Ο Γ. Ορφανός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Ορφανός, μίλησε στις 12/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για εκλογές:

«Η εικόνα που έχω είναι ότι η κυβέρνηση αντέχει. Δεν βλέπω ότι θα αντιμετωπίσει ειδικότερο πρόβλημα, εάν, βέβαια, αποφασίσει να μειώσει φορτία. Θα είναι πολλοί εκείνοι, οι οποίοι θα είναι υποστηρικτές. Βλέπετε, τα προβλήματα παρουσιάζονται άμα θες να επιβάλεις
νέους φόρους, όταν κάνεις κάποιες κινήσεις που μειώνουν την αγοραστική δύναμη ή μειώνουν τις συντάξεις. Αυτά όμως είναι παρελθόν. Τουλάχιστον αυτό ελπίζουμε, έτσι τα βλέπουμε...».

* Για τον ΕΝΦΙΑ:

«Ο ΕΝΦΙΑ υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό. Οι κινήσεις που έγιναν από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν βελτιωτικές. Δεν μπορώ να πω ότι θα ικανοποιήσουν το 100% αυτών, που ο καθένας από εμάς, ως βουλευτές ή ως πολίτες, είχαμε στο μυαλό μας. Ωστόσο, υπάρχει το περιθώριο, το επόμενο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση, πιο ήρεμα, αφού κλείσει τις πληγές που έχει προς τα έξω, να δει όλες αυτές τις παραμέτρους -είτε είναι φορολογία, είτε αφορά επιχειρήσεις, είτε αφορά φυσικά πρόσωπα, τον Φ.Π.Α, τον ΕΝΦΙΑ-, να τα βάλει όλα σ' ένα τραπέζι και να σκεφτεί, να δει τις αδικίες και να τις διορθώσει. Έχει την ευκαιρία από εδώ και πέρα να το κάνει...
Οποιεσδήποτε τελικές μειώσεις θα γίνουν τον επόμενο χρόνο, όπως έχουν δηλώσει. Άρα, εκτιμώ ότι το οικονομικό επιτελείο έχει αντιληφθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, έδωσε μια λύση και με τα σημεία τα οποία δεν είμαστε ικανοποιημένοι θα τα ξαναδούμε»».

* Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Η οπτική που έχω, από τις επαφές μου, είναι ότι τα πράγματα είναι αρκετά αισιόδοξα. Δεν είναι αυτά που δηλώνει ο καθένας. Για σκεφτείτε να φτάσουμε στην Προεδρική εκλογή, ενώ έχουμε κλείσει το θέμα του χρέους, οι τράπεζες θα μπορούν να παίρνουν φτηνά δάνεια από το εξωτερικό -και ειδικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα-, για να διοχετεύουν χρήμα στην αγορά και η κυβέρνηση να έχει κάνει τις πρώτες μειώσεις. Τότε ο βουλευτής θα πει "καταρρίπτω αυτή την κυβέρνηση, διότι είχε το μνημόνιο" -το μνημόνιο, όμως, θα έχει τελειώσει μέχρι τότε, θα έχει μείνει μόνο η διαδικασία με το ΔΝΤ, η οποία δεν προβλέπει και μέτρα- ή θα πει "μήπως είναι μια ευκαιρία να δώσουμε λίγο χρόνο, να σκεφτούμε καλύτερα και οι πολίτες και εμείς, γιατί ο Πρόεδρος είναι ένα πρόσωπο το οποίο σεβόμαστε, διατηρεί την ισορροπία στο δημοκρατικό σύστημα, αλλά δεν παίζει κεντρικό ρόλο". Εγώ πιστεύω ότι ο πολίτης, ο οποίος θα αισθανθεί ότι η κυβέρνηση αρχίζει και του αφαιρεί φορτία, θα ξανασκεφτεί την οποιαδήποτε κακή του διάθεση, τις οποιεσδήποτε οργισμένες του εκφράσεις, θα τα ξαναβάλει όλα στο τραπέζι και ευελπιστώ ότι θα του αλλάξει τη διάθεση».

* Για την απόφαση του ΣτΕ να μην ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές:

«Αυτές τις δύο Κυριακές, που διανύουμε, τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη θα ήταν έτσι και αλλιώς ανοικτά, από τη διαδικασία του νόμου, γιατί η επιλογή των δύο Κυριακών της ΔΕΘ ήταν μέσα στις δέκα που είχαμε επιλέξει. Από εκεί και πέρα, όμως, αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα στο κέντρο πόλεως εφαρμοζόταν μέχρι τώρα. Σ' ένα μεγάλο βαθμό τα καταστήματα άνοιγαν και υπήρχε κίνηση. Τώρα για αυτό το δίμηνο, αυτές τις 45 μέρες που ανέστειλε το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα πάει πίσω. Εγώ έχω εκφράσει την άποψη μου και στη Βουλή. Είχα πει ότι οι εφτά Κυριακές συν τις τρεις που δώσαμε -δέκα συνολικά- ήταν ικανοποιητικές. Είχαμε ψηφίσει όμως και τότε να υπάρξει ένα πιλοτικό πρόγραμμα -διότι αυτό που είναι σε εξέλιξη είναι πιλοτικό, δεν είναι τελική απόφαση, δηλαδή αυτά που γίνονται τα έχουμε ψηφίσει- και να βλέπαμε πώς θα λειτουργούσε. Δεν λειτουργεί σε όλη τη πόλη, αλλά μόνο στο κέντρο που θεωρείται τουριστική περιοχή, άρα περιλαμβάνεται σ' εκείνες τις περιοχές που έπρεπε να ανοίξουν. Τώρα υπάρχει μια αναστολή, αλλά δεν πειράζει. 45 μέρες είναι, θα περάσουν και θα βγει ένα αποτέλεσμα. Δεν έχει τοποθετηθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, απλώς δημιουργούνται κάποιες συνθήκες, να μην γίνουν χειρότερα τα πράγματα για αυτούς οι οποίοι ανοίγουν τα καταστήματα τους. Έτσι το εκτίμησε το ΣτΕ, μέχρι να βγει η τελική απόφαση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα