νεαρός -γιατί είναι νεαροί οι γραμματείς και του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας-, ή να είναι νεαρός με νέες αντιλήψεις, αν πρέπει να είναι παλιά καραβάνα ή εάν θα πρέπει να είναι βουλευτές ή να μην είναι... Έχει γίνει συζήτηση. Ούτε απόφαση έχει ληφθεί, ούτε κάποια απόφαση αποκλεισμού. Γιατί διάβαζα κάπου ότι ο κ. Κουβέλης προτίθεται να προτείνει να μην είναι οι βουλευτές στην εκτελεστική επιτροπή. Εντάξει, μπορεί να το δεις με διάφορους τρόπους. Έχω γράψει εδώ και τρεις μήνες ότι δεν πρέπει να είναι οι βουλευτές. Με τον δικό μου τρόπο το έχω σκεφτεί, αλλά όχι ότι υπάρχουν κάποιοι αποκλεισμοί. Αυτή την στιγμή είναι τρεις βουλευτές, ο κ. Λυκούδης, η κ. Ρεπούση και εγώ. Ωραία. Δηλαδή, αν λείψουμε εμείς οι τρεις, θα καταστραφεί ο κόσμος ή μήπως είναι "πονηρό" το θέμα; Δεν είναι τίποτα απ' όλα αυτά. Ξανασυζητάμε διάφορα θέματα. Πώς λειτουργούσαν και πώς θα λειτουργήσουν. Από την άλλη μεριά, αφού υπήρξαν χωριστά ψηφοδέλτια, προφανώς πρέπει ο κ. Κουβέλης να δει τις ισορροπίες, να πάμε σε ένα λειτουργικό όργανο, διότι πάμε σε ένα δύσκολο εξάμηνο. Πάμε σε εκλογές διπλές, τριπλές, δεν ξέρω...».

* Για τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά της Δημοκρατικής Αριστεράς:

«Πιστεύω ότι αυτό είναι απόρροια της αντίληψης πολλών, ότι δεν έπρεπε να φύγουμε από την κυβέρνηση και πιθανόν να χειροτερέψει ή να καλυτερέψει. Να χειροτερέψει, λόγω της πόλωσης που μπορεί να υπάρξει όταν γίνουν εκλογές ή να καλυτερέψει, διότι υπάρχει ρευστότητα στο πολιτικό σύστημα και δεν ξέρουμε με ποιους όρους και με ποια κόμματα θα έχουμε εκλογές. Κάθε τόσο έχουμε μετακινήσεις, μετατοπίσεις, μετεγγραφές. Γίνονται διάφορα πράγματα. Δεν είναι ρευστό το ΠαΣοΚ ή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες; Παντού είναι ρευστό το πολιτικό σκηνικό. Άρα όταν πάμε σε εκλογές, θα δούμε πιο καθαρά ποια είναι τα ζητούμενα, οι στρατηγικές συμμαχιών και τότε θα δούμε τα πραγματικά ποσοστά. Προφανώς με ανησυχούν ως τάση στην κοινή γνώμη τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Το μελετάς, βλέπεις ποιοι, τι θέλουν, πώς σκέφτονται, αλλά -επαναλαμβάνω-, αν δει κανείς τα ποσοστά στο σύνολό τους, τι σου δίνουν; Δηλαδή, αν εξαιρέσεις τα δύο μεγάλα κόμματα, όλα τα άλλα κινούνται σε κάποιο ποσοστό συν - πλην. Δεν θα είναι αυτό το αποτέλεσμα των εκλογών, διότι δεν θα είναι και αυτά τα κόμματα, κατά τη γνώμη μου».

Δημοσιογράφος: Θα εμπλουτιστούν με άλλα;

Γ. Πανούσης: «Νομίζω πως ναι. Θα έχουμε διαφόρων ειδών διασταυρώσεις, συμμαχίες και άλλα τινά».

Δημοσιογράφος: Από τον χώρο της κεντροαριστεράς ή της κεντροδεξιάς;

Γ. Πανούσης: «Και από τους δύο. Ο καθένας έχει κάποιο χώρο, προσπαθεί να τον διευρύνει, με διάφορους τρόπους, είτε με μετεγγραφές από τους ανεξάρτητους -τους τελείως ή σχετικά ανεξάρτητους-, είτε με μετεγγραφές από τους 58 ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό είναι μέσα στη λογική του πολιτικού παιχνιδιού. Δεν είναι τίποτα παράλογο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα