Ο Γ. Κουτρουμάνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, μέλος της επιτροπής του ΠαΣοΚ για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, μίλησε στις 9/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το ασφαλιστικό:

«Ο νόμος 3863, δηλαδή ο νέος ασφαλιστικός νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2010 και θα εφαρμόζεται σταδιακά, περισσότερο από το 2015 και ύστερα, είναι καινούργιος νόμος, ο οποίος θέτει νέα
δομή στη σύνταξη και νέες παραμέτρους. Οι αλλαγές αυτές έχουν εγκριθεί από την τρόικα και δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο για αύξηση των ορίων ηλικίας ή μείωση των συντάξεων. Από εκεί και έπειτα, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα όσον αφορά στο ασφαλιστικό, με την έννοια ότι πρέπει να καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για την διασφάλιση των πόρων των ταμείων και ταυτόχρονα πρέπει να ολοκληρωθούν οι αλλαγές που έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2010, όπως για παράδειγμα η σύσταση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η ενοποίηση των μηχανισμών είσπραξης των εισφορών. Όλα αυτά πρέπει να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς, ώστε να μπορέσουν τα ταμεία να έχουν όσο το δυνατόν διασφαλισμένους τους θεσμοθετημένους ,προβλεπόμενους πόρους ».

Δημοσιογράφος: Κατά την γνώμη σας, η πραγματική τομή, όπου θα μπορούσε το ασφαλιστικό σύστημα να πάρει άλλο πρόσημο, ποια πρέπει να είναι;

Γ. Κουτρουμάνης: «Εκτιμώ ότι αυτές οι τομές, οι παρεμβάσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Αλλάζει, δηλαδή, η δομή των συντάξεων, ουσιαστικά από το 2015 και μετά. Οι συντάξεις γίνονται περισσότερο ανταποδοτικές. Γνωρίζει ο εργαζόμενος κάθε στιγμή ότι ανάλογα με τις εισφορές που πληρώνει θα έχει και ανάλογη σύνταξη. Ήταν απαραίτητο αυτό, διότι υπήρχε μια ισοπέδωση. Το πρώτο στοιχείο είναι όλοι να αποκτήσουν ενδιαφέρον για την ασφάλισή τους...».

* Για ενδεχόμενη μείωση ή κατάργηση του εφάπαξ:

«Για τα επικουρικά ταμεία και το εφάπαξ υπάρχει μια ρήτρα, η οποία προβλέπει την υποχρέωσή μας να μην δημιουργούνται ελλείμματα. Έχουμε δώσει στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση συγκεκριμένη πρόταση και για τα δύο θέματα. Πιστεύω δηλαδή ότι και για το εφάπαξ μπορούν να αποτραπούν οποιεσδήποτε παραπέρα μειώσεις, διότι ήδη έχουν μειωθεί σημαντικότατα, κατά 40%».

Δημοσιογράφος: Δεν βλέπετε δηλαδή κατάργηση;

Γ. Κουτρουμάνης: «Δεν μπορεί να υπάρξει κατάργηση. Οι άνθρωποι έχουν πληρώσει τα λεφτά τους και έχουν την προσδοκία να πάρουν το εφάπαξ που τους αναλογεί. Αυτό δεν μπορεί να είναι ούτε 5.000 ευρώ, ούτε 10.000 ευρώ, διότι σε αυτήν την περίπτωση δεν θα αντιστοιχούν ούτε καν στις εισφορές τους».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα