Ο Γ. Μεϊμάρογλου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο διαχειριστής του ηλεκτρονικού περιοδικού "Μεταρρύθμιση", Γιάννης Μεϊμάρογλου, μίλησε στις 18/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Προφανώς υπήρχε πίεση. Έπρεπε να γίνει κάτι σε αυτό το χώρο, να εκδηλωθεί μια πρωτοβουλία, αλλά ελπίζουμε σύντομα η συζήτηση να μην αφορά μόνο 58 - 59 - 60 άτομα, αλλά κάποιες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι πρέπει να το αγκαλιάσουν σε όλη την Ελλάδα, να φτιάξουν επιτροπές πρωτοβουλίας και στήριξης, διότι η ανακοίνωση είναι μια αρχή...

Η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα γενικό κείμενο, ένα κάλεσμα που επισημαίνει δύο - τρία πράγματα σοβαρά, την ανάγκη να αλλάξει το κράτος, το παραγωγικό μοντέλο και την ανάγκη να έχουμε μια πολιτική σταθερότητα. Αλλά συγκεκριμένοι στόχοι, το στίγμα μιας τέτοιας προοδευτικής παράταξης πρέπει να δοθεί και θα δοθεί από τις διαδικασίες που θα γίνουν μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο... Εάν το κείμενο αυτό έλεγε "οι αρχές μας είναι αυτές και οι στόχοι μας είναι να αυτοί", τότε δεν θα έλεγε "δεν είμαστε ένα νέο κόμμα και ελάτε όλοι χωρίς να φύγετε από τα κόμματα που είσαστε, χωρίς να φύγετε από τις κινήσεις σας και από αυτά που πιστεύετε, όλοι μαζί να συνεργαστούμε και να φτιάξουμε έναν πολιτικό φορέα - ομπρέλα", μια "ελιά", όπως τώρα έχει επικρατήσει να λέμε, με βάση την ιταλική ιστορία. Θα ήταν, "αυτό είναι το καινούργιο κόμμα και ελάτε όλοι να γίνετε μέλη αυτού του κόμματος". Δεν είναι όμως αυτή η πρόθεση. Και πρέπει σε αυτή την προσπάθεια που θα γίνει σύγκλιση των απόψεων, να εκφραστούν αυτά...».

Δημοσιογράφος: Έχω την εντύπωση ότι αυτό που λέγεται ότι δεν πρέπει να διαλυθούν τα άλλα κόμματα και ούτε να ενσωματωθούν στο νέο πολιτικό φορέα είναι μια αμυντική κίνηση στο ενδεχόμενο να δουν άλλα κόμματα, ανταγωνιστικά την κίνηση σας. Είναι σαν μια κίνηση να θέλετε να αγκαλιάσετε όλους, χωρίς επί της ουσίας να τους πείτε "εδώ είναι το νέο κόμμα, ο νέος πολιτικός φορέας και εδώ πρέπει να ενταχθείτε". Δεν θα ήταν πιο άμεσο αυτό;

Γ. Μεϊμάρογλου: «Όχι. Λαμβάνουμε υπόψη μας κάθε φορά την πραγματικότητα. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την ιστορία, τους πατριωτισμούς που υπάρχουν στα κόμματα. Μη νομίζετε, ας πούμε, ότι όλοι στη Δημοκρατική Αριστερά ή στο ΠαΣοΚ θα έχουν επιφυλάξεις. Σου λέει "τι γίνεται εδώ; Πάμε να διαλύσουμε το κόμμα μας; Να αφήσουμε την ιστορία μας;" Μπορεί να υπάρξει κάποια συνεργασία. Έχουμε και από το παρελθόν θετικά και αρνητικά παραδείγματα... Πρέπει να κάνουμε τεράστιους δρόμους, να κερδίσει ο ένας την εμπιστοσύνη του άλλου, για να πάμε μαζί σ' έναν πολιτικό φορέα. Αλλά το θέμα είναι να μην εγκαταλείψει κάποιος. Να θέσουμε τώρα το θέμα της ιστορίας, της διάλυσης, των πεπραγμένων και των ευθυνών. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, γι' αυτό και το κείμενο είναι εμπροσθοβαρές. Και γι' αυτό δέχτηκε και κριτική, διότι δεν έχει όση αναλυτική κριτική χρειάζεται στα περασμένα...».

Δημοσιογράφος: Και ότι δεν έχει και αρκετές αποστάσεις από τη νεοφιλελεύθερη, όπως ειπώθηκε, κυβερνητική πολιτική...

Γ. Μεϊμάρογλου: «Μιλάμε για πολιτική σταθερότητα και λένε μερικοί "αν είναι να έχουμε την σημερινή πολιτική σταθερότητα, τότε δεν μας χρειάζεται τέτοια σταθερότητα". Η σταθερότητα κάθε φορά βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Στην πολιτική υπάρχει ο συσχετισμός των δυνάμεων. Αν δεν υπάρξει μια ισχυρή κεντροαριστερά, προοδευτική, δημοκρατική -πείτε την όπως θέλετε-, σοσιαλδημοκρατική παράταξη, τότε ο συσχετισμός των δυνάμεων θα γέρνει πάντα προς την άλλη μεριά. Δεν μπορεί να κάνουμε κυβερνήσεις συνεργασίας και να συζητάμε, όταν το ένα κόμμα έχει λάβει 3% και το άλλο 4% και να πηγαίνουμε στο κόμμα που έχει 30% και να του λέμε "αυτό θα γίνει". Διότι δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Πρέπει λοιπόν να μεταφέρουμε αυτή την πολιτική σταθερότητα από το σημερινό της σημείο σε μια πιο δίκαιη, κοινωνικά, κατεύθυνση. Αλλά γι' αυτό πρέπει να υπάρχει ένας φορέας, με ένα πρόγραμμα που να μπορεί να το διαπραγματευτεί...
Δεν νομίζω ότι λέει το κείμενο ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι νεοκομμουνιστική αριστερά. Υπάρχουν δυνάμεις μέσα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όπως υπήρχαν και δυνάμεις -λέει το κείμενο-, που αναγνωρίζονται στις νεοκομουνιστικές θέσεις κ.λπ....».

Δημοσιογράφος: Το δίλημμα στο οποίο ζητάτε να απαντήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., εσείς το έχετε απαντήσει; Δηλαδή σε μια υποθετική ερώτηση ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι κυβέρνηση, αλλά δεν του φτάνουν οι έδρες που καταλαμβάνει για να γίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση και χρειάζεται συμμαχίες...

Γ. Μεϊμάρογλου: «Καταρχάς, δεν έχουμε συζητήσει γι' αυτό το θέμα... Δεν είναι μόνο θέμα των 59 ή του φορέα που θα δημιουργηθεί, είναι και θέμα της πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Με τη σημερινή πολιτική που εκφράζει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., εγώ δεν βλέπω... Όπως επίσης έχω τις αντιρρήσεις μου για την πολιτική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία... Σε μια συζήτηση που θα γίνει για το πως θα πάει ο τόπος, προφανώς θα γίνουν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές...».

Και πρόσθεσε: «Εφόσον θέλουμε αυτό το σχήμα να έχει μια πρώτη δοκιμασία, να εμφανιστεί στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, είναι φανερό ότι αυτή η λεγόμενη ιδρυτική συνέλευση θα γίνει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, φαντάζομαι. Δεν έχω κανένα χρονοδιάγραμμα και δεν έχει αποφασιστεί τίποτα. Το θέμα επομένως αυτή τη στιγμή είναι σε όλη την Ελλάδα, άνθρωποι που παίρνουν τηλέφωνο, που θέλουν να συμμετάσχουν, που μπαίνουν στο διαδίκτυο και συμπληρώνουν τη δική τους φόρμα, να φτιάξουν επιτροπές διακομματικές, διακινησιακές και κυρίως ενεργοποιώντας τους πολίτες που είναι απογοητευμένοι. Διότι, δεν μπορώ να πειστώ ότι ξαφνικά μέσα σε αυτές τις δυσκολίες η κεντροαριστερά έμεινε ως το άθροισμα των δημοσκοπικών ποσοστών που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Είναι φανερό ότι υπάρχει μια φοβερή απογοήτευση. Αυτή λοιπόν η προσπάθεια γίνεται κυρίως για να μπουν μπροστά οι άνθρωποι που απογοητεύτηκαν, περιμένουν κάτι άλλο και που φυσικά δεν τους εκφράζει ούτε η συντηρητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ούτε και η σημερινή πολιτική, την οποία ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.».

Δημοσιογράφος: Προσβλέπετε λοιπόν σε μια κίνηση από κάτω, περιφερειακά;

Γ. Μεϊμάρογλου: «Ακριβώς. Αυτό είναι το κλειδί της υπόθεσης. Εάν δεν το καταφέρει αυτό... Ας πούμε ότι έβγαινε σήμερα ο κ. Βενιζέλος και έλεγε "τι ωραίο είναι αυτό, θα συμμετάσχω" και έλεγε ο κ. Κουβέλης "αυτό μας χρειαζόταν, θα συμμετέσχουμε", δεν θα έφτανε. Διότι η κεντροαριστερά δεν είναι πέντε και τέσσερα ίσον εννιά. Δεν ήταν ποτέ της έτσι».

Δημοσιογράφος: Σας έχει αιφνιδιάσει η στάση της ηγεσίας της Δημοκρατικής Αριστεράς;

Γ. Μεϊμάρογλου: «Δεν περίμενα ποτέ να συγκεντρωθεί η εκτελεστική επιτροπή του κόμματός μας και να πει "αυτή την πρόταση περιμέναμε και όλοι είμαστε μέσα". Είπε "παρακολουθούμε τις κινήσεις". Έχει μια πολιτική θέση αυτή τη στιγμή και ο πρόεδρος και την εκφράζει, με το ΠαΣοΚ, φαντάζομαι εννοεί με το σημερινό ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση. Αλλά αύριο ας πούμε ότι τελειώνει αυτή η κυβέρνηση και πάμε για εκλογές... Δεν υπάρχει πια αυτή η κυβέρνηση. Το θέμα θα είναι με ποιον συσχετισμό δυνάμεων θα φτιαχτεί η επόμενη κυβέρνηση, διότι αυτοδυναμία δεν θα υπάρχει. Έχουμε λοιπόν συμφέρον οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς να έχουμε ισχυρότερες θέσεις;...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα